Oficial din China despre amenințările Rusiei privind un nou război mondial: ”Este necesar să încurajăm negocierile de pace”

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 13:22
3527 citiri
Oficial din China despre amenințările Rusiei privind un nou război mondial: ”Este necesar să încurajăm negocierile de pace”
Wang Wenbin este purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. FOTO/ Facebook Wang Wenbin

Autoritățile de la Beijing susțin o rezolvare pe cale diplomatică a războiului din Ucraina și subliniază că „nimeni nu își dorește un Al Treilea Război Mondial”, conform declarațiilor unui oficial al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care a răspuns, astfel, declarațiilor lui Serghei Lavrov.

„Nimeni nu își dorește un Al Treilea Război Mondial (…) este necesar să încurajăm negocierile de pace dintre cele două părți”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin, citat de agenția rusă de presă TASS.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Wang Wenbin a răspuns astfel la o întrebare adresată de un jurnalist european, care îi cerea să comenteze declarațiile lui Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.

Declarațiile lui Wang Wenbin au fost preluate și de Nexta care titrează pe Twitter: „China nu e interesată de Al Treilea Război Mondial și susține o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina”.

Declarațiile ministrului rus de externe

Lavrov a afirmat că pericolul unui al Treilea Război Mondial este „real” și „nu poate fi subestimat”.

„Bunăvoinţa are limitele ei. Şi dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere”, a spus Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă. „Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de (preşedintele Volodimir) Zelenski, iar aceste contacte vor continua”, a spus el.

Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean că se preface că negociază:

„Este un actor bun (...), dacă te uiţi cu atenţie şi citeşti cu atenţie ce spune, vei găsi acolo o mie de contradicţii”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

În acest context de tensiuni fără precedent între Rusia şi Occident din cauza ofensivei ruse, Serghei Lavrov a avertizat în legătură cu pericolul real al unui al treilea război mondial. „Pericolul este grav, este real, nu poate fi subestimat”, a spus ministrul rus, citat de Interfax.

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, ministrul rus de externe s-a declarat încrezător că „totul se va încheia, desigur, cu semnarea unui acord”. „Dar termenii acestui acord vor depinde de situaţia luptelor de pe teren când acest acord va deveni realitate”.

Răspunsul lui Dmitro Kuleba: „Moscova pierde în Ucraina”

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a apreciat marţi că, atunci când Rusia vorbeşte despre posibilitatea declanşării celui de-al treilea Război Mondial, de această dată un conflict nuclear, este pentru că simte că pierde lupta în Ucraina, transmite EFE.

„Rusia pierde şi ultima speranţă de a speria lumea ca să nu sprijine Ucraina. De aceea vorbeşte despre un pericol 'real' al unui al treilea Război Mondial. Aceasta înseamnă doar că Moscova pierde în Ucraina. Tocmai din acest motiv lumea trebuie să ne sprijine şi mai mult ca să putem câştiga şi apăra securitatea europeană şi globală", a venit replica lui Kuleba pe Twitter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit nouă persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care patru copii. Capitala Kiev a fost și ea vizată, au anunţat...
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniştrii de Externe din UE, reuniţi la Luxemburg, au declarat luni, 22 aprilie, că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut...
#China, #razboi Ucraina, #al treilea razboi mondial, #Serghei Lavrov , #Razboi Ucraina