China a înființat în toată lumea secții de poliție pentru a-i „vâna” pe chinezii aflați în exil. O astfel de secție ar fi fost deschis și în România

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 09:19
3777 citiri
China a înființat în toată lumea secții de poliție pentru a-i „vâna” pe chinezii aflați în exil. O astfel de secție ar fi fost deschis și în România
China a înființat în toată lumea peste 100 de așa-zise secții de poliție pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil FOTO BBC

China a înființat în toată lumea peste 100 de așa-zise secții de poliție pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu țări din Europa și Africa pentru a obține o largă prezență internațională, arată un raport intrat în posesia CNN, citat de G4Media.

Potrivit sursei citate, organizația pentru drepturile omului din Madrid Safeguard Defenders afirmă că a găsit dovezi că Beijingul administrează încă 48 de secții de poliție în străinătate, după ce ONG-ul dezvăluise în premieră în septembrie existența a alte 54 de astfel de secții.

Noul ei raport – „Patrulează și convinge” – se concentrează pe amploarea rețelei și examinează rolul inițiativelor polițienești comune perfectate de China cu mai multe țări europene, între care Italia, Croația, Serbia și România, folosite pe post de program de testare în vederea unei expansiuni a secțiilor chineze din străinătate mai ample decât se știa până la publicarea dezvăluirilor organizației.

ONG-ul acuză acum, între altele, că un cetățean chinez a fost silit să se repatrieze de către agenți lucrând sub acoperire într-o secție de poliție chineză dintr-o suburbie a Parisului, ei fiind recrutați special în acest scop. Anterior dezvăluise că alți doi exilați chinezi au fost repatriați cu forța din Europa – unul din Serbia, celălalt din Spania.

Beijingul a negat că administrează entități polițienești nedeclarate în afara teritoriului propriu, ministerul chinez de externe declarând în noiembrie pentru CNN: „Sperăm că părțile în cauză vor înceta să incite pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru drept pretext pentru a denigra China e inacceptabilă”. China susține în schimb că acele entități sunt centre administrative, înființate pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi cu chestiuni precum schimbarea permisului de șofer. China a mai spus că acele birouri au apărut și ca urmare a pandemiei, care a lăsat mulți chinezi blocați în carantină în alte țări, rămași în afara Chinei și incapabili să-și actualizeze actele.

Chestionat luna trecută de CNN cu privire la primul set de acuzații ale Safeguard Defenders, MAE chinez a declarat că în secțiile din străinătate lucrează voluntari. Însă noul raport al organizației susține că o rețea de poliție pe care a investigat-o a angajat 135 de persoane pentru primele 21 de secții.

Organizația a obținut și un contract de muncă pe trei ani al unui angajat dintr-o secție chineză din Stockholm.

Activitățile consulare nedeclarate din afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei țări sunt ceva extrem de neobișnuit și ilegal, cu excepția cazului în care o țară-gazdă și-a dat explicit acordul. În plus, raportul Safeguard Defenders susține că unele secții au fost înființate cu câțiva ani înainte de pandemie.

Aceste informații au dus până acum la investigații în cel puțin 13 țări și au inflamat tensiunile diplomatice tot mai mari dintre China și țări precum Canada, care găzduiesc o diasporă chineză apreciabilă.

China nu este singura superputere acuzată că folosește metode extrajudiciare pentru a ajunge la ținte polițienești sau pentru a persecuta politic cetățeni din străinătate.

Rusia, de exemplu, a fost acuzată în două rânduri că a folosit substanțe letale chimice și radioactive pe teritoriul britanic, în încercarea de a-și asasina foști spioni – acuzații negate mereu de Rusia.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
#China, #politie, #CNN, #Romania , #China