Macron i-a cerut lui Xi Jinping să implice China în oprirea războiului din Ucraina: „Să ne unim forțele”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 07:32 2395 citiri
Emmanuel Macron și Xi Jinping s-au întâlnit la summitul G20 FOTO Twitter/Phoenix News

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderul chinez Xi Jinping şi-au dat mâna în timp ce începeau discuţiile în marja summitului G20, care se aşteaptă să exercite presiuni asupra Rusiei în legătură cu invazia sa în Ucraina şi să abordeze consecinţele globale ale războiului, transmite France24.

Trebuie "să ne unim forţele pentru a răspunde... la crize internaţionale precum războiul Rusiei în Ucraina", i-a spus Macron lui Xi.

Luni, preşedinţia franceză a declarat că Macron îi va spune preşedintelui chinez că este în "interesul său" să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a se întoarce la masa negocierilor privind conflictul din Ucraina.

Între timp, Xi nu a menţionat conflictul în remarcile sale de deschidere, făcând un apel mai larg ca cele două ţări să "menţină spiritul de independenţă, autonomie, deschidere şi cooperare".

Cei doi s-au întâlnit la o zi după ce Xi a purtat discuţii maraton cu preşedintele american Joe Biden, liderii promiţând să împiedice ca rivalitatea lor să se transforme într-un conflict deschis.

China şi Franţa ar trebui să-şi respecte reciproc interesele fundamentale şi preocupările majore, a declarat preşedintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit unei redactări a presei de stat chineze, citate de BBC. Preşedintele Chinei a mai spus că poziţia Chinei cu privire la criza din Ucraina este clară - că pledează pentru încetarea focului şi pentru discuţii de pace.

Preşedintele chinez a declarat că cei doi au "menţinut un impuls pozitiv de dezvoltare", dar a sperat că Franţa ar putea oferi un mediu de afaceri mai echitabil şi mai corect pentru ca întreprinderile chineze să se dezvolte în Franţa. Cei doi au discutat, de asemenea, despre problema Ucrainei, Xi afirmând că poziţia Chinei cu privire la criză este clară - că pledează pentru încetarea focului şi pentru discuţii de pace.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News