Cum arată programul de guvernare gândit de PSD-PNL: „Se face faimoasa Bancă de Dezvoltare, o sinecură râvnită de mulți”

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 15:17
5776 citiri
Cum arată programul de guvernare gândit de PSD-PNL: „Se face faimoasa Bancă de Dezvoltare, o sinecură râvnită de mulți”
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu sunt doi dintre artizanii noii alianțe de guvernare FOTO Hepta

Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui a făcut o analiză a programului de guvernare propus de PSD și PNL. Conform acestuia, noua coaliție planifică noi sinecuri, precum și taxare suplimentară.

Mesajul lui Claudiu Năsui:

„Ce prevede programul de guvernare PSD-PNL?

9 puncte concrete extrase din cele aproape 300 de pagini de tautologii și deziderate. Menționez că nu am apucat să trec prin toate capitolele.

1) Se fac ministere noi pentru că activul de partid are nevoie de funcții în plus. România ar putea funcționa cu maxim 12 ministere. Acum va avea 20, cu două mai mult decât guvernul anterior.

2) Se face faimoasa Bancă de Dezvoltare, o sinecură mult râvnită de mulți. La Exim Bank și la CEC, consiliile de administrație (CA) sunt plătite cu 5.000 de euro pe lună. Mai vine o bancă de dezvoltare cu CA-uri tot de atât și cu tone de funcții de angajat. Evident din banii contribuabilului.

3) Se introduce CASS pentru pensii. Mai întâi începând cu pensiile de peste 4.000 de lei pe lună. Fie că sunt speciale, fie că nu sunt. Trebuie menționat că marea majoritate a pensiilor care vor fi astfel impozitate sunt cele speciale. Deci măsura nu pare neapărat o idee rea, din acest punct de vedere.

4) Deși scrie că vor să combată birocrația, crește puternic birocrația. PSD-PNL vrea să impună tuturor punctelor de lucru să-și facă CIF și o întreagă birocrație legată de asta. Se va ține o evidență fiscală separată pe punctul de lucru, cu plăți separate în conturi distincte și declarații suplimentare. Acum această birocrație intervenea doar de la 5 salariați în sus, tocmai ca să nu omorâm firmele mici cu o birocrație înfiorătoare în plus. Se pare că PSD-PNL nu au astfel de griji. În memorandumul de debirocratizare lansat în vară, propuneam eliminarea acestei birocrații infernale. PNL s-a adaptat rapid la vechiul său partener.

5) Tot împotriva întreprinderilor se vrea desființarea regimului fiscal al microîntreprinderilor. Unul dintre puținele avantaje fiscale ale României. Știu că și Uniunea Europeană vrea să oprim această facilitate. Dar nu eram obligați să o facem. Trebuia să ne vedem și noi interesul ca țară și pentru micii antreprenori care sunt baza micii noastre economii.

6) Tot la capitolul fiscalitate, tot PSD-PNL vrea să „elimine cheltuielile subiective ale acționarilor și administratorilor, înregistrate, în prezent, în contabilitatea firmelor”. Asta e culmea. Nu de alta, dar lucrul acesta deja nu se mai întâmpla datorită regimului micro, unde antreprenorul nu mai avea niciun interes să-și pună cheltuieli pe firmă. Acum vom reveni la epoca „punerii facturilor pe firmă”.

7) Se va înființa și un „Fondul Român de Investiții”. Nu specifică din ce bani și în ce va investi acel fond, dar în mod sigur va asigura sinecuri bănoase pentru partid.

8) PSD-PNL își propune de asemenea „asanarea economiei reale și crearea condițiilor pentru consolidarea agenților economici performanți”. Ce înseamnă asta mai exact? Să „asanăm” antreprenorii aceia mici, că prea sunt mulți, este?

N-au scris însă de nicio asanare la stat. Acolo apar și ministere noi, și noi agenții. Companiile de stat care sunt căpușate din greu și fac pierderi și datorii pe bandă rulantă, care sunt plătite de populație, sunt în regulă, în mintea lor. Doar în economia reală, plătitoare de taxe și impozite, sunt probleme.

9) Statul va lua cu o mână din mediul privat și va da cu alta. Toate astea se întâmplă pentru a muta putere de la cetățeni la politicieni. De aceea se reiau inclusiv faimoasele scheme pentru așa-zișii exportatori. Statul va da banii contribuabililor inclusiv pentru participarea virtuală a unor firme la târguri online. Sunt chiar curios câți bani vor lua firmele căpușă ale căror contracte cu statul se regăsesc pe site-ul ministerului pentru participarea la târguri online.

Pe scurt: cheltuieli mai mari, noi agenții, noi contracte cu statul și taxe mai mari.”

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Claudiu Nasui USR, #Ministerul Economiei, #coalitie pnl psd, #alianta PNL PSD, #program de guvernare PSD , #Stiri Claudiu Nasui
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Jumatate din populatia tarii lucreaza in agricultura , cand se va