Răsturnare de situație. Cui aparține, de fapt, racheta care urmează să se prăbușească pe Lună. Inițial, i-a fost atribuită lui Elon Musk

Marti, 15 Februarie 2022, ora 11:04
6358 citiri
Răsturnare de situație. Cui aparține, de fapt, racheta care urmează să se prăbușească pe Lună. Inițial, i-a fost atribuită lui Elon Musk
Lansarea rachetei chinezești Chang 5-T1/ FOTO: Captura Youtube

Astronomii consideră că ceea ce părea a fi o secţiune a unei rachete SpaceX pe cale de a se prăbuşi pe Lună ar fi, de fapt, altceva.

După cercetări amănunțite, specialiștii au concluzionat că este vorba despre o treaptă provenită de la o rachetă chinezească lansată în cadrul unei misiuni pe Lună în anul 2014.

O rachetă va lovi într-adevăr suprafața lunară pe 4 martie, dar, contrar a ceea ce fusese anunțat, ea a fost construită nu de compania lui Elon Musk, ci de Beijing, spun acum experții.

Observatorii spațiali cred că racheta Falcon 9, lansată în februarie 2015, este pe cale să lovească Luna în câteva săptămâni.

Expertul Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, vorbea, la finalul lunii ianuarie 2021, despre probabilitatea mare ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

Racheta Falcon 9 a fost lansată în februarie 2015 de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX.

Bill Gray a recunoscut însă că a comis o eroare şi că în realitate, obiectul spaţial identificat şi aflat în curs de coliziune cu Luna ar fi de fapt o treaptă de lansare de la racheta Chang 5-T1 lansată de China în octombrie 2014.

„Această greșeală subliniază problema lipsei de urmărire adecvată a acestor obiecte din spațiul profund”, a scris pe Twitter astronomul Jonathan McDowell, care pledează pentru o mai mare reglementare a deșeurilor spațiale.

Teoria conform căreia „gunoiul spaţial” care se va prăbuşi pe Lună ar aparţine, de fapt, Beijingului, a fost confirmată pentru BBC şi de către Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophyiscs.

Astronomul american a spus că este sigur „în proporţie de 80%” că în acest caz este vorba despre un fragment spaţial de la misiunea chineză.

Pe lângă miile de sateliți, în acest moment, în jurul Pământului orbitează alte câteva sute de milioane de obiecte, cu dimensiuni care pot varia de la 1 milimetru la 10 centimetri și cunoscute generic sub denumirile de „gunoaie” ori „deșeuri spațiale”, conform datelor publicate de Agenția Spațială Europeană (ESA). Masa totală a acestor fragmente este de peste 9. 600 de tone.

În cazul fragmentului de rachetă care va lovi Luna în martie, acesta se află la o distanţă suficient de mare de Pământ pentru a scăpa de atracţia gravitaţională a acestuia dar, în acelaşi timp, nu are nici energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună. Observatorii spaţiali cred că obiectul este pe cale să lovească cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni, potrivit The Guardian.

NASA a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că va încerca să observe craterul care se va forma prin explozia acestui obiect, datorită sondei sale care orbitează în jurul Lunii, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Agenția a numit evenimentul o „oportunitate de cercetare incitantă”.

Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Stația spațială chineză Tiangong a fost lovită de resturi spațiale în această iarnă și a rămas parțial fără energie. După aceea, China a decis să își intensifice eforturile de...
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
#China, #racheta chang 5 T1, #prabusire, #Luna, #SpaceX, #Elon Musk , #China