Țara europeană în care oamenii stau zile întregi la coadă să cumpere cărbune pentru iarnă: "Dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste" VIDEO

Duminica, 28 August 2022, ora 07:38
9015 citiri
Țara europeană în care oamenii stau zile întregi la coadă să cumpere cărbune pentru iarnă: "Dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste" VIDEO
Zeci de maşini şi camioane se aliniază la mina de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka FOTO captură video YouTube

În căldura de la sfârşitul verii din Polonia, zeci de maşini şi camioane se aliniază la mina de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka, oamenii aşteptând la coadă zile şi nopţi pentru a se aproviziona cu combustibil pentru iarnă, de teama unei penurii în timpul iernii, situaţia amintind de vremurile comuniste, transmite Reuters.

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marţi de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familia sa.

Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopţi de dormit în micul lui hatchback roşu, la o coadă de camioane, tractoare cu remorci şi maşini private.

"Aceasta depăşeşte imaginaţia, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău."

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire şi se confruntă acum cu penurii şi creşteri de preţuri, după ce Polonia şi Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova, în februarie.

Polonia a interzis achiziţiile de cărbune din Rusia, cu efect imediat, în aprilie, în timp ce blocul a obligat ca acestea să fie eliminate până în august.

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită preţurilor competitive şi a faptului că cărbunele rusesc este vândut în bucăţi mai potrivite pentru uz casnic.

Cererea în creştere a forţat Bogdanka şi alte mine controlate de stat să raţionaleze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantităţi limitate.

Artur, care nu a vrut să-şi dea numele complet, a spus că a strâns documente de la familia sa extinsă în speranţa de a-şi ridica toate alocaţiile de combustibil deodată.

Mina a vândut vineri combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de aşteptare, a declarat pentru Reuters Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei Bogdanka.

Limitele sunt stabilite pentru a preveni stocurile exagerate şi profitul incorect, sau chiar vânzarea de locuri în coadă, a spus Choma.

Ca toate minele de cărbune poloneze, Bogdanka vinde de obicei cea mai mare parte a cărbunelui pe care îl produce la centralele electrice. Anul trecut, a vândut mai puţin de 1% din producţie clienţilor individuali, aşa că nu are logistica necesară pentru a vinde combustibil direct cumpărătorilor cu amănuntul.

Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia, a declarat că scăderea importurilor ruseşti a început în ianuarie, când Moscova a început să folosească calea ferată pentru transportul militar.

"Dar principalul motiv al penuriei este embargoul care a intrat în vigoare imediat. A dat piaţa peste cap", a declarat el pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al Weglokoks, un comerciant de cărbune de stat însărcinat de guvern să stimuleze importurile din alte ţări a refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul Climei nu a fost disponibil pentru comentarii.

Oficialii guvernamentali au spus în mod repetat că Polonia va avea suficient combustibil pentru a satisface cererea.

În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă şi un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producţia de cărbune a scăzut constant pe măsură ce costul exploatării miniere la niveluri mai profunde creşte.

Consumul de cărbune s-a menţinut în mare parte constant, ceea ce a determinat o creştere treptată a importurilor.

În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia şi utilizate de gospodării şi centrale termice mici.

În iulie, Polonia a ordonat unor două companii controlate de stat să importe câteva milioane de tone de combustibil din alte surse, inclusiv Indonezia, Columbia şi Africa, şi a introdus subvenţii pentru proprietarii de case care se confruntă cu o dublare sau triplare a preţului cărbunelui faţă de iarna trecută.

”Până la 60% dintre cei care folosesc cărbune pentru încălzire pot fi afectaţi de sărăcia energetică”, a spus Horbacz.

Întors la Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local care s-a aşezat la coadă marţi, a spus că este pregătit pentru o aşteptare lungă.

”Tractorul meu stă la rând, mă duc acasă să dorm puţin”, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
În urma unei acțiuni comune a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și a Procuraturii Generale de la Kiev, precum și a serviciilor speciale poloneze, a fost reținut un cetățean polonez...
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Liderul opoziției conservatoare, Jaroslaw Kaczyński, a indicat că ar fi dispus să susțină atenuarea interdicției aproape totale a avortului din Polonia, care a fost introdusă sub domnia...
#coada, #carbune, #Polonia, #penurie, #iarna , #Polonia