Clotilde Armand convoacă Consiliul Local pentru rezilierea contractului cu Romprest. Sedința are loc vineri

Joi, 22 Iulie 2021, ora 21:53
3496 citiri
Clotilde Armand convoacă Consiliul Local pentru rezilierea contractului cu Romprest. Sedința are loc vineri
Clotilde Armand, primar Sector 1 FOTO Clotilde Armand/ Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru vineri, 23 iulie, ora 12.00, o ședință de îndată a Consiliului Local pentru a se discuta rezilierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare încheiat cu Compania Romprest Service SA.

Romprest este acuzată că a întrerupt nejustificat ridicarea gunoiului în mai multe perioade de timp.

„Am convocat pentru vineri, 23 iulie 2021, ora 12.00, o ședință de îndată a Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrative – teritorială a Sectorului 1.

Adoptarea proiectului de hotărâre ar conduce la:

- Sesizarea instanței de judecată cu o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de Delegare;

- Respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică;

- Sancționarea neexecutării culpabuile a obligațiilor conytractuale de către operatorul delegate al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

Potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor municipal în următoarele perioade:

- 27 noiemebrie- 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate;

- 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri;

- 27 iunie- prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale.

Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

‒ protecția sănătății populației;

‒ responsabilitatea față de cetățeni;

‒ conservarea și protecția mediului înconjurător;

‒ asigurarea calității și continuității serviciului.

Conform estimărilor, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple:

- Risc epidemiologic;

- Risc pentru mediu înconjurător;

- Risc de perturbare a fluxurilor de circulație;

- Risc de încetinire a activității unor agenți economici;

- Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;

- Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică.

În contextual descris mai sus, operatorul delegate și-a încălcat în mod grav și repetat obligațiile contractuale neexecutarea obligațiilor dsențiale asumate de operator a fost constatată de Poliția Locală- Direcția Contriol Urban - Compartiment Protecția Mediului care a emis în perioada 1 iunie - 19 iulie 2021 un număr de 25 de procese verbale de contravenție, aplicând amenzi totale de 145.000 lei”, a transmis Clotilde Armand pe pagina ei de Facebook.

Romprest, jaf de aproape 50 de milioane de euro în Sectorul 1

Un raport realizat de către Direcția Generala de Inspecție Economico-Financiară (DGIEF) din ministerul Finanțelor a scos la iveală că contractul de salubrizare al Sectorului 1 din Capitală a fost adjudecat printr-o licitație pe care primaria, la vremea respectivă, "a pregătit-o și a derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a-l atribui către romprest".

Conform raportului, citat de către Centrul de Investigații Media, contractul dintre primărie și Romprest a fost derulat "în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și achitate (…) din fonduri publice fără bază legală sau contractuală”.

Documentul a fost făcut public pe Facebook și de către primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care notează că nu se aștepta ca "dimensiunea furtului din bani publici" să fie la acest nivel.

Prejudiciu de aproape 50 de milioane de euro

O altă neregulă scoasă în vedere de către raport este faptul că, prin "actul adițional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 și la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019 (n.red.: în timpul mandatului social-democratului Dan Tudorache), tarifele au fost modificate în sensul creșterii, fără bază legală și/sau contractuală".

Conform documentului, în ultimii aproape 14 ani, administrația Sectorului 1 a plătit în plus companiei de salubrizare Romprest suma totală de 243.869.931,56 de lei, adică aproximativ 50 de milioane de euro la cursul de astăzi. Prejudiciul a fost în schimbul unor servicii care nu se regăseau în contractul cum romprest, fie prin facturare la prețuri supradimensionate fie prin majorări ilegale de tarife.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Clotilde Armand primarie sector 1, #ROMPREST, #Romprest salubrizare Bucuresti , #stiri Clotilde Armand