Care este cea mai avantajoasă perioadă pentru a te muta în chirie. Trei clauze principale care nu trebuie să lipsească din contract

Sambata, 26 Martie 2022, ora 22:10
6039 citiri
Care este cea mai avantajoasă perioadă pentru a te muta în chirie. Trei clauze principale care nu trebuie să lipsească din contract
Contractul nu are un model prestabilit, ci este deschis negocierii între cele două părți FOTO Pixabay.com

Trebuie să îţi cauți un apartament cu chirie şi vrei să negociezi bine condiţiile contractului iar venirea primăverii te impulsionează să iei măsuri în acest sens, nu înainte însă de a studia cu atenţie piaţa.

Motiv pentru care, înainte de toate, este necesar să ştii că sezonul rece este cel mai potrivit să faci această mutare. Mai mult, iarna este avantajoasă și pentru renegocierea contractelor de închiriere, susțin specialiștii de la imobiliare.ro.

"Cea mai bună perioadă pentru închirierea unei locuinței este cea a lunilor de iarnă, când pe piața imobiliară se resimte o acalmie. În schimb, vara tot mai multe persoane încep căutarea locuințelor de închiriat, iar odată cu întoarcerea studenților în centrele universitate se atinge apogeul cererii pe acest segment.

Pentru că cererea este destul de scăzută în lunile de iarnă ai tot timpul necesar la dispoziție pentru a analiza cu atenție ofertele disponibile și pentru a găsi, fără grabă, locuința dorită. Nu vei simți presiunea luării unei decizii rapide pentru a nu pierde proprietățile bune cu prețuri scăzute", potrivit analizei imobiliare.ro.

Mai mult, dacă vei da dovadă de respect în discuțiile cu proprietarul și dacă vei arăta că ești o persoană de încredere vei reuși să negociezi condiții avantajoase în contractul de închiriere.

După agrearea prețului și a celorlalte condiții ale acordului de închiriere, urmează semnarea contractului, pe care proprietarul va avea apoi sarcina să-l depună la Administrația Financiară.

Contractul nu are un model prestabilit, ci este deschis negocierii între cele două părți iar imobiliare.ro a evidențiat trei clauze principale care nu trebuie să lipsească din document.

1. Condițiile restituirii garanției

Achitarea unei garanții la închirierea unei locuințe este o practică obișnuită în România (cel puțin în marile orașe, inclusiv pentru cele mai ieftine proprietăți.

Aceasta este echivalentă, de regulă, cu valoarea chiriei pe o lună de zile (dar poate ajunge la mai mult) și are scopul de a acoperi plata eventualelor pierderi provocate de către chiriaș (fie prin stricăciuni aduse imobilului, fie prin neplata cheltuielilor curente).

Pentru a te asigura că la momentul plecării vei primi banii înapoi, valoarea garanției achitate la început și condițiile restituirii acesteia trebuie stipulate în contract. La modul ideal, aici ar trebui precizat cât mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu acești bani.

2. Condițiile modificării chiriei

Un avantaj important al existenței unui acord scris între tine și proprietar este faptul că acesta nu va putea să îți majoreze chiria fără drept de apel, de pe o zi pe alta.

Astfel, dacă acesta dorește să obțină o sumă mai mare pentru proprietatea sa, este necesar să cădeți de acord în această privință, ceea ce înseamnă că ai și dreptul de a te opune. Ulterior, modificarea chiriei va putea intra în vigoare prin semnarea unui act adițional la contract.

3. Condițiile rezilierii contractului

O altă clauză importantă, care ar trebui inclusă într-un contract de închiriere, ține de condițiile de reziliere a acordului dintre cele două părți.

Pentru ambele părți, durata preavizului trebuie precizată clar, la fel ca orice alte condiții de încetare a acordului – acestea pot fi stabilite prin negociere cu proprietarul, în conformitate cu prevederile legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#chirie locuinte, #apartament, #contract, #chirie, #cheltuieli, #bani, #proprietar, #imobiliare ro , #chirie