Centură metropolitană de peste 1 miliard de euro la Cluj-Napoca. A fost depusă o ofertă pentru tronsonul 2 al investiției

Autor: N.G.
Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 19:40
2884 citiri
Centură metropolitană de peste 1 miliard de euro la Cluj-Napoca. A fost depusă o ofertă pentru tronsonul 2 al investiției
Proiectul centurii Clujului FOTO Primăria Cluj-Napoca

Proiectul centurii metropolitane Cluj înregistrează progrese după câteva licitații succesive prelungite. Primăria Cluj-Napoca a anunțat depunerea unei oferte pentru cel de-al doilea tronson al centurii ocolitoare.

Veste bună pentru centura metropolitană a Clujului. Avem un ofertant la licitația pentru realizarea Centurii. Azi s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru realizarea Centurii Metropolitane a Clujului, tronsonul 2, în valoare de 3.525.487.694,39 lei fără TVA, valoare de licitație”, a anunțat, luni, primarul Clujului Emil Boc.

Oferta pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane Cluj a fost depusă de Asocierierea CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden.

Un proiect așteptat de clujeni

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului este așteptat de clujeni de ani de zile. Dacă în cazul primului tronson al centurii ocolitoare, licitația a fost adjudecată, iar primele lucrări ar putea începe spre finalul anului viitor, în cazul celui de-al doilea segment (de la intrarea în Cluj până la conectarea B-dului Muncii) trebuie concretizate o serie de proceduri birocratice.

Acum, după depunerea ofertei din cadrul licitației, urmează o perioadă de evaluare tehnică și financiară, care are un termen maxim de 90 de zile. Astfel, abia la începutul lui martie 2024, proiectul centurii metropolitane, tronsonul doi, ar putea merge mai departe, după clarificarea procedurilor administrative.

„Pentru tronsonul doi trebuie făcută proiectarea, adică trebuie emisă autorizația de construcție și exproprierile făcute. Pentru că proiectarea dacă este făcută, partea de exproprieri nu este făcută. Numai după ce se finalizează licitația se trece la exproprieri. Deci, se va putea lucra pe primul tronson anul viitor, pe tronsonul doi numai după aceea”, declara Emil Boc la finalul lunii octombrie.

Etapele realizării centurii metropolitane

Proiectul centurii metropolitane Cluj a fost licitat în două etape, pe două tronsoane. Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane, în valoare de 22,4 milioane de euro, a fost semnat la începutul lunii august.

Este vorba despre tronsonul care are ca menire principală asigurarea conectivității pentru Spitalul Regional de Urgență. Practic se va extinde la 6 benzi de circulație zona DN1 Cluj-Florești până la Spitalul Regional de Urgență - câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvărilor, poliției, pompierilor. De asemenea, se vor amenaja piste de biciclete pentru încurajarea utilizării mijloacelor de comun alternative la mașină - fiind create astfel culoare de mobilitate alternativă, parte integrantă a viziunii pe termen lung pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană.

Licitația pentru realizarea lotului 1 a fost adjudecată la finalul lunii iunie în favoarea asocierii de firme SC Viarom Construct SRL și SC Electrogrup SA.

Potrivit edilului Emil Boc, primul segment al centurii ocolitoare Cluj va fi deschis circulației înainte de finalizarea proiectului Spitalului Regional de Urgență, pentru a asigura accesul pacienților.

Valoarea actualizată a investiției este de peste 1,1 miliarde de euro (1.145.879.685,65 euro).

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#Cluj Napoca, #centura metropolitana, #Emil Boc , #infrastructura