Populaţia Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 60 de ani. Cum va afecta dezastrul demografic restul planetei

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 11:29
2094 citiri
Populaţia Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 60 de ani. Cum va afecta dezastrul demografic restul planetei
Stradă aglomerată din China FOTO Pixabay

China, cea mai populată ţară din lume şi unde locuieşte o şesime din populaţia lumii, a înregistrat anul trecut o scădere a populaţiei, pentru prima dată în ultimele şase decenii.

Potrivit demografilor, se aşteaptă ca acest declin să dureze, posibil până la sfârşitul secolului, ceea ce va avea un impact sever asupra economiei şi sistemului de pensii, scrie AFP.

ONU a anunţat deja că se aşteaptă ca India să depăşească chiar în acest an China şi să devină cea mai populată ţară a lumii.

Chinezii erau vestiţi cândva pentru familiile lor numeroase. Începând din anii 1960, populaţia Chinei s-a dublat, ajungând în prezent la peste 1,4 miliarde de locuitori. Însă în 2022, numărul naşterilor a fost de doar 9,56 milioane în China continentală, a anunţat marţi Biroul Naţional de Statistică (BNS). În acelaşi timp, au fost înregistrate 10,41 milioane de decese. Combinaţia celor două fenomene a dus la o scădere a populaţiei (minus 850.000 de persoane).

Aceasta este o premieră din 1960-1961, când foametea care începuse în 1959 a provocat zeci de milioane de decese ca urmare a politicii economice eronate a lui Mao intitulate "Marele Salt Înainte".

Pe de altă parte, paradoxal, acest declin are loc în ciuda relaxării politicii de control al naşterilor. Până în urmă cu 10 ani, chinezii aveau voie să aibă un singur copil. Din 2021, pot avea trei. Cu toate acestea, natalitatea rămâne la cote scăzute. Fenomenul se poate explica prin costul vieţii, care a crescut brusc în China, la fel ca şi costul creşterii unui copil. Nivelul mai ridicat de educaţie al femeilor amână, de asemenea, sarcinile. Dorinţa de a avea un copil a scăzut în rândul tinerilor.

În 2019, ONU încă mai credea că China nu îşi va atinge vârful demografic decât în 2031-2032. Dar de atunci, rata de fertilitate s-a prăbuşit la 1,15 copii pe femeie în 2021, cu mult în urma ratei de înlocuire a generaţiilor (2,1). În Franţa, de pildă, aceasta a fost de 1,8 în 2020.

Populaţia Chinei ar putea scădea în medie cu 1,1% în fiecare an, potrivit unui studiu al Academiei de Ştiinţe Sociale din Shanghai, ale cărui date au fost furnizate AFP. China ar putea număra doar 587 de milioane de locuitori în 2100, mai puţin de jumătate din numărul actual, potrivit celor mai pesimiste proiecţii ale acestor demografi.

Declinul şi îmbătrânirea populaţiei vor avea un impact profund asupra economiei chineze de acum până în 2100, avertizează experţii. Scăderea forţei de muncă înseamnă costuri mai mari pentru forţa de muncă, iar acest lucru va afecta competitivitatea Chinei pe piaţa globală. În plus, în lipsa unei reforme a sistemului de pensii, cheltuielile pensii ar putea reprezenta 20% din PIB în 2100 - faţă de 4% în 2020. De asemenea, presiunea asupra oamenilor care muncesc pentru a asigura îngrijirea persoanelor în vârstă va creşte.

În aceste condiţii, multe autorităţi locale au lansat măsuri pentru a încuraja cuplurile să aibă copii. Metropola Shenzhen oferă un ajutor la naştere şi alocaţii până la vârsta de trei ani. Un cuplu care este la primul copil va primi automat 3.000 de yuani (410 euro) sau 10.000 de yuani (1.370 de euro), dacă este la al treilea. În total, o familie cu trei copii va primi 37.500 de yuani (5.150 de euro) sub formă de prime şi alocaţii.

De asemenea, provincia Shandong (est) oferă 158 de zile de concediu de maternitate (cu 60 de zile mai mult decât norma naţională), începând cu primul copil.

Metropola centrală Changsha, care limitează achiziţiile de locuinţe pentru a reduce speculaţiile imobiliare, permite cuplurilor cu doi sau trei copii să cumpere un apartament suplimentar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#China, #populatie China, #scadere, #Premiera, #Impact, #economie , #China