Messi nu e Maradona. E mai bun! (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 14 Iulie 2014, ora 23:25
7189 citiri
Messi nu e Maradona. E mai bun! (Opinii)
Foto: FIFA

Finala Cupei Mondiale 2014 ar fi trebuit sa incheie definitiv disputa "Messi vs. Maradona", insa nu a facut decat s-o amplifice dupa ce Argentina a pierdut trofeul in fata Germaniei.

Iar faptul ca Leo a primit "Balonul de Aur" al turneului final nu a facut decat sa dea startul unui val de critici parca fara precedent la adresa jucatorului Barcelonei.

Din start, trebuie spus ca o comparatie intre Messi si Maradona, intre Maradona si Pele sau intre oricare alti doi fotbalisti care au evoluat in perioade diferite ale fotbalului nu poate fi una obiectiva. Si nici corecta. Asta pentru ca fotbalul s-a schimbat atat de mult si a evoluat atat de mult incat nu poti, nici folosind cea mai bogata imaginatie, plasa un sportiv intr-o alta perioada fotbalistica.

Daca tinem totusi neaparat sa fortam comparatia, de dragul "adevarului istoric" sau al orgoliului personal, trebuie sa avem in vedere cateva lucruri extrem de importante, care toate sunt in favoarea lui Messi.

Din momentul in care fotbalul s-a transformat intr-o afacere de multe miliarde de dolari, din momentul in care UEFA si FIFA au inceput sa ofere sume fabuloase, din momentul in care marketingul a inceput sa asigure o buna parte a bugetului pe un sezon acest sport n-a mai fost la fel. Fotbalistii au fost presati sa joace mai mult, sa se antreneze mai mult, sa apara la diverse evenimente, au fost practic storsi pana la ultima picatura. Lucru care nu se intampla acum, sa zicem, 30 de ani.

Atunci cand a castigat Cupa Mondiala, in 1986, Maradona a evoluat in 38 de partide pentru echipa de club si prima reprezentativa. In sezonul 2013/2014, Messi a evoluat in 53 de meciuri, fara a mai socoti amicalele de la club si de la prima reprezentativa. Iar acesta a fost un sezon in care Leo s-a confruntat cu probleme de sanatate, avand ani in care juca si mai mult de 60 de partide!

Maradona a ajuns in "fotbalul mare" la 22 de ani, atunci cand a fost transferat de Barcelona, si s-a mentinut la nivel inalt timp de opt sezoane, pana in 1990. Messi a inceput sa joace constant la Barca de la 18 ani si de atunci se mentine la cel mai inalt nivel, de noua ani! Iar perspectivele pentru viitor sunt inca imbucuratoare.

In cel mai slab sezon al sau, primul, Leo Messi a marcat 8 goluri, insa apoi a crescut fabulos, ajungand si la 73 de goluri inscrise intr-un an competitional. Maradona a prins cel mai bun sezon la Argentinos, cu 43 de goluri, insa de la transferul in Europa rar a reusit sa depaseasca "borna" celor 20 de goluri intr-un campionat.

Dar poate cifrele nu sunt atat de importante. Sa ne gandim la cum s-a schimbat fotbalul si pentru asta sa ne gandim la "golul secolului", asa cum a fost el numit, cel marcat de Maradona in poarta Angliei. "El Pibe d'Oro" a driblar atunci jumatate din reprezentativa Albionului si a inscris din marginea careului mic. Fabulos. Dar va mai imaginati o asemenea cursa in fotbalul de azi?

Ar mai putea un fotbalist, fie ca se numeste Maradona, Messi, Ronaldo sau oricum sa faca asta la un turneu final? Binenteles ca nu, pentru ca acum exista organizare, exista marcaj, jucatorii se dubleaza si se tripleaza in jurul geniilor care pot face diferenta. Nici macar iranienii nu ar mai sta linistiti sa se uite cum cineva alearga pe langa ei.

Germania a castigat Cupa Mondiala 2014

Si exact asta s-a intamplat cu Leo Messi la Cupa Mondiala din Brazilia. Absolut toti adversarii au facut marcaj dublu si, de multe ori, chiar triplu, principalul obiectiv fiind blocarea lui Messi. Inclusiv in finala cu Germania s-a intamplat acest lucru! Si, in mod evident, Messi n-a mai fost el, nu s-a mai putut desprinde decat ocazional, n-a mai facut diferenta decat rareori. Si chiar si in aceste conditii a marcat si a pasat decisiv.

Cele mai importante lucruri in aceasta comparatie fortata mi se par insa cele patru Baloane de Aur castigate de jucatorul Barcelonei. In patru sezoane, specialisti (ziaristi, fotbalisti, antrenori) din lumea intreaga l-au desemnat pe Messi cel mai bun. Nu a fost o conspiratie mondiala, nu l-a promovat nimeni excesiv, pur si simplu Leo s-a impus ca cel mai bun. Iar in al 5-lea an a iesit pe locul secund desi a fost accidentat.

Chiar si la Mondialul brazilian, unde a facut un turneu final modest, daca nu chiar slab, dupa opinia celor mai multi, Messi a fost desemnat "Balonul de Aur". Si nu de catre parintii si prietenii lui, ci de catre specialistii FIFA, oameni cu multa, multa experienta, care stiu ce este acela fotbal.

Maradona a fost cel mai bun in opinia majoritatii doar in 1986. Atunci a castigat si Cupa Mondiala. Dar e suficient? Eu spun ca nu, eu spun ca un singur sezon cu adevarat in varf este foarte putin pentru cel care se pretinde cel mai mare dintre cei mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Messi Maradona analiza, #Messi vs Maradona, #Messi CM 2014, #Messi mai bun Maradona , #stiri CM 2014