Clotilde Armand, drama unei frantuzoaice indragostite de Romania

Marti, 27 Decembrie 2016, ora 10:27
34293 citiri
Clotilde Armand, drama unei frantuzoaice indragostite de Romania
Foto: Arhiva Hepta.ro

USR a reprezentat surpriza politicii romanesti din anul 2016. Partidul matematicianului Nicusor Dan a ajuns in Parlamentul Romaniei, obtinand noua procente din voturile romanilor la alegerile din 11 decembrie.

In luna iunie, Uniunea Salvati Bucurestiul, organizatia politica din care s-a format USR, a castigat 30,5%, devansand PNL care a luat doar 11 procente.

Daca Nicusor Dan, matematicianul de 47 de ani era mai cunoscut, cel putin publicului din Bucuresti, Clotilde Armand, frantuzoaica de 43 de ani, a fost o aparitie exploziva pe scena politica din Romania.

Casatorita cu Sergiu Moroianu, fost coleg cu Nicusor Dan, inginera cu studii la celebra universitate americana MIT, o corporatista care doua decenii a lucrat pentru companii ca GDF Suez sau KPMG, decide sa intre in politica.

A fost foarte aproape ca in aceasta vara sa castige pozitia de primar al Sectorului 1 din Bucuresti, dar se poate spune ca lipsa de experienta individuala si problemele de logistica ale unui partid mic au vaduvit-o pe Clotilde Armand de o victorie importanta pentru cariera ei. A ramas consilier, iar la alegerile din decembrie a refuzat sa candideze pentru Parlament, alegand sa se ocupe de politica locala.

Ondine si Clara

Clotilde Armand e o femeie pasionala, vorbeste romana si declara ca s-a indragostit de tara adoptiva. A avut o contributie importanta la alegerile locale, atunci cand Uniunea Salvati Bucurestiul a devenit a doua forta politica din Capitala, depasind PNL.

Clotilde Armand comenteaza rezultatele alegerilor din 11 decembrie in fata unei harti a Romaniei inrosite de victoria PSD, foto Hepta.ro

Clotilde Armand si Sergiu Moroianu au patru copii, un baiat si trei fete, dar familia a trecut printr-o dubla tragedie: "Cand s-a nascut Ondine, am inteles ca toti bebelusii mei vor semana intre ei. Numai prin felul in care ii infasam ca bebelusi ii vom recunoaste mai tarziu in poze. Cand a venit vara, am plecat la parintii mei sa o botezam pe Ondine. Eram toti fericiti, am mancat drajeurile traditionale, cum este obiceiul la botezuri in Franta. O saptamana mai tarziu, Ondine nu s-a mai trezit din somn. Se apropia de patru luni. Medicii au facut o autopsie completa si concluzia a fost ca a murit de sindromul mortii subite a sugarului. A fost primul nostru soc puternic din viata. Nici nu stiam ca se poate intampla acest lucru...

Eram si inainte obsedati de siguranta copiilor nostri, pentru ca referintele noastre proveneau din Statele Unite. De exemplu, nu acceptam sa ne urcam intr-o masina daca nu erau scaune de copii sau chiar scaune speciale pentru copii mai mari. Dadeam lectii tuturor pe tema aceasta. Si totusi... tocmai pe noi ne-a lovit soarta! Pentru urmatorii copii, am fost mai mult decat obsedati de siguranta, siguranta a fost centrul vietii noastre", a scris Clotilde Armand in cartea autobiografica "Am ales Romania".

A doua drama prin care a trecut Clotilde Armand a fost, poate, mai groaznica si mai descurajanta ca prima: "Preadolescenta era greu de gestionat pentru noi, parintii, dorinta Clarei de libertate. Voia sa aiba opiniile ei si sa se duca libera oriunde. Magazinul ei favorit la Versailles era o librarie, in care gaseai si carti, si hartie colorata, si creioane... Clara isi petrecea mult timp acolo sa-si aleaga lecturile... A fost pe 26 septembrie, in jurul orei 18:00. Pe un imens bulevard care tine de la castel pana la iesirea din oras spre Paris. A fost lovita de un motociclist care se grabea.

Avea o motocicleta Mitsubishi, cea mai puternica de pe piata, asa mi-a spus politistul. Era singura traversare pe care Clara trebuia sa o faca in fiecare zi. Motociclistul se grabea spre avocatul lui pentru procesul de divort. Avea 32 de ani si doi copii. A vrut s-o evite pe Clara cand a vazut-o in fata lui pe trecerea de pietoni. O spun pentru copiii lui. Vreau sa stie acest lucru. A incercat. Prea tarziu. Prea repede. 100 de kilometri pe ora, la atat i-a fost estimata viteza. Au murit amandoi in fata tuturor elevilor si studentilor care se gaseau in jur. La doi pasi de casa", a scris Clotilde Armand in cartea aparuta la editura Humanitas.

Un raspuns care o doare

Clotilde Armand e o femeie puternica si a creat un adevarat scut pentru a ascunde durerea pricinuita de incercarile groaznice prin care a trecut: "Cand sunt intrebata cati copii am, fac tot posibilul sa evit sa raspund. Stiu cum sa schimb discutia pentru ca interlocutorul meu sa uite intrebarea lui. Din pacate, sunt oameni care revin la intrebare si nu inteleg ca nu vreau sa raspund... Devenind o persoana publica, am fost obligata sa am un raspuns la aceasta intrebare simpla, dar care este atat de complicata pentru mine.

Jurnalistii nu inteleg de ce refuz subtil ori ezit sa raspund la aceasta intrebare. Cand nu am de ales, dau un raspuns care nu-mi face placere... Nu mai vreau sa mint, sa nu spun adevarul, adica sa le trec sub tacere pe Ondine si pe Clara, care sunt fetitele mele si la care tin cum tin la toti copiii mei. Stiu ca nu mai sunt in momentul acesta, dar cine ar spune ca nu are tata, chiar daca tatal lui a murit?", a mai spune Armand in aceeasi carte.

De ce a sustinut Coalitia pentru Familie?

Clotilde Armand a fost extrem de criticata atunci cand a sustinut intr-o postare pe Facebook ca trebuie sa se organizeze un referendum pentru modificarea Constitutiei in ce priveste consacrarea termenului de "familie traditionala formata din barbat si femeie", modificare ceruta de Coalitia pentru Familie, o organizatie neguvernamentala sustinuta de Biserica Ortodoxa care a strans aproape trei milioane de semnaturi, depunand o sesizare la Curtea Constitutionala pentru modificarea legii fundamentale.

Vicepresedintele USR este o femeie profund legata de valorile familiei, a suferit pierderi enorme ca mama si aceasta experienta o determina sa aiba un anumit tip de atitudine. Postarea de pe Facebook cu privire la sustinerea referendumului se incheie cu o precizare foarte importanta: "Este opinia mea personala, nu a partidului, iar eu nu candidez la aceste alegeri".

Cat va mai rezista cuplul politic Nicusor Dan - Clotilde Armand, care a dus USR in Parlament?

Sotul ei, Sergiu Moroianu a fost recent exclus din USR in urma unui atac furibund al acestuia la adresa lui Matei Paun, seful de campanie al formatiunii conduse de Nicusor Dan. Clotilde Armand s-a abtinut de la comentarii, desi a sustinut ca decizia partidului a fost o greseala. Ramane de vazut daca USR va fi o poveste de succes sau daca luptele interne vor duce la dezintegrarea organizatiei.

"Am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa critic Romania niciodata. Nici pe romani, in general. Vreau ca oamenii sa se simta pusi in valoare, iubiti, acceptati asa cum sunt, cu calitatile si defectele lor, la fel cum ar trebui sa privim Romania asa cum este, cu lucrurile ei bune si cu cele rele, pe cele din urma luptand ca sa le schimbam", isi explica Armand principiile cu care a intrat in politica, in cartea "Am ales Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Clotilde Armand USR , #Nicusor Dan