Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avertismentul unui renumit economist britanic: Țările în curs de dezvoltare vor răsturna în cele din urmă ordinea mondială existentă. Nou Război Rece la orizont

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 23:41
6515 citiri
Avertismentul unui renumit economist britanic: Țările în curs de dezvoltare vor răsturna în cele din urmă ordinea mondială existentă. Nou Război Rece la orizont

La treizeci de ani de la sfârșitul Războiului Rece, între China și Occident începe unul nou, potrivit economistului Paul Tucker, fost guvernator adjunct al Băncii Angliei, citat de Bloomberg.

În timp ce o China musculoasă încearcă să remodeleze structurile comerciale și geopolitice după propria imagine, SUA și mulți dintre aliații săi se confruntă cu o provocare cheie: menținerea Beijingului în marja acordurilor comerciale și a eforturilor de a încetini încălzirea globală.

Cu ani în urmă, liderii mondiali își puteau stabili în mod independent politica monetară, politica de securitate națională și politica privind drepturile omului, dar astăzi toate aceste lucruri sunt interconectate și lucrurile au devenit mai dificile, spune Tucker.

Această nouă realitate a devenit evidentă atunci când G7, ca răspuns la războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, a înghețat rezervele valutare rusești deținute în băncile occidentale, spune Tucker.

El prezice că țările în curs de dezvoltare vor răsturna în cele din urmă ordinea mondială existentă, formând una în care SUA, Europa și Japonia nu vor mai juca un rol principal.

În această nouă iterație, comerțul internațional și structurile diplomatice trebuie să fie complet restructurate. Dar, potrivit lui Tucker, acest lucru este încă la câteva decenii, deoarece, deși China este deja o putere mondială, India și alte țări în curs de dezvoltare sunt încă departe de un astfel de statut.

Deocamdată, SUA se vor bucura de un „statu quo prelungit” în finanțele mondiale ca emitent al principalei monede de rezervă a lumii, dar vor exista mai multe lupte pentru putere în comerțul global, investiții transfrontaliere, „Nou Război Rece”.

Tucker crede că China va încerca să exercite o influență semnificativă asupra comerțului și politicii mondiale în următorii ani, ceea ce reprezintă o preocupare reală pentru Occident, deoarece Beijingul tinde să acorde prioritate controlului Partidului Comunist asupra libertăților civile.

Potrivit acestuia, liderii mondiali vor trebui să meargă pe o linie fină în relațiile cu Beijingul, cooperând cu acesta în rezolvarea problemelor globale urgente și distanțându-se în celelalte.

"Cred că principalul lucru este că China este prea puternică pentru ca Statele Unite și aliații săi să-i spună cum să-și reconstruiască societatea", spune Tucker. "Cu toate acestea, Occidentul ar trebui să găsească un punct comun cu ea acolo unde este posibil", consideră economistul britanic.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #SUA, #Razboi Rece, #tari in curs de dezvoltare, #Occident, #Europa, #Economist, #paul tucker , #stiri externe