Culisele demisiei lui Ciucu de la șefia PNL București. Promisiunea legată de Firea făcută recent de primarul Sectorului 6

Miercuri, 01 Martie 2023, ora 16:57
8089 citiri
Culisele demisiei lui Ciucu de la șefia PNL București. Promisiunea legată de Firea făcută recent de primarul Sectorului 6
Ciprian Ciucu a fost printre singurii liberali care s-au opus de la înceut coaliției PNL - PSD FOTO Hepta

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja este favorit să preia șefia PNL București ca urmare a demisiei lui Ciprian Ciucu, actual primar al Sectorului 6, conform unor surse politice.

Actual președinte al PNL Sector 1, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja este văzut favorabil să preia fotoliul lăsat gol de către Ciprian Ciucu, care și-a anunțat demisia de la șefia PNL București marți seară, 28 februarie. Acesta și-a motivat decizia neașteptată explicând că „Sectorul 6 are mult mai mare nevoie de mine iar eu am nevoie de timp pentru a mă ocupa de numeroasele proiecte pe care le-am început”.

Cu toate astea, demisia lui Ciucu de la șefia PNL București ar putea fi semnalul unei alianțe PNL-PSD în Capitală. Surse apropiate primarului de la Sectorul 6, explicau la finalul anului trecut pentru Ziare.com că dacă se va vedea vreodată în postura ca PNL București să susțină un candidat PSD pentru Capitală, atunci ar demisiona. La momentul formării alianței dintre PNL și PSD, Ciucu era printre cei care s-a opus acestei coaliții.

În același timp, Ciucu este singurul primar PNL din București, fiind și printre liberalii care s-a luptat pentru menținerea sprijinului acordat lui Nicușor Dan, în timp ce colegi din partid au tras în direcția opusă.

Reacția oficială

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a precizat miercuri, 1 martie, că demisia lui Ciucu reprezintă doar o chestiune administrativă și că nu va influența alianțele locale, pe sectoare.

”Demisia domnului Ciucu de la conducerea organizației Bucureşti este doar o chestiune administrativă, care ţine de politica internă a PNL. Această decizie a sa nu influenţează în niciun fel alianţele locale, pe sectoare, existente în momentul de faţă. Aşa cum nu influenţează obiectivele politice ale PNL Bucureşti”, a explicat Stroe.

Întrebat dacă Sebastia Burduja reprezintă un potențial înlocuitor al lui Ciucu pentru șefia PNL București, Ionuț Stroe s-a abținut să confirme sau să infirme.

”Preşedintele PNL va propune numirea unui interimat în următoarea şedinţă de Birou Politic Național de la începutul acestei luni, dar decizii referitoare la persoane nu au fost luate până la acest moment. Ne vom asigura că va fi o persoană care să cunoască administraţia Capitalei şi care să conducă cât mai bine organizaţia politică locală, astfel încât politicile PNL Bucureşti să răspundă nevoilor cetăţenilor”, a explicat Stroe pentru News.ro

Mai departe, purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că demisia lui Ciucu nu are legătură cu zvonurile unei alianțe PNL-PSD la București.

”Nu, în mod categoric nu s-a pus problema. Conducerea PNL nu i-a impus domnului Ciucu niciun fel de alianţă sau colaborare în plan local. La nivel naţional, PNL şi-a asumat guvernarea şi protocolul de colaborare cu PSD şi UDMR, pe care se bazează această coaliţie, având în vedere contextul internaţional dificil şi cadrul în care funcţionează şi economia României, la nivel european. Însă această situaţie este aplicabilă la nivel naţional. Fiecare organizaţie judeţeană (precum şi cea a Municipiului Bucureşti) are un cadru în care funcţionează. Vorbim despre 42 de situaţii diferite, de 42 de configuraţii distincte ale consiliilor judeţene şi a Consiliului General din Bucureşti. Conducerea locală îşi cunoaşte şi îşi stabileşte priorităţile”, a conchis Stroe

Opoziția acuză

Fostul lider PNL, actual președinte al Forței Dreptei, Ludovic Orban, a „tradus” demisia lui Ciucu de la PNL București, acuzându-i pe liberali că se pregătesc să o susțină pe Firea pentru primăria Capitalei.

„Vă traduc demisia lui Ciucu. PNL s-a predat și la București. O va sprijini pe Fierea la capitală. Sunt convins că nu același lucru vor face și votanții liberali din București. În ce mă privește, merg pe mâna lui Nicușor Dan. Și am convingerea că o alianță de centru-dreapta poate să apere Bucureștiul de capturarea de către caracatița pesedistă”, a transmis Orban.

O reacția a venit și din partea liderului USR București, Vlad Voiculescu, care i-a mulțumit lui Ciucu pentru colaborare și a subliniat că speră să nu fie vorba despre o înțelegere PNL-PSD la București.

„Ciprian Ciucu și-a dat ieri demisia din funcția de președinte al PNL București. Aș vrea să îi mulțumesc pentru colaborare. Să poți avea încredere că anumite linii roșii nu vor fi încălcate nu e deloc puțin lucru în politica românească. (...)

Sper că Ciprian Ciucu nu este doar o piesă de domino în jocurile cuplului Ciolacu-Firea, sper ca cel care îi urmează să nu vândă (din nou) viitorul Bucureștiului PSD-ului pentru funcțiile prezente și viitoare ale câtorva pensionari speciali. Nu cred că bucureștenii i-ar (mai) ierta, nu cred că bucureștenii i-ar uita. Șefii lor vor rămâne cu pensiile lor speciale și încă un partid istoric va dispărea pentru bucureșteni”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, fiul lui Marinel Burduja (fost vicepreședinte al Bancorex în anii 90), a făcut primii pași pe scena politică ca lider de ONG. În 2009, a lansat cu aplomb Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), un eveniment la care au participat Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu sau Mihai Gâdea.

În 2016, Sebastian Burduja a fondat Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. Încearcă să se înscrie în USR, dar Nicușor Dan blochează intrarea sa în partid, susțin surse politice pentru ziare.com.

În martie 2019, partidul lui Burduja a fost înghițit de PNL, formațiune condusă la acea vreme de Ludovic Orban. Ulterior, Burduja a urcat rând pe rând în poziții importante, fiind promovat de către partid, mai întâi secretar de stat în Ministerul de Finanțe, iar apoi membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

La alegerile parlamentare din 2020 Burduja prinde un loc eligibil pe lista PNL pentru Camera Deputaților și devine vicepreședinte al Comisiei de buget-finanțe. Odată cu preluarea conducerii PNL de către Nicolae Ciucă, Burduja este promovat drept consilier onorific al premierului. În paralel ca lider PNL Sector 1, Sebastian Burduja este unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai primarului USR Clotilde Armand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#ciprian ciucu, #presedinte PNL Bucuresti, #Primaria Capitalei, #Gabriela Firea , #stiri ciprian ciucu