Cum ar trebui să arate sistemul de pensii. Năsui: ”Să nu depindă de politic. Politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi”

Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 12:27
2924 citiri
Cum ar trebui să arate sistemul de pensii. Năsui: ”Să nu depindă de politic. Politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi”
Claudiu Năsui, fost ministru al Finanțelor FOTO Hepta

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui afirmă că în România poate funcţiona un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar politicul nu este interesat de acest lucru. El a explicat că un român care are salariul mediu de 7.000 de lei brut şi cotizează 35 de ani poate avea, la pensie, aproximativ 7.000 de lei pe lună, dacă ar pune de-o parte banii pe care acum îi cotizează la Pilonul I şi Pilonul II de pensii.

”Putem avea un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar primul care nu e interesat să se întâmple acest sistem este exact politicul, pentru că dependenţa faţă de factorii politici este un lucru care sporeşte puterea politicienilor şi, în general, politicienii vor mai multă putere. De sistemul Pilon II cu siguranţă a auzit toată lumea, este un sistem care funcţionează, merge, acum el a fost mult dat înapoi faţă de ce trebuia să fie. El avea un calendar de trecere a cotizaţiei de la Pilonul I la Pilonul II, graduală (...) De ce deranjează Pilonul II atât de mult, motivul e simplu, deoarece conferă această independenţă (...) Un sistem e posibil, totul e să îl şi vrei. Politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi pentru că asta îi face mai irelevanţi şi mai puţin puternici”, a declarat, sâmbătă Claudiu Năsui, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Întrebat cât ar câştiga un român în plus, dacă ar avea toţi banii la Pilonul II de pensii, Năsui a explicat că ar fi vorba de 7.000 de lei lunar, la un salariu mediu şi o cotizare de 35 de ani.

”Dacă un român obişnuit, pe salariul mediu, care e 7.000 şi ceva de lei acum brutul, dacă toţi banii care se duc acum la Pilonul I şi Pilonul II s-ar pune deoparte, ar avea, practic, o cotizaţie pe durata de 35 de ani, care e stagiul minim de cotizaţie, ar pune 650.000 de lei. La un randament de 5 la sută care e ultimul randament publicat, românul ar avea 1.700.000 de lei la vârsta de 65 de ani, bani din care ar putea avea un venit de peste 80.000 de lei, cam 7.000 de lei pe lună. Contrastăm asta cu un punct de pensie, cât primeşte pe un salariu mediu, că un salariu mediu înseamnă un punct de pensie în sistemul de Pilon I, care înseamnă 1.785 de lei. Adică de patru ori mai puţin. Şi ne întrebăm unde se duce diferenţa şi ne întrebăm de ce această proastă gestiune. Păi diferenţa se duce exact acolo, în această plată intergeneraţională”, a precizat Năsui.

Fostul ministru al Economiei a afirmat că legea pensiilor este tratată strict electoral.

”Acum, discuţia cu Legea pensiilor este tratată strict electoral, că anul viitor sunt alegeri, vor să crească punctul de pensie şi toate guvernele au uzitat cu joaca aceasta cu punctul de pensie. Problema e pe termen lung, că noi ne jucăm, ne aruncăm singur grenada de la unul la altul”, a mai spus Năsui.

El nu a putut preciza cât e acum deficitul la bugetul de pensii.

”Nu îl ştiu, dar pe general consolidat, gândiţi-vă că pe 9 luni e cât era previzionat pe tot anul”, a adăugat Năsui.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Claudiu Nasui, #sistem pensii, #politic , #Stiri Claudiu Nasui