Cu câteva luni înainte de Congresul Partidului Comunist, mai mulţi şefi de companii imobiliare din China sunt anchetați pentru „încălcări grave ale disciplinei şi legii”

Miercuri, 24 August 2022, ora 23:58
2687 citiri
Cu câteva luni înainte de Congresul Partidului Comunist, mai mulţi şefi de companii imobiliare din China sunt anchetați pentru „încălcări grave ale disciplinei şi legii”
Sectorul imobiliar din China e în criză. FOTO: CGTN

China a anunţat deschiderea unor anchete asupra mai multor înalţi şefi de companii imobiliare publice suspectaţi de „încălcări grave ale disciplinei şi legii”, expresie care desemnează deseori fapte de corupţie, informează AFP.

Este o nouă lovitură dată acestui sector-cheie al economiei chineze, afectat deja de o încetinire a vânzărilor, de o îndatorare record a dezvoltatorilor şi de clienţi nemulţumiţi de întârzieri lungi de livrarea.

Autorităţile locale însărcinate cu disciplina în cadrul sectorului public şi al Partidului Comunist Chinez (PCC) au anunţat, în comunicate separate, plasarea sub anchetă a patru şefi de companii imobiliare.

Este vorba de Zhuang Yuekai, preşedinte al consiliului de administraţie al C&D Real Estate, Shi Zhen, preşedintele al consiliului de administraţie al C&D Urban Services, Liu Hui, director general adjunct al Shenzhen Talents Housing Group, şi Tang Yong, fost preşedinte al consiliului de administraţie al China Resources Land.

Toţi patru sunt suspectaţi de „încălcări grave ale disciplinei şi legii”, se arată în comunicate, fără alte precizări.

Această formulă este deseori utilizată de autorităţi pentru a desemna fapte de corupţie sau de delapidare. Ea poate desemna, în unele cazuri, nerespectarea liniei politice a PCC.

Aceste anchete ar putea „da o nouă lovitură încrederii investitorilor şi ar putea stârni nelinişti faţă de administrarea internă a anumitor companii publice”, a precizat pentru agenţia Bloomberg analistul Ting Meng, de la banca ANZ.

Anunţurile survin cu câteva luni înainte de Congresul PCC, organizat la toamnă la o dată încă neprecizată.

Evenimentul, care are loc la fiecare cinci ani, ar urma să ducă, cu excepţia unei surprize enorme, la realegerea preşedintelui chinez Xi Jinping pentru un al treilea mandat, lucru inedit, la conducerea organizaţiei politice.

De la venirea sa la conducerea PCC în 2012, Xi Jinping desfăşoară o campanie amplă anticorupţie, populară în rândul opiniei publice, care a dus deja la căderea unor capete: responsabili politici, şefi de companii şi de organisme publice sau înalţi oficiali din armată.

Autorităţile au anunţat astfel la sfârşitul lunii iulie plasarea sub anchetă a ministrului Industriei şi Tehnologiilor Informaţiei, Xiao Yaqing, suspectat de corupţie.

Presupuşi rivali ai lui Xi Jinping din PCC au fost de asemenea condamnaţi în ultimul deceniu. Detractorii săi acuză această campanie că are şi scopuri politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#China, #ancheta, #sefi, #companii imobiliare, #congres, #Partidul Comunist , #China