Taiwanul acuză China că de Crăciun a desfășurat 71 de avioane de luptă în jurul țării

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 11:31
1779 citiri
Taiwanul acuză China că de Crăciun a desfășurat 71 de avioane de luptă în jurul țării
47 dintre aceste avioane ar fi pătruns în zona apărării aeriene a Taiwanului FOTO Twitter

China a desfăşurat 71 de avioane de luptă - inclusiv 60 de avioane de vânătoare -, în cadrul unor manevre militare, în weekendul Crăciunului, în jurul Taiwanului, anunţă luni, 26 decembrie, Ministerul taiwanez al Apărării, citat de AFP.

Beijingul a anunţat că a efectuat duminică, de Crăciun, exerciţii militare în apropiere de Taiwan, ca răspuns la ”provocări” şi ”complicitatea” între autorităţile de pe insulă şi Statele Unite.

Taiwanul anunţă, într-un mesaj postat pe Twitter, că 60 de avioane de vânătoare au luat parte la aceste exerciţii - inclusiv şase avioane de tip SU-30, unele dintre cele cele mai perfecţionate aeronave chineze.

Ministerul taiwanez al Apărării anunţă, în acest buletin zilnic, că 47 dintre aceste avioane au pătruns în zona apărării aeriene a insulei democratice autonome - a treia cea mai importantă incursiune zilnică înregistrată până în prezent, potrivit unei baze de date AFP.

China consideră că Taiwanul - cu 24 de milioane de locuitori - este una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit încă să le reunifice cu restul teritoriului după încheierea Războiului Civil chinez din 1949.

Ea este nemulţumită de o apropiere, în ultimii ani, între autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care furnizează insulei - de mai multe zeci de ani - o susţinere militară împotriva Beijingului.

Beijingul nu a precizat numărul aparatelor mobilizate în aceste exerciţii militare duminică şi nici locul unde au avut loc manevrele.

Potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, majoritatea incursiunilor a vizat extremitatea de sud-vest a Zonei de Identificare a Apărării Aeriene (AZIZ), iar unele au trecut ”linia mediană” a Strâmtorii Taiwan.

Numeroase ţări au ADIZ - Statele Unite, Canada, Coreea de Sud, Japonia şi China.

Aceste zone nu sunt identice cu spaţiul aerian al unei ţări, ci înglobează o zonă mult mai largă, menită să ofere mai mult timp unei ţări să identifice un eventual avion ostil şi să răspundă unei intruziuni.

ADIZ a Taiwanului include o parte a ADIZ a Chinei şi chiar o porţiune din continent.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#China, #taiwann, #conflict china taiwan, #avioane de lupta China video , #China