Jurnal de Mondial: Explicatiile umilintei istorice a Braziliei

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 14:49
10959 citiri
Jurnal de Mondial: Explicatiile umilintei istorice a Braziliei
Foto: FIFA

Brazilia si-a luat adio de la visul de a castiga Cupa Mondiala pe teren propriu dupa ce a fost umilita de Germania, nemtii impunandu-se cu un neverosimil 7-1 pe Estadio Mineirao din Belo Horizonte.

A fost o infrangere care i-a socat pe microbistii din intreaga lume, insa o analiza la rece releva faptul ca n-a fost, de fapt, nicio surpriza. Nici macar atunci cand vorbim despre proportia scorului.

Poate parea paradoxal, insa Brazilia de acum se afla intr-o situatie cu a Romaniei, pastrand proportiile, binenteles. Scolari a avut insa o misiune infinit mai dificila decat cea a lui Piturca, obiectivul sau fiind acela de a castiga marele trofeu.

Ultima generatie de exceptie a brazilienilor a "ars" in perioada 2002 - 2006, cu cateva reminiscente si la Mondialul din 2010. Jucau atunci pentru reprezentativa "carioca" nume uriase ale fotbalului - Cafu, Roberto Carlos, Kaka, Ronaldonho, Juninho si, binenteles, adevaratul Ronaldo. Dupa ce acestia s-au retras sau n-au mai corespuns criteriilor selectionerului, Brazilia s-a trezit ca trebuie sa schimbe rapid liniile, dar ca nu prea mai are cu cine.

Sigur, ei sunt ultimii care se pot plange de lipsa fotbalistilor, insa valoarea celor din noul val este inca foarte departe de cea a celor mai sus mentionati.

Din start sud-americanii au plecat cu un handicap major, handicap care a fost dublat de o selectie mai mult decat discutabila a lui Luiz Felipe Scolari, care a riscat jucand cartea tinerilor si a pierdut.

Apoi, in mai toate meciurile de la turneul final Brazilia a aratat ca are doar cateva individualitati - Thiago Silva, David Luiz si Neymar - si, mai important, ca nu are o echipa unita. A rezultat astfel un joc usor haotic, in care toti cei 11 fotbalisti de pe teren incercau sa se impuna in postura de lider.

Nu trebuie sa trecem peste ultradependenta de Neymar. Vedeta Barcelonei este, cu siguranta, cel mai bun jucator al generatiei sale, insa nu poate duce in spate o echipa dezlanata, care asteapta totul de la el. Pentru brazilieni, Neymar ar fi trebuit sa faca totul de la mijloc in sus - sa dribleze ca Ronaldinho, sa paseze precum Kaka si sa inscrie din orice pozitie, ca Ronaldo. Asta in timp ce coechipierii sai stateau si se uitau!

Lotul lui "Felipao" arata si el cat de mult s-a bazat antrenorul pe Neymar. L-a lasat acasa pe Ronaldinho, care a declarat de mai multe ori ca viseaza la un ultim Mondial din cariera, a convocat o multime de mijlocasi defensivi - Fernandinho, Paulinho, Ramires, Luis Gustavo, Hernanes - si doar trei oameni cu explozie si fantezie, Willian, Oscar si Bernard. Toti trei extrem de tineri si predispusi sa cedeze in fata presiunii uriase de la turneul final.

Brazilia a gafait in mai toate meciurile de la turneul final: a castigat cu ajutorul arbitrilor meciul impotriva Croatiei, n-a reusit sa inscrie in poarta Mexicului, a avut un noroc chior in optimea cu Chile, la fel cum s-a intamplat si in fata Columbiei. De fapt, Germania a fost prima mare echipa pe care gazdele au intalnit-o la Mondial, in buna traditie a tragerilor la sorti ale FIFA.

Avem asadar o echipa neexperimentata, deloc unita si care se bazeaza excesiv pe un singur fotbalist. Antrenata, caci nu trebuie sa uitam acest lucru, de un tehnician incapabil sa reactioneze in timp real. Iar in cel mai important meci, acestei echipe ii lipsesc vedeta si capitanul. Oare ce se putea intampla?

Nemtii au deschis scorul destul de repede, in minutul 11, dupa care gazdele, impulsionate de tribune, s-au aruncat in atac, cautand egalarea. O echipa experimentata, asa cum este cea a Germaniei, a profitat si dupa alte 10 minute marca golul doi, pe contraatac.

A fost momentul in care cerul a cazut peste brazilieni. Perspectiva eliminarii din competitie, huiduielile din tribune, atentia indreptata exclusiv catre poarta adversa, lipsa de coeziune, toate acestea au facut ca nemtii sa inscrie inca trei goluri in decurs de cinci minute!

E ceva iesit din comun, binenteles, dar nu de neexplicat. Iar principalul vinovat este Scolari, care nu a sesizat degringolada din echipa sa dupa golul doi si nu a rupt ritmul jocului cu o schimbare, modificare care le-ar fi dat timp elevilor sai sa isi revina din soc si sa se organizeze.

La 0-2 in minutul 23 se putea macar spera la ceva, dar la 0-5 in minutul 29 totul era jucat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Brazilia Germania CM 2014, #CM 2014 analiza, #CM 2014 meciuri rezultate , #Brazilia