Istoria referendumului împotriva lui Clotilde Armand. 5 partide, inclusiv PSD, încă se chinuie să adune semnături

Sambata, 08 Ianuarie 2022, ora 03:45
9771 citiri
Istoria referendumului împotriva lui Clotilde Armand. 5 partide, inclusiv PSD, încă se chinuie să adune semnături
Referendumul împotriva lui Clotilde Aproape are șanse infime de reușită FOTO Facebook / Clotilde Armand

PSD a început de la jumătatea anului trecut să adune semnături pentru a organiza un referendum pentru demiterea primarului de la Sectorul 1 din Capitală Clotilde Armand. Șase luni și cinci partide mai târziu, opoziția încă încearcă să adune ultimele semnături.

Ideea unui referendum împotriva primarului de la Sectorul 1 Clotilde Armand a fost lansată de mai multe luni, însă primul partid care a început să adune semnături a fost ALDE. După un start nereușit, inițiativa a fost preluată de PSD Sector 1, care împreună cu membrii TSD (Tineretul Social-Democrat) anunțau că „zilnic vor fi echipe pe teren gata să discute cu oamenii și să adune semnături”.

Povestea referendumului a căpătat avânt la începutul lunii august anul trecut, atunci când PSD a dezgropat subiectul alegerilor de la Sectorul 1, acuzând din nou că acestea au fost fraudate. Președintele social-democraților Marcel Ciolacu cerea îi cerea președintelui Klaus Iohannis să organizeze o ședință de CSAT pe acest subiect. În paralel, Ciolacu promova referendumul împotriva lui Clotilde Armand, iar pe 8 august susținea că s-au adunat 15.000 de semnături.

Următoarea numărătoare a semnăturilor a avut loc pe la final de august, când liderul PSD anunța într-o emisiune TV că social-democrații au reușit să adune 20.000 de semnături și că în campanie au ajuns să se implice inclusiv filialele locale ale PMP și ProRomânia.

Pe 10 octombrie social-democrații continuau campania împotriva lui Clotilde Armand, anunțând că li s-au alăturat și alte partide, precum și că au adunat 40.000 de semnături. Două săptămâni mai târziu opoziția făcea ultima actualizare cu privire la referendum, anunțând că mai au nevoie de doar 13.000 de semnături.

Campania de semnături s-a împotmolit

Contactat de Ziare.com, fostul edil al Sectorului 1, Dan Tudorache, a explicat că „mai avem de strâns vreo 5.000 de semnături. Merge foarte greu”. Altfel spus, cele cinci partide au adunat în ultimele două luni aproximativ 8.000 de semnături.

Potrivit legii, pentru organizarea unui referendum de demitere a unui primar este nevoie ca cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială să semneze în acest sens. Altfel spus, opoziția de la Sectorul 1 are nevoie de aproximativ 60.000 de semnături pentru organizarea referendumului.

Condițiile referendumului

Ulterior, după strângerea semnăturilor, bucureștenii de la Sectorul 1 ar trebui să răspundă la o întrebare formulată de organizatori, cu „Da” sau „Nu”. Mai apoi, pentru ca referendumul să treacă, este nevoie de o majoritate simplă (jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate).

O altă condiție pentru validarea referendumului este ca rata de participare să fie de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, adică aproximativ 72.000 de votanți. Altfel spus, opoziția ar avea nevoie să convingă să iasă la vot, într-o singură zi, cu aproximativ 12.000 de persoane mai mult decât au convins în mai bine de jumătate de an să semneze pentru demiterea lui Armand. La alegerile locale de anul trecut, pentru Consiliul Local, PSD a primit 27.648 de voturi, în timp ce Daniel Tudorache a primit 35.351 de voturi.

Întrebat dacă crede în șansele referendumului, Tudorache a declarat pentru Ziare.com că se ferește să facă speculații și că, după strângerea de semnături, va continua cu următoarea etapă.

Opoziție de cinci partide

Eșecul PSD în privința referendumului ar putea fi cu atât mai răsunător după ce a semnat un protocol de colaborare împotriva edilului cu alte patru partide: Pro România Social Democrat, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - PPUsl, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi Partidul Ecologist Român (PER).

Conform angajamentului luat în protocol, fiecare parte colaborează şi eficientizează comunicarea la nivel central şi local, în vederea atingerii obiectivelor asumate, şi îşi va mobiliza complet toate resursele pentru a colecta un număr cât mai mare de semnături necesare pentru iniţierea referendumului.

Mai mult, fiecare parte îşi va mobiliza complet toate resursele pentru a asigura participarea la referendum a unui număr cât mai mare de cetăţeni cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în Sectorul 1, pentru a asigura pragul minim legal pentru validarea consultării populare, se mai precizează în documentul semnat de liderii celor cinci formaţiuni.

Miza referendumului

Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că PSD are un interes de a susține o campanie permanent negativă împotriva lui Clotilde Armand și că important nu este faptul dacă se face sau nu, ci ideea de incompatibilitatea a lui Clotilde Armand cu funcția de primar, care este promovată în spațiul public. În opinia lui Alfred Bulai, aceasta poate fi „letală” pentru edil, întrucât „dacă ții mult o temă în agendă, lumea o să înceapă să creadă că e ceva”.

„PSD a fost non-stop în această situație. Non-stop li s-a pus eticheta de corupți. Au ajuns în stand-up-uri cu Dragnea și PSD. Nu au știut să oprească chestia asta, care e mult mai năucitoare decât critica opoziției. Când începe să circule la nivel de folclor e letal. Aici trebuie acționat profesionist”, a explicat analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#Clotilde Armand, #referendum Clotilde Armand, #PSD, #Dan Tudorache, #opozitie sectorul 1, #primar sectorul 1 , #stiri Clotilde Armand