Omul lui Claudiu Manda care i-a plătit pe șomerii din Dolj pentru a vota PSD în 2015. Ce pretenții a prezentat în instanță

Vineri, 18 Martie 2022, ora 06:11
8194 citiri
Omul lui Claudiu Manda care i-a plătit pe șomerii din Dolj pentru a vota PSD în 2015. Ce pretenții a prezentat în instanță
Marius Simcelescu este judecat alături de Claudiu Manda pentru „cumpărarea” voturilor șomerilor din Dolj. FOTO: Ionuț Mureșan

Colegul de dosar al lui Claudiu Manda – europarlamentarul PSD trimis în judecată pentru „cumpărarea” voturilor unor șomeri din Dolj în 2015 – vrea să scape de sechestrul instituit de procurorii DNA. Nicolae Simcelescu (foto), fost șef al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, spune că a acționat la ordinul primarului din Bratovoești, Ion Marin, care a scăpat „ieftin”, recunoscând faptele.

Procesul în care Claudiu Manda este acuzat de folosirea influenței de partid, iar Nicolae Simcelescu de abuz în serviciu este la a patra amânare. La termenul de joi, 17 martie, Claudiu Manda nu s-a prezentat, fiind reprezentat de avocat. Nicolae Simcelescu a solicitat ridicarea măsurilor asiguratorii de pe bunuri, instituită până la valoarea de 315.850 de lei.

„Acei oameni erau înscriși la AJOFM (n.r. - Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă), își căutau un loc de muncă. Decizia (n.r. – de plată) nu are legătură cu dosarul. Noi, Agenției Județene pentru Plăți, plăteam numai din dispoziția primarului”, a declarat Simcelescu în fața judecătorilor.

Avocatul acestuia a argumentat că măsura asiguratorie e instituită de un an și consideră că trebuie revocată.

„Prejudiciul invocate în cauză nu este unul cert. Dacă persoanele respective erau înscrise la AJOFM, atunci primesc venitul minim garantat. Toate aceste elemente sunt de competența autorităților locale, nu ale AJPIS Dolj, adică ei plăteau ce transmitea primăria. Nu au fost influențe politice”, a arătat avocatul lui Simcelescu.

Joi după-amiaza a venit și decizia instanței:

„Menţine măsura asiguratorie dispusă faţă de inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae prin ordonanţa 24/P/2015 din data de 25 mai 2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, până la concurenţa sumei de 315.850 lei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 martie 2022”, se arată în minuta ICCJ.

Ce a vorbit la telefon Manda cu Simcelescu

Pe data de 5 iunie 2015, Claudiu Manda l-a sunat pe Cosmin Enea și au purtat următoarea convorbire:

Cosmin Enea: Da.

Claudiu Manda: Mă, tu îl știi pe unu` Simcelescu?

Enea: Da.

Manda: Simi? Nea Simi?

Enea: Da. (…)

Manda: Poți să-i zici să mă sune și pe mine? Că nu-mi răspunde la telefon. Am un număr de telefon, poate nu l-oi avea eu bun.

Enea: Da. (…)”

După 2 minute, Nicolae Simcelescu l-a sunat pe Claudiu Manda și, după un schimb de politețuri, are loc următorul dialog:

„(…) Manda: Aici, lângă mine este domnul primar de la Bratovoești.

Simcelescu: Da, știu.

Manda: Veni…Zicea că e o chestiune care are legătură cu matale, nu cu mine. Când îl primești și pe el în audiență?

Simcelescu: Păi da…Da’ nu e vorba de…Știu care e situația. Nu numai acolo, cam peste tot, c-am vorbit ieri cu domnul prefect pe la ora trei (…)

Manda: Nu e… Nu e treaba mea, nu mă bag eu în ea! Ideea este să…

Simcelescu: Știu, știu, da.

Manda: …Îl primești, să vorbiți acolo, nu știu…

Simcelescu: Da, da. Păi nu că să-l primesc! Eu am fost tot timpul la servici. Acuma, chiar acu plecai o juma` de oră.

Manda: Când te găsește?

Simcelescu: Ă…

Manda: Dacă plecași, nu-i problemă! Dacă vrei să vină mai târziu, vine mai târziu, dacă nu, mâine. Nu știu…

Simcelescu: Da, da, vorbesc…

Manda: Mâine e sâmbătă.

Simcelescu: Nu, și astăzi. Eu o să întreb…Îmi termin treaba aici și ajung la Craiova într-o oră și îl sun.

Manda (către o persoană): Se-ntoarce la Craiova.

Simcelescu: Da. Și-l sun. Eventual mă duc în Bratovoești, care e problema?

Manda: Bun! Bun!

Simcelescu: Da, da.

Manda: Ă..Are…el are numărul lu` matale.

Simcelescu: Da, da, da.

Manda: Vă-ntâlniți voi, stabiliți voi…

Simcelescu: Așa, gata! Pai, eu doar venii..Acuma plecai să îmi…Știu eu pentru ce. Da. Am înțeles domnu’ președinte. Nicio problemă!

Manda: Bine.

Simcelescu: O rezolvăm noi într-un fel. O mai… Da. Bine.

Manda: Treaba voastră… Să fie legal, totul!

Simcelescu: Da, da, legal. Da, da, bineînțeles. Corect, da.

Manda: Să nu se creadă că fac vreun trafic de influență.

Simcelescu: Da. Nu! Nu! Nu! (…)”

Cum a explicat dialogul Claudiu Manda

La momentul trimiterii în judecată, Claudiu Manda a postat un mesaj pe Facebook în care spune că el doar a facilitat întâlnirea dintre primar și șeful AJPIS Dolj, fără să știe ce aveau cei doi de discutat.

„Precizez ca nu am știut cauza pentru care dorea domnul Marin Ion sa ajungă in audiență și nici nu aveam de ce sa mă interesez, pentru ca nu era de competența mea, lucru care reiese și din convorbirea mea cu domnul Simcelescu:

Nu e treaba mea, nu ma bag eu in ea!

Ideea e sa îl primești, sa vorbiți acolo. Nu știu.

Treaba voastră. Să fie legal. Totul!

Să nu se creadă ca fac vreun trafic de influența asupra lu’ matale”

De aici încolo nu este în sarcina mea nimic. Da

Am aflat cu surprindere că sunt trimis în judecată de către DNA, mai precis de către procurorul Jean Uncheșelu, „făuritorul de dreptate’’, de la Craiova. (…) După ce a ascultat, în prima parte a anului 2015, timp de 6 luni, aproximativ 100 de persoane, probabil primari și toată conducerea PSD Dolj, i-au trebuit 6 ani pentru a descoperi „infracțiunea” si „infractorul”. În concret, sunt acuzat că mi-am folosit influența față de un director de instituție, Simcelescu Marius (…) pentru a obține foloase necuvenite, constând în 65 de voturi, pe care nu le-am luat, dar „mi le-am dorit” ”.

În 2016, candidatul PSD, Oancea Ion, a câștigat alegerile împotriva domnului Marin Ion (candidat de la alt partid) cu o diferență de peste 300 de voturi, respectiv aproape 20%. Ca o curiozitate, la prima întâlnire cu procurorul Uncheșelu, acesta mi-a spus că folosul necuvenit consta în 65 de voturi pentru domnul Marin Ion. Când i-am relatat că domnul în cauză nu a candidat din partea PSD, a schimbat încadrarea în sensul că mă fac vinovat că mi-am „dorit” voturile respective”, a scris Claudiu Manda.

Acuzațiile procurorilor DNA

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda (președinte al PSD Dolj la data faptelor) a fost trimis în judecată pe data de 16 aprilie 2021 de către procurorii DNA, fiind acuzat că l-a determinat pe Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei șef al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, să să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Claudiu Manda este acuzat de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Marius Nicolae Simcelescu a fost deferit justiției pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

„Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj. Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social”, rețin procurorii DNA.

După control, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

„În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit. AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae”, se mai arată în comunicatul DNA.

Primarul din Bratovoești a recunoscut faptele

Primarul de atunci al comunei Bratovoești (Dolj) a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a faptelor și s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru acuzațiile de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.

„Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul Marin Ion la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat”, mai arată DNA.

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
#Claudiu Manda, #trimitere judecata, #abuz in serviciu, #DNA, #sechestru, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #PSD