Orașul care impune un lockdown brusc după ce numărul cazurilor de COVID-19 a crescut considerabil

Luni, 28 Martie 2022, ora 10:08
3563 citiri
Orașul care impune un lockdown brusc după ce numărul cazurilor de COVID-19 a crescut considerabil
În China se aplică politica zero covid, ce implică testarea în masă FOTO Unsplash

Centrul financiar al Chinei, Shanghai, a impus luni un lockdown în două etape pentru cei 26 de milioane de locuitori ai săi, cu închiderea podurilor şi tunelurilor şi restricţionarea traficului pe autostrăzi, în încercarea de a limita creşterea numărului de cazuri de COVID-19, informează Reuters.

Lockdown-ul brusc, anunţat de autorităţile oraşului Shanghai duminică, va împărţi oraşul în două, aproximativ de-a lungul râului Huangpu, timp de nouă zile, pentru a permite testarea "eşalonată". Este cea mai amplă măsură de acest fel asociată COVID-19 care perturbă activitatea oraşului.

Guvernul oraşului a negat sâmbătă că Shanghai va intra în lockdown, declarând că va fi urmată o abordare fragmentară în încercarea de a controla numărul de infecţii.

Însă Wu Fan, membră a echipei de experţi COVID-19 din Shanghai, a informat într-un briefing că în urma recentei testări în masă s-au descoperit infecţii "pe scară largă" în întregul oraş, ceea ce a declanşat un răspuns mai puternic al autorităţilor.

"Limitarea focarului pe scară largă din oraşul nostru este foarte importantă pentru că odată ce oamenii infectaţi sunt puşi sub control, blocăm transmisia", a declarat ea, adăugând că testarea va fi efectuată până la eliminarea tuturor riscurilor.

Un record de 3.450 de cazuri de COVID-19 asimptomatice a fost raportat la Shanghai duminică, reprezentând aproape 70% dintre cazurile din întreaga ţară, pe lângă 50 de cazuri simptomatice, a indicat administraţia oraşului.

La nivel naţional, au fost înregistrate duminică 5.134 noi cazuri asimptomatice şi 1.219 cazuri simptomatice, a precizat autoritatea sanitară în buletinul său regulat.

Motor important al economiei Chinei, Shanghai a încercat să dea curs apelului preşedintelui Xi Jinping de a minimiza impactul controalelor asociate COVID-19 asupra afacerilor şi a vieţii oamenilor.

Wu a declarat într-un briefing sâmbătă că Shanghai nu poate intra în lockdown pentru mult timp din cauza rolului important pe care îl joacă în economia naţională şi chiar globală.

După răsturnarea situaţiei, duminică, testarea în masă a perturbat luni transporturile, asistenţa medicală şi o gamă largă de activităţi economice.

Biroul de Securitate Publică din Shanghai a anunţat că închide poduri şi tuneluri care traversează râurile, la fel ca şi cabinele de taxare de pe autostrăzi, concentrate în estul oraşului, până la 1 aprilie.

În zonele de la vest de râul Huangpu vor fi impuse restricţii similare între 1 şi 5 aprilie.

Biroul a notat că vor fi efectuate controalele de trafic pe autostrăzile din oraş, iar persoanele care pleacă vor trebui să prezinte dovada unui test PCR negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Guvernul oraşului şi-a anunţat duminică intenţia de a suspenda transportul public, inclusiv serviciile de ride-hailing în regiunile aflate în lockdown. De asemenea, a dispus suspendarea muncii la sediul companiilor şi în fabrici, cu excepţia unităţilor care oferă servicii publice sau de distribuire de alimente.

Servicii de la mai multe spitale din Shanghai au fost, de asemenea, suspendate pe măsură ce personalul şi alte resurse au fost direcţionate către operaţiunea de testare în masă.

Producătorul auto american Tesla îşi suspendă producţia la fabrica sa din oraş timp de patru zile, relatează Reuters care citează două surse apropiate companiei. Fabrica se află într-o zonă din Shanghai afectată de prima etapă a perioadei de lockdown. Tesla nu a răspuns imediat unei solicitări de comenta pe marginea acestui subiect.

Producătorul chinez de cipuri Semiconductor Manufacturing International Corporation a declarat, însă, că operaţiunile din unităţile sale de producţie din Shanghai funcţionează normal.

Creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în China pune un plus de presiune pe cea de-a doua economie ca mărime din lume.

"Din cauza transmisibilităţii ridicate a (variantei) Omicron şi a înăspririi (strategiei 'zero COVID-19'), pieţele trebuie să fie îngrijorate în special de o reducere a creşterii în trimestrul II", au subliniat sâmbătă analişti de la Nomura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China blochează două platforme sociale internaționale. „Administraţia Spaţiului Cibernetic a ordonat eliminarea acestor aplicaţii din App Store"
China blochează două platforme sociale internaționale. „Administraţia Spaţiului Cibernetic a ordonat eliminarea acestor aplicaţii din App Store"
Apple a trebuit să scoată din versiunea chineză a magazinului său de aplicaţii WhatsApp şi Threads, la cererea obligatorie a guvernului chinez. Apple a trebuit să scoată din versiunea...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#China, #lockdown, #Covid 19, #Shanghai , #coronavirus