Dacian Cioloş îi cere lui Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Petre Daea: "A negociat dezastruos compensațiile de la Comisia Europeană"

Vineri, 17 Martie 2023, ora 14:48
2228 citiri
Dacian Cioloş îi cere lui Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Petre Daea: "A negociat dezastruos compensațiile de la Comisia Europeană"
Ministrul Agriculturii Petre Daea s-ar face vinovat de irelevanță la nivel european FOTO Hepta

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş i-a solicitat liderului PSD Marcel Ciolacu să îl retragă urgent din funcţie pe ministrul Agriculturii Petre Daea, din cauza modului „dezastruos” în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană”.

El a adăugat că îi va cere comisarului pentru Agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski să reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor români şi să crească despăgubirile cuvenite României.

„Fermierii români sunt nedreptăţiţi din cauza incapacităţii de negociere la vârful Ministerului Agriculturii şi a incompetenţei administraţiei. Producătorii de cereale din România, cel mai puternic afectaţi de importurile din Ucraina, vor primi cele mai mici despăgubiri din rezerva de criză a UE. România va primi o sumă totală de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, şi Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro.

Aşa cum a fost şi în cazul Schengen, această situaţie este încă o dovadă că avem lideri politici irelevanţi la nivel european, incapabili să ne apere interesele. Îi cer preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să îl retragă de urgenţă din funcţie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană.

Răspunderea pentru negocieri îi aparţine integral ministrului Daea şi, cum responsabilitatea politică este a partidului care l-a desemnat ministru, Marcel Ciolacu se face vinovat în mod direct de comportamentul ministrului său şi trebuie să răspundă pentru fiecare minut pe care acesta îl petrece la conducerea Ministerului Agriculturii”, a afirmat Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat de presă al REPER.

Liderul REPER precizează că ministrul Petre Daea a tratat negocierile cu cei de la Comisia Europeană într-un mod iresponsabil.

„Modul iresponsabil în care ministrul Daea a tratat aceste negocieri, solicitările bombastice şi incapacitatea de a produce date care să faciliteze estimarea impactului real asupra agricultorilor români, faptul că România nu respectă regulamentul de raportare a stocurilor introdus de Comisia europeană la începutul războiului din Ucraina au decredibilizat poziţia de negociere a României şi au dus la acest rezultat nedrept pentru producătorii de grâne români. Asta, în contextul în care românii se confruntă cu cele mai mari creşteri de preţuri la alimente din Uniunea Europeană. Ani de zile PSD s-a plâns ipocrit de politicile de la Bruxelles, construind o falsă impresie cum că suntem opresaţi de Uniunea Europeană. A alimentat iresponsabil propaganda antieuropeană şi PSD este principalul vinovat pentru existenţa AUR. Adevărul despre PSD este clar acum, cu ajutorul ministrului Daea. PSD nu a ştiut să negocieze, a abordat această problemă provincial şi amatoricesc. Toată tirada naţionalistă şi antieuropeană a PSD, pe care Marcel Ciolacu o girează, este rezultatul neputinţei acestui partid de a face faţă în mod profesionist şi onest realităţilor momentului”, a mai spus Cioloş.

Acesta a mai spus că „în calitate de europarlamentar, fost comisar european şi ministru al Agriculturii, îi voi cere comisarului pentru Agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski să reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor români şi să crească despăgubirile cuvenite României”.

Şi eurodeputatul PNL şi prim-vicepreşedintele partidului Dan Motreanu a afirmat, joi, că este dezamăgit de modul în care Ministerul Agroculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina, având informaţii că ţara noastră va primi cea mai mică sumă. Europarlamenterul liberal afirmă că „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ciolos ciolacu, #Petre Daea, #compensatii agricultura, #negocieri comisia europeana , #ministrul Agriculturii