Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani

Vineri, 05 August 2022, ora 21:40
11110 citiri
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Asztalos Csaba este membru CNCD încă de la înființare FOTO Facebook / Asztalos Csaba

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este condus de peste 17 ani de către Asztalos Csaba, care de altfel este membru al instituției încă de la înființarea sa în 2002. De-a lungul anilor, CNCD a fost acuzat de dublă măsură, iar recent instituția este criticată pentru lipsa de reacție în scandalul Viktor Orban.

Coaliția de guvernare trece prin noi tensiuni ca urmare a modului în care s-au poziținat PSD și PNL în relația cu UDMR după declarațiile scandaloase ale premierului ungar Viktor Orban. În urmă cu aproape două săptămâni, acesta din urmă a ținut un discurs la Băile Tușnad anti-UE și plin cu remarci rasiste, care a fost criticat de instituțiile europene, Departamentul de Stat, precum și organizații din comunitatea evreiască.

Pe scena politică românească, cele mai dure reacții au venit din partea liberalilor, care au așteptat explicații de la liderii UDMR care au fost prezenți la Băile Tușnad, dar și din partea CNCD. Reacția instituției a venit însă imediat, prin vocea președintelui instituției, Asztalos Csaba, care a explicat că Viktor Orban beneficiază de imunitate jurisdicţională în statele străine. Astfel, CNCD nu poate judeca această speță.

La aproape două săptămâni de la eveniment, liderii UDMR încă nu au venit cu explicații, iar liberalii, prin vocea deputatului Alexandru Muraru, au precizat că vor depune o sesizare la CNCD. Într-o reacție pentru Adevărul.ro, Muraru a argumentat că imunitatea jurisdicțională invocată de Asztalos Csaba nu se justifică pe motiv că Viktor Orban nu se afla într-o vizită oficială pe teritoriul României și că CNCD nu este o instanță de judecată.

Membru CNCD de la înființare

CNCD a fost creat în 2002 și a apărut ca parte dintre condițiile impuse României pentru alinierea la legislația transatlatică și europeană. Printre primii angajați în colegiul director al instituției s-a regăsit și Asztalos Csaba, fost membru UDMR. În 2005, Csaba preia conducerea CNCD și se află în continuare la cârma ei 17 ani mai târziu. Deși a fost înființată în 2002, CNCD ia prima decizie importantă în 2007, atunci când îl amendează pe președintele de atunci, Traian Băsescu, după ce a numit-o „țigancă împuțită” pe o jurnalistă care îi punea întrebări în timp ce făcea cumpărături la un supermarket din Capitală.

Cu toate că nu mai este membru UDMR, Asztalos Csaba a fost sprijinit la fiecare mandat de către formațiunea maghiară, dar și de către PSD. Conform CV-ului personal, acesta este absolvent (1997) al Facultății de Științe Juridice și Administrative a Universității din Oradea și obține apoi, 12 ani mai târziu, în 2009, un masterat în Administrarea Afacerilor de la Universitatea Limerick din Irlanda. Între 2003 și 2010 a fost doctorand în Drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept.

Înainte de a ajunge la CNCD, Csaba a fost între 1999 și 2002 consilier juridic și de politică internă a președintelui UDMR. În 2013, acesta demisionează din UDMR, susținând atunci că „mi s-a reproșat că sunt ungur și că sunt membru UDMR și că nu aș putea să soluționez echidistant anumite plângeri. Din această cauză am decis să îndeplinesc formal criteriul independenței, pe care pe fond l-am îndeplinit din prima zi a numirii”.

CNCD, între politizare și decizii controversate

În ultimii ani, CNCD a fost criticat pentru mai multe decizii văzute ca fiind cu dublă măsură, dar și pentru faptul că în unele cazuri s-a autosesizat după presiunea societății civile. Mai mult, membrii CNCD fiind aleși politic poate afecta direcția unor decizii, întrucât acestea se iau în funcție de numărul de voturi. În ultimii ani, PSD a avut majoritate.

De exemplu, în mai 2020, președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei pentru declarațiile referitoare la Ținutul Secuiesc, însă, în aceeași ședință, Olguța Vasilescu (PSD) scăpa de orice sancțiune după ce făcuse o legătură între Iohannis și naziștii care conduceau lagăre de concentrare. Nici Liviu Dragnea nu a fost amendat după ce i-a numit pe protestatarii anti-PSD drept „șobolani”. La schimb, CNCD l-a amendat pe Cristian Tudor Popescu pentru că a asemănat coafura Vioricăi Dăncilă cu cea a unui pavian cu mantie, iar înainte de asta l-a amendat pentru editorialul titrat „Satană în sutană”. La începutul lui 2021 a fost amendat și deputatul USR Iulian Bulai după ce afirmase că Iisus Hristos provine dintr-o „mamă surogat” și că părinții acestuia nu erau căsătoriți sau logodiți.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a lansat luni, 22 aprilie, o serie de ironii la adresa prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, după ce liberalul, întrebat despre o...
#CNCD, #discriminare, #Asztalos Csaba, #Viktor Orban, #UDMR, #scandal udmr, #coalitie de guvernare , #stiri UDMR