Lagarde: FMI s-a schimbat, nu mai facem acest lucru

Miercuri, 04 August 2021, ora 17:491142 citiri
Lagarde: FMI s-a schimbat, nu mai facem acest lucru

FMI "s-a schimbat" si nu mai impune politici de "redresare structurala", atat de criticate in anii 80-90 in Africa sau in America de Sud, a declarat Christine Lagarde, directoarea generala a Fondului Monetar International.

"Redresare structurala? A fost inainte de mandatul meu, nu am nicio idee despre ce este vorba", a declarat ironic Lagarde, la o conferinta de presa sambata la Washington, ca raspuns la o intrebare a unui jurnalist ghanez, care a chestionat-o despre imaginea proasta a FMI in Africa, informeaza AFP.

Termenul de "redresare structurala" se refera la liberalizarea economiei si la reducerea perimetrului statului, care au conditionat imprumuturile FMI si care au avut rezultate foarte contestate in tarile din sud.

"Nu mai facem acest lucru", a asigurat Lagarde, aflata in fruntea FMI din 2011, perioada in care Fondul a continuat sa sustina politicile de austeritate bugetare in tarile plasate sub asistenta financiara (Grecia, Portugalia...).

"Trebuie sa se inteleaga ca ne-am schimbat modul de a ne oferi sprijinul financiar. Este intr-adevar pe baza de parteneriat", a declarat Lagarde, intr-un moment in care Fondul se pregateste sa sustina financiar Ucraina, in schimbul unor masuri economice draconice.