Scandalul ANI vs Clotilde Armand: Cât trebuie să muncească în plus un edil pentru banii luați ca șef de proiect pe fonduri europene

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 03:00
8107 citiri
Scandalul ANI vs Clotilde Armand: Cât trebuie să muncească în plus un edil pentru banii luați ca șef de proiect pe fonduri europene
Clotilde Armand este acuzată de ANI de incompatibilitate și conflict de interese. FOTO / Facebook Clotilde Armand

Clotilde Armand avea voie să fie și primar și manager de proiect pe fonduri europene cu condiția să nu își semneze în prima calitate remunerația câștigată din a doua, rezultă din analiza comparată a celor două texte de lege care reglementează modalitatea de salarizare și incompatibilitățile funcționarilor publici.

Dacă ajunge în instanță, edilul va fi luat la „bani mărunți” de judecători cu privire la munca depusă și realitatea pontajelor, deoarece 30% în plus la salariu înseamnă o muncă de 7 zile.

ANI susține că edilul Sectorului 1 ar fi încălcat prevederile Legii 161/2003 (incompatibilități), însă nu spune nimic despre cele ale Legii 153/2017, care reglementează felul în care trebuie să se desfășoare în instituțiile publice proiectele cu fonduri europene.

Într-un final, doar instanța de judecată poate decide dacă edilul Sectorului 1 a încălcat legea sau nu. Desigur, judecătorii o vor întreba pe Clotilde Armand și cu privire la ce anume a făcut ca manager de proiect, orele muncite și așa mai departe.

Actul normativ care îi dă dreptul lui Clotilde Armand să fie și primar și manager de proiect este Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Majorarea salariului cu 30% înseamnă 7 zile de muncă la proiect

În Articolul 16 din respectiva lege sunt stabilite drepturile salariale pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene:

„(1) Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect”.

La aliniatul (4) se arată și cât trebuie să muncească funcționarii la un astfel de proiect penrtu a ajunge să ia până jumătate de salariu în plus:

  • 20 de ore / lună – 10%
  • 21-40 de ore / lună – 20%
  • 41-60 de ore / lună – 30%
  • 61-80 de ore / lună – 40%
  • Peste 80 de ore / lună – 50%

Cum ANI o acuză pe Clotilde Armand că „şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect”, ar rezulta că edilul – care beneficiază de prezumpția de nevinovăție – a muncit între 41 și 60 de ore pe lună la implementarea măsurilor anticorupție.

La un calcul simplu, rezultă că primarul Clotilde Armand a avut nevoie de 7 zile de muncă a câte 8 ore pe zi numai pentru această activitate, ori de 14 zile din cele 22 lucrătoare în care a stat câte 4 ore peste programul de primar, ca manager de proiect.

Articolul din lege care îi dă dreptate lui Clotilde Armand

Tot la art. 16 se arată că numărul de ore efectiv lucrate se stabilesc pe bază de pontaj, „semnat de coordonatorul de proiect/managerul de proiect/șeful de proiect” – în cazul de față, tot Clotilde Armand.

„(6) Coordonatorul de proiect/managerul de proiect/șeful de proiect avizează fișele de pontaj care atestă timpul efectiv lucrat în cadrul fiecărui proiect, pentru fiecare dintre persoanele nominalizate”, se arată în lege.

Surpriza vine la două aliniate mai jos, unde se arată că Art.16 nu se aplică demnitarilor, cu excepția primarilor și șefilor de consiliu județean:

  • (8) Prevederile prezentului articol nu sunt aplicabile personalului care beneficiază de prevederile art. 17 și demnitarilor, cu excepția funcțiilor de președinte/vicepreședinte al consiliului județean și primar/viceprimar”.
  • „(11) Conducătorul instituției/autorității publice are obligația de a asigura respectarea condițiilor și limitelor stabilite prin prevederile prezentei legi la nivelul tuturor echipelor de proiecte organizate în cadrul instituției/autorității publice pe care o conduce”.

Cu alte cuvinte, Clotilde Armand putea să fie și primar și șef de proiect cu fonduri europene, potrivit Legii 153 din 28 iunie 2017.

Acuzațiile ANI: „S-a numit pe sine manager și și-a majorat indemnizația”

De aceea, această lege trebuie analizată alături de cea care stabilește ce poate și ce nu poate să facă primarul, iar aceea e Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Exact aceasta este norma pe care ANI susține că ar fi încălcat-o Clotilde Armand, deoarece Legea 161/2003 este cea care definește cazurile de conflict de interese și incompatibilitate:

  • Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1) din Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003, „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”
  • Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k)Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale”, arată ANI.

Puse în oglindă, din prevederile Legii 153 din 28 iunie 2017 și cele ale Legii 161/2003 rezultă că Clotilde Armand putea să fie și primar și manager de proiect pe fonduri europene cu condiția să nu își fi semnat ca edil actele legate de remunerația câștigată ca șef de proiect.

Exact asta susține ANI că a făcut Clotilde Armand, în comunicatul din data de 7 noiembrie:

„În exercitarea atribuțiilor de primar, Armand Clotilde Marie Brigitte a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003. Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%”, se arată în comunicatul ANI.

Cum se apără Clotilde Armand: „Prefectul și Ministerul și-au dat acordul”

Pe de altă parte, edilul se apără și arată că Prefectul Capitalei și Ministerul Afacerilor Interne au verificat-o și au stabilit că demersul ei este legal.

„1. Înseamnă că toți primarii din România care își semnează lunar pontajul sau care își măresc indemnizația sunt în conflict de interese; 2. Toate dispozițiile semnate de mine sunt verificate dacă sunt legale și ajung la prefect. Prefectul a spus că sunt legale; 3. Toate actele administrative trebuie să îndeplinească o serie de avize ale departamentelor: juridic, economic, resurse umane etc. Toate aceste avize și semnături sunt pe toate dispozițiile sesizate de ANI; 4. Reprezentanții ministerului responsabil pentru proiectului sesizat de ANI spun într-un răspuns că eu sunt eligibilă (chiar dacă sunt primar). Obiectivul principal al proiectului făcut în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție este creşterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei prin îmbunătăţirea, consolidarea şi dezvoltarea capacităţii administrative a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. Cu alte cuvinte, un membru PNL a sesizat ANI fiindcă vreau să nu se mai ia șpagă în Primăria Sectorului 1. Iar ANI îmi refuză accesul la dosar cu toate că l-am solicitat de mai multe ori. Iar conducerea PSD și PNL îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște la primăria noastră. Sincronizare perfectă”, scrie Clotilde Armand.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
#Clotilde Armand, #primaria sectorului 1, #conflict de interese, #incompatibilitate, #Agentia Nationala Integritate, #lege , #justitie