O jurnalistă CNN a refuzat să poarte vălul pentru un interviu cu preşedintele Iranului. „În contextul în care sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit”

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 20:10
5308 citiri
O jurnalistă CNN a refuzat să poarte vălul pentru un interviu cu preşedintele Iranului. „În contextul în care sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit”
O jurnalistă CNN a refuzat să poarte vălul pentru un interviu cu preşedintele Iranului FOTO Facebook/ Christiane Amanpour

Jurnalista vedetă a postului de televiziune CNN Christiane Amanpour a anunțat joi, 22 septembrie, că a refuzat să poarte un văl pentru a-l intervieva la New York pe preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ceea ce a provocat, potrivit ei, anularea întâlnirii faţă în faţă cu şeful statului iranian.

Potrivit mesajelor pe Twitter ale şefei secţiei internaţionale a CNN, un consilier al preşedintelui iranian a venit să o vadă ''la 40 de minute după ora la care interviul ar fi trebuit să înceapă'', pentru a-i spune că Ebrahim Raisi ''sugera'' ca jurnalista să poarte un văl, ''întrucât sunt lunile sfinte Mouharram şi Safar''.

Amanpour a refuzat să dea curs cererii, iar consilierul iranian i-a explicat că în aceste condiţii interviul, care urma să se desfăşoare în marja Adunării Generale a ONU, nu va avea loc.

''Interviul nu a avut loc. În contextul în care manifestaţiile continuă în Iran şi sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit cu preşedintele Raisi'', a conchis Christiane Amanpour, care a postat o fotografie cu ea în faţa unui fotoliu gol.

În ultima săptămână, iranienii au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară pentru a protesta în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini, petrecută în timp ce se afla în custodia poliţiei, care o reţinuse pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice.

Manifestaţiile s-au soldat cu 17 morţi, potrivit guvernului iranian, însă organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights (IHR, cu sediul la Oslo) a evocat cel puţin 31 de civili ucişi în ultimele şase zile.

Poliția moravurilor

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni economice împotriva poliţiei de moravuri din Iran şi a mai multor oficiali din domeniul securităţii, pentru "violenţă împotriva manifestanţilor" şi pentru moartea tinerei Mahsa Amini, transmite AFP.

Secretara Trezoreriei americane, Janet Yellen, a declarat că sancţiunile îi vizează pe cei vinovaţi de opresiune şi demonstrează angajamentul clar al administraţiei conduse de preşedintele Joe Biden şi de vicepreşedinta Kamala Harris de a apăra drepturile omului şi drepturile femeilor în Iran şi în întreaga lume.

"Poliţia moravurilor este răspunzătoare" pentru decesul în arest al tinerei de 22 de ani, reţinută pentru că a purtat un hijab în mod necorespunzător, a comunicat Oficiul pentru Controlul Activelor Străinilor (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei.

Amini, originară din Kurdistanul iranian, a fost arestată în 13 septembrie la Teheran pentru îmbrăcămintea purtată. Poliţia de moravuri are ca atribuţie impunerea codului vestimentar strict în Republica Islamică Iran, conform căruia femeile trebuie să îşi acopere în întregime părul şi nu au dreptul să poarte haine scurte, strâmte sau blugi rupţi.

Tânăra a murit la spital, în 16 septembrie. Manifestanţii care au protestat ulterior în mai multe oraşe iraniene susţin că ea a primit o lovitură cauzatoare de moarte în cap, însă oficialităţile dezmint acuzaţia şi au anunţat că vor efectua o anchetă.

OFAC subliniază şi "violenţele verbale şi fizice" împotriva femeilor din Iran, precum şi încălcarea drepturilor manifestanţilor paşnici.

În afară de poliţia de moravuri, sancţiunile anunţate se aplică pentru "şapte înalţi conducători ai organizaţiilor de securitate iraniene", care "coordonează organizaţiile ce au recurs în mod regulat la violenţă".

"Mahsa Amini a fost o femeie curajoasă, a cărei moarte în arestul poliţiei de moravuri este un nou act de brutalitate din partea forţelor de securitate ale regimului iranian împotriva propriului popor", a subliniat Yellen. "Condamnăm în termenii cei mai duri acest act inadmisibil şi cerem guvernului iranian să înceteze violenţa împotriva femeilor şi reprimarea violentă şi continuă a libertăţii de exprimare şi întrunire", a adăugat ea.

În cursul protestelor declanşate în mai multe oraşe din Iran imediat după incidentul respectiv şi-au pierdut viaţa cel puţin 17 oameni, conform unui bilanţ publicat joi de presa de stat de la Teheran. Organizaţia neguvernamentală de opoziţie Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, susţine însă că bilanţul este de cel puţin 31 de civili ucişi de forţele de securitate.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#CNN, #valiza, #jurnalista, #Iran , #stiri internationale