Proprietari de apartamente care trec în contract ajustarea chiriei la inflație. "La mine în firmă se dau aceleași salarii din 2016. Minunat, nu?"

Joi, 23 Februarie 2023, ora 16:01
22164 citiri
Proprietari de apartamente care trec în contract ajustarea chiriei la inflație. "La mine în firmă se dau aceleași salarii din 2016. Minunat, nu?"
Persoane care semneaz[ un contract FOTO Pixabay

Preturile locuințele și cele ale chiriilor au crescut mult în ultima perioadă, mai ales în orașele mari.

Unii proprietari trec în contract creșterea chiriei în pas cu evoluția inflației. Este o situație semnalată în mediul online.

"Am aflat și eu că există practică de a pune în contract ajustarea chiriei la inflație sub forma această:

3.1 Chiria lunară pe care Locatarul o va plăti Locatorului drept preţ al locaţiunii este de xxx Euro/lună. Valoarea chiriei se va actualiza anual în funcţie de evoluţia inflaţiei, dar nu mai mult de 15%", a semnalat un utilizator al platformei Reddit.

"Poate fi trecut orice în contract"

În comentarii, unii anunță că prețul achitat de ei pentru chirie a crescut, fără să fie precizată neapărat în contract această situație. Alții se referă la salariile care au rămas neschimbate de ani buni, în unele cazuri.

"Stai să vezi când o să ceară chiriașii să fie ajustată chiria la riscul seismic al imobilului."

"Hai să venim și noi cu o clauză când ne angajăm: indexarea salariului cu inflația. La mine în firma se dau aceleași salarii din 2016. Minunat, nu? Și când vorbești de bani în ședința zâmbesc politicos și te invită să te duci să îți negociezi personal salariul."

"Poate fi trecut orice în contract. Am văzut în Cluj, stipulat să lase chiriașul imobilul liber pe perioada Untold și EC. Nu e prost cel care cere."

"E clar că nu trebuie să accepți așa ceva. Chiria trebuie negociată direct. În general ea scade în perioade de inflație și probleme economice."

"E o practică normală în țări din vest"

"Prima dată când aud de așa ceva, sună a oportunitate de a nu găși chiriași."

"Asta e o practică normală în țări din vest, doar că nu e clauză în contract, ci e în legislație. Mi-a crescut chiria anual cu inflația. Salariul nu prea, dacă nu schimbam eu firmele regulat."

"Poți pune orice în contract, atâta timp cât e legal. Dacă ambele părți acceptă, devină activ."

"Mi se pare corect. Costurile de întreținere ale apartamentului sunt raportate la inflație. Dacă se strică ceva în apartament proprietarul nu îți poate zice “stai boss că e inflație și nu îți mai pot acoperi reparațiile din chirie, descurcă-te singur”".

"Mi-a crescut cu 50% din 2021"

"E ok astfel de clauză, deși nu e comună în România, se practică în Spania, de exemplu, la contracte serioase pe minim 5 ani. Totuși la ei nu se practică prețul în altă monedă decât cea locală, ca la noi, deci să și plătești euro și să și ajustezi la inflația României, și eventual să te și dea afară când vrea, e puțin absurd."

"Așa este normal. Ajustat pentru inflație."

"Mie mi-a crescut cu 50% din 2021 în 2022: 500-> 750 euro."

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#chirie, #contract, #proprietari, #crestere preturi, #inflatie , #chirie