Comuna din România în care s-au mutat belgieni, italieni și olandezi. Primar: ”Am devenit atractivi pentru străinii care vin în România”

Autor: N.G.
Duminica, 24 Septembrie 2023, ora 22:00
17452 citiri
Comuna din România în care s-au mutat belgieni, italieni și olandezi. Primar: ”Am devenit atractivi pentru străinii care vin în România”
Comuna Ciugud, judetul Alba FOTO Facebook/ Primaria comunei Ciugud

Comuna Ciugud din Alba a devenit în ultimii ani un model la nivel național în ceea ce privește dezvoltarea locală durabilă.

Ciugudul deține câteva recorduri greu de egalat în mediul rural din România, fiind prima comună din țară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, cu internet wireless în spațiile publice, iluminat public asigurat cu ajutorul unei eoliene, școală smart, plata online a taxelor și impozitelor și stație de încărcare mașini electrice. De câțiva ani, administrația locală încearcă să impună conceputul de ”smart village” la Ciugud și la nivel național.

Aflată la circa 10 kilometri din Alba Iulia, comuna s-a remarcat, inițial, prin performanță deosebită în privința accesării de fonduri europene. În total, comuna a atras circa 30 de milioane de euro, o bună parte din suma fiind obținută în colaborare cu comunele apropiate, Daia Română, Berghin și Sântimbru.

Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, își amintește că-n `92, visul familiilor tinere era să se mute în Alba Iulia, să-și cumpere un apartament acolo.

”Eu îi spusesem soției că nu o să mă mut de la țară niciodată, iubesc satul românesc. Tot timpul am crezut că satul românesc trebuie să aibă viitor”, afirmă edilul. El spune că erau câteva familii de tineri care tot așteptau schimbarea, una care nu părea să apară la orizont.

Discutam subiectul despre viitorul comunității și am spus că e momentul să schimbăm noi ceva. Ceilalți au spus că aș fi potrivit să candidez. Aveam 32 de ani, eram considerat candidatul cu cele mai mici șanse, pentru că erau 12 candidați la vremea respectivă. Cerul a așezat lucrurile să ajung să câștig eu alegerile”, își amintește primarul.

Gheorghe Damian ne mai spune că este îmbucurător că, după toate investițiile făcute în comună, a crescut populația și prin migrarea populației tinere din municipiul Alba spre Ciugud.

”Cel mai frumos lucru care se petrece în ultimii șapte ani este că foarte multe familii din afara țării aleg să vină să se stabilească la noi în comună. Și avem nu doar familii plecate din Ciugud, ci și familii care sunt din Brăila, dar și care au trăit în SUA, belgieni, italieni, olandezi, nemți. Odată că am devenit atractivi pentru românii plecați peste hotare, dar am devenit atractivi și pentru străinii care vor să se stabilească în România”, a completat primarul din Ciugud.

Conform recensământului efectuat în 2022, populația comunei Ciugud se ridică la 3.285 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când se înregistraseră 3.048 de locuitori. La Ciugud exista si o zona industrială care aduce beneficii importante la bugetul comunei. Peste 30 de investitori au cumpărat sau au concesionat teren. Numărul total al angajaților care lucrează aici se ridică la circa 1.000 de persoane.

Damian a obţinut la alegerile locale din 2020 cel de-al şaselea mandat consecutiv de primar, cu 88,2% din voturi. A candidat independent și, cel mai probabil, își va păstra acest statut și la alegerile din 2024.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Ciugud comuna Alba, #Gheorghe Damian Ciugud, #straini Romania , #romani