Primul portavion al Chinei și-a sporit capacitatea de luptă. Poate realiza operațiuni în mări îndepărtate

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 20:53
9844 citiri
Primul portavion al Chinei și-a sporit capacitatea de luptă. Poate realiza operațiuni în mări îndepărtate
Portavionul chinez Liaoning/ FOTO Caprură Youtube

Primul portavion al Chinei, Liaoning, a efectuat exerciții la est de Okinawa care implică operațiuni cu avioane de luptă și elicoptere după ce a pătruns în Oceanul Pacific, indicând o capacitate de luptă crescută.

Liaonig a navigat, duminică, la aproximativ 300 de kilometri est de Kitadaitojima în Okinawa, însoțit de un distrugător din clasa Type 055, un distrugător 052D, două fregate din clasa Type 054A și o navă de aprovizionare din clasa Type 901, a anunțat ministerul japonez al apărării.

Fotografiile publicate de niponi au arătat că la bordul lui Liaoning se aflau avioane de luptă J-15 și elicoptere Z-9 și Z-18, iar un J-15 a fost surprins chiar când decola de pe portavion.

Japonia și-a trimis distrugătorul și avioanele de luptă Izumo pentru a monitoriza flota chineză. Liaoning a navigat săptămâna trecută prin Oceanul Pacific pentru un exercițiu de antrenament în marea liberă.

Portavionul — însoțit de Nanchang, un distrugător de tip 055; Rizhao, o fregata de tip 054A; și nava de aprovizionare Hulun — a fost observat la aproximativ 350 km vest de insulele Danjo, miercurea trecută, apoi a traversat strâmtoarea Miyako pentru a intra în Pacific a doua zi.

Marina Japoniei a mai spus că a observat distrugătorul de rachete ghidate de tip 052D Xiamen trecând prin strâmtoarea Miyako.

Fostul instructor militar chinez Song Zhongping spune că cel mai recent exercițiu a arătat că Liaoning-ul a dobândit eficiență în luptă cu mai multe tipuri de aeronave la bord.

„Există, de asemenea, o gamă diferită de aeronave, inclusiv avioane de luptă și avioane de avertizare timpurie, cum ar fi Z-18, ceea ce înseamnă că a fost format un sistem complet de luptă în formație”, a spus el. „Are capacități defensive relativ puternice pentru operațiuni autonome în marile îndepărtate și în aer”.

Collin Koh, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat că Liaoning-ul poate transporta până la 24 de avioane de luptă J-15 și o gamă largă de elicoptere.

Shandong – primul portavion construit de China, dat în funcțiune în urmă cu doi ani – și-a părăsit, de asemenea, portul de origine din provincia insulară Hainan, din sudul țării, pentru „exerciții de luptă” în Marea Chinei de Sud, a informat duminică publicația Partidului Comunist People's Daily.

Exercițiile ar include aterizări ale avioanelor de luptă, controlul avariilor și căutare și salvare maritimă, potrivit publicației, care nu a dezvăluit locația exercițiilor și nici când vor avea loc.

Observatorii militari susțin că cele două portavioane ar putea opera în curând împreună . China construiește un al treilea portavion despre care se crede că este mai mare și mai avansat decât cele pe care le deține acum. Potrivit imaginilor din satelit, s-au făcut progrese considerabile la el la un șantier naval din Shanghai și lansarea sa ar putea avea loc între trei și șase luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#China, #portavion, #exercitii militare, #pacific , #China