Nicusor Dan cere sacii cu voturi - AEP nu mai are atributii. Care sunt alesii care risca sa isi piarda mandatele

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 18:45
6306 citiri
Nicusor Dan cere sacii cu voturi - AEP nu mai are atributii. Care sunt alesii care risca sa isi piarda mandatele
Foto: Arhiva / Digi24

Nicusor Dan a cerut, miercuri, Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sa permita verificarea sacilor cu voturile de la alegerile locale de duminica. Acestia nu se afla insa la AEP, iar autoritatea nu are asemenea atributii in aceasta etapa a procesului electoral.

Legea s-a schimbat anul trecut, cand s-a decis informatizarea alegerilor locale, o premiera pentru Romania. Conform legii 115/2015, cererea de anulare a alegerilor pe motiv de fraudare se poate face doar de catre un competitor electoral, in termen de 48 de ore de la incheierea votului, prin urmare AEP nu poate face o asemenea cerere in numele candidatilor.

De asemenea, spre deosebire de alegerile locale precedente, cand AEP pastra sacii cu voturi pentru a le scana in vederea depistarii voturilor multiple, de data asta alegerile au fost informatizate, si nu mai e nevoie de aceasta procedura. Sacii cu buletinele de vot se afla la Birourile Electorale sau au fost deja depusi la judecatorii, acolo unde s-au stabilit rezultatele finale.

Din acest punct de vedere, AEP nu mai este parte in etapa post-votare a scrutinului, dar autoritatea are totusi o alta responsabilitate extrem de importanta, decisiva pentru validarea mandatelor.

Termen final - 21 iunie

Astfel, conform art. 47 din Legea 334/2006 republicata, mandatarii financiari ai competitorilor electorali "sunt obligati sa depuna la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor si cheltuielilor electorale", legea nepermitand cheltuieli mai mari decat veniturile.

Rapoartele sunt publicate, rand pe rand, in Monitorul Oficial de catre AEP si, conform alin.5. "candidatilor declarati alesi nu li se pot valida mandatele daca raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus in conditiile legii".

In cazul alegerilor locale de duminica, 5 iunie, termenul pentru depunerea rapoartelor expira pe 21 iunie, iar alesii care nu depun respectivele documente la AEP nu le vor fi validate mandatele de catre instanta.

Nicusor Dan si Clotilde Armand au sustinut, miercuri, o conferinta de presa in care au anuntat ca solicita AEP sa permita accesul la sacii cu buletine de vot, in caz contrar urmand sa se adreseze judecatoriei sectorului 1.

Solicitarea a venit dupa ce marti seara Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins cererea USB de renumarare a voturilor in 18 circumscriptii.

Candidatul USB a pierdut alegerile la Primaria Sectorului 1, cu toate ca exit-poll-urile o dadeau pe Clotide Armand ca invingatoare, in fata lui Dan Tudorache (PSD).

Citeste si dezvaluirile facute de un delegat USB despre numararea voturilor intr-o sectie din Sectorul 1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nicusor Dan AEP renumarare voturi, #Clotilde Armand renumarare voturi, #USM renumarare voturi , #Nicusor Dan