Umanoizii chinezi vor fi „în fiecare casă”. Beijingul ar putea înlocui și soldații umani cu roboți

Duminica, 24 Martie 2024, ora 02:04
2784 citiri
Umanoizii chinezi vor fi „în fiecare casă”. Beijingul ar putea înlocui și soldații umani cu roboți
Roboți umanoizi chinezești FOTO scmp.com

Roboții umanoizi ar putea ajunge "în curând" în casele oamenilor obișnuiți, potrivit unui nou centru de robotică din Beijing, scrie The Sun.

Roboții, care folosesc inteligența artificială și seamănă ca formă cu oamenii, ar trebui să propulseze China în războiul tehnologic cu SUA.

Centrul de robotică Beijing Humanoid Robot Innovation Centre a oferit până în prezent detalii minime despre cel mai recent proiect al său de a lansa un prototip de robot umanoid de uz general.

Dar a dat asigurări că robotul va fi scos pe piață "în curând", relatează South China Morning Post.

Se așteaptă ca mașinile să completeze forța de muncă în scădere din China, în condițiile în care economia masivă face presiuni pentru a-și moderniza motoarele de creștere cu noi "forțe productive" bazate pe tehnologie.

O sursă anonimă din cadrul Centrului de inovare a roboților umanoizi din Beijing a declarat pentru Beijing Youth Daily: "Este visul fiecărei companii de roboți umanoizi să aducă roboți umanoizi în mii de gospodării".

Acest lucru are loc în contextul în care China se confruntă cu un război tehnologic acerb cu Statele Unite și în condițiile în care China se confruntă cu provocări demografice serioase - inclusiv cu îmbătrânirea rapidă a populației - precum și cu o criză a pieței imobiliare.

Se pare că centrul a fost înființat la sfârșitul anului trecut și implică atât producători de roboți privați, cât și de stat.

O sursă descrisă ca fiind o "persoană responsabilă" a declarat că experții și cercetătorii importanți din industria robotică din cadrul centrului urmăreau să creeze "o platformă tehnologică comună, o platformă de servicii publice și standarde de reglementare pentru industria roboților umanoizi".

Aceștia au adăugat: "În viitor, roboții umanoizi ar putea intra în producția de automobile, în producția 3C (calculatoare, comunicații și electronice de consum) și în alte domenii, îmbunătățind astfel și mai mult nivelul de producție industrială."

Există temeri că roboții umanoizi ar putea fi încă un alt tip de „inovație perturbatoare” - cum ar fi computerele, smartphone-urile și vehiculele cu energie verde.

China ar putea înlocui în curând soldații umani cu roboți

Însă China speră să transforme sectorul roboților umanoizi într-un „un nou motor important de creștere economică” până în 2027, potrivit Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației din China (MIIT).

Roboții umanoizi ai centrului vor fi o convergență tehnologică a inteligenței artificiale și a materialelor noi și China speră să facă țara mai autonomă și mai competitivă față de SUA.

Firme americane precum Tesla și Figure susținute de OpenAI lucrează deja la roboți umanoizi.

Robotul Optimus de la Tesla, de 20.000 de dolari, al cărui prototip a fost dezvăluit în septembrie 2022, este de așteptat să fie produs în masă în trei până la cinci ani.

China este în prezent al doilea cel mai mare deținător de brevete de roboți umanoizi, cu 1.699, după Japonia, potrivit unui raport din noiembrie al Institutului de Cercetare al People's Daily Online.

MIIT și-a anunțat anul trecut planurile de a produce în masă roboți umanoizi - producând aproximativ 500 de roboți la 10.000 de muncitori - până în 2025.

Se consideră că roboții vor fi de ajutor pentru industrii precum serviciile de îngrijire la domiciliu, agricultura și logistica.

Noile planuri sugerează că China ar putea înlocui în curând soldații umani cu roboți în viitoarele scenarii de război.

Soldații roboți avansați și dronele de înaltă tehnologie sunt de așteptat să fie trimiși în misiuni complexe de peste mări în următorii 10 ani.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
#China, #roboti umanoizi, #inteligenta artificiala, #soldati , #China