Efectele ciumei negre lovesc omenirea și astăzi: După 700 de ani ne afectează sănătatea VIDEO

Sambata, 22 Octombrie 2022, ora 01:19
7309 citiri
Efectele ciumei negre lovesc omenirea și astăzi: După 700 de ani ne afectează sănătatea VIDEO
Rămășite umane ale ciumei negre la Londra FOTO: BBC

Ciuma sau moartea neagră, care a lovit Europa la mijlocul anilor 1300 a provocat până la 200 de milioane de morți, a lăsat o amprentă genetică atât de importantă asupra umanității încât ea afectează sănătatea omenirii și astăzi după aproape 700 de ani.

Un studiu de pionierat al oamenilor de știință din Statele Unite, Canada și Franța, care analizează ADN-ul scheletelor vechi de secole a găsit mutații care i-au ajutat pe oameni să supraviețuiască ciumei, potrivit BBC.

Dar aceleași mutații sunt legate de bolile autoimune care afectează oamenii astăzi. Moartea Neagră sau ciuma neagră este unul dintre cele mai semnificative, mai mortale și mai sumbre momente din istoria omenirii. Se estimează că au murit până la 200 de milioane de oameni.

Un Codex din Egipt ascundea secrete sub literele sale: Text necitit de nimeni de 2.000 de ani

Cercetătorii au bănuit că un eveniment de o asemenea enormitate trebuie să fi modelat evoluția umană. Ei au analizat ADN-ul prelevat din dinții a 206 schelete antice și au putut data cu precizie rămășițele umane înainte, în timpul sau după Moartea Neagră.

Analiza a inclus oase din gropile de ciumă din East Smithfield, Marea Britanie, care au fost folosite pentru înmormântări în masă din Londra, cu mai multe mostre provenind din Danemarca.

Descoperirea remarcabilă a fost publicată în revista Nature, pe 19 octombrie 2022. Dacă ai avut mutațiile potrivite, ai avea 40% mai multe șanse să supraviețuiești ciumei.

Statele Unite vor să adopte un plan controversat: Operațiunea care va schimba vremea în lume

„Este uriaș, este un efect uriaș, este o surpriză să găsești așa ceva în genomul uman”, a spus profesorul Luis Barreiro, de la Universitatea din Chicago. Sarcina genei este de a produce proteinele care distrug microbii invadatori și de a arăta fragmentele sistemului imunitar, pregătindu-l mai eficient pentru a recunoaște și neutraliza inamicul.

Gena vine în diferite versiuni - cele care funcționează bine și cele care nu fac nimic - și primești câte o copie de la fiecare părinte. Așa că cei norocoși, care aveau cele mai multe șanse să supraviețuiască, au moștenit o versiune de înaltă funcționare de la mamă și tată.

„Este incredibil să vedem o schimbare de 10% în două până la trei generații, este cel mai puternic eveniment de selecție la oameni până în prezent”, a spus profesorul genetician evoluționist Hendrik Poinar, de la Universitatea McMaster.

Descoperire stranie făcută de NASA: În deșert totul este negru pe 80 de kilometri VIDEO

„Este ca și cum ai vedea Moartea Neagră desfășurându-se într-o cutie Petri – asta ne deschide ochii”, a spus profesorul Poinar. Chiar și astăzi, acele mutații rezistente la ciumă sunt mai frecvente decât erau înainte de Moartea Neagră.

Problema este că acestea au fost legate de bolile autoimune, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului Crohn - ceea ce a ajutat la menținerea strămoșilor noștri în viață acum 700 de ani, dar ar putea să ne dăuneze sănătatea astăzi. Profesorul Barreiro a spus că avantajul de supraviețuire de 40% este „cel mai puternic efect selectiv de fitness estimat vreodată la om”.

Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#ciuma neagra Evul Mediu, #ciuma, #moartea neagra Londra, #Moartea Neagra secolul 14, #ciuma Londra, #Londra , #stiri sanatate