Zeci de uși secrete, bine mascate, descoperite în Marele Zid Chinezesc

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 23:18
23379 citiri
Zeci de uși secrete, bine mascate, descoperite în Marele Zid Chinezesc
Uși secrete în Marele Zid Chinezesc/ FOTO: Xinhua

Cercetătorii care studiază sistemul de apărare al Marelui Zid au descoperit urmele a peste 130 de pasaje secrete și cred că acesta este doar începutul, relatează Xinhua.

O echipă de cercetare din RPC studiază în prezent Marele Zid, comparând ceea ce se știe din surse primare cu ceea ce se poate vedea la fața locului. Una dintre cele mai enigmatice întrebări a fost existența unor pasaje secrete, bine mascate, prin zid.

Înregistrările scrise indică faptul că aceste pasaje secrete au servit ca pasaje pentru cercetași, iar unele au acționat ca canale de comunicare între interiorul și exteriorul Marelui Zid sau pentru comerț în antichitate.

Arheologii chinezi au cercetat de mult timp suprafața zidului cu echipamente de înaltă rezoluție. Ca urmare, au găsit mai multe zone despre care au crezut, cu titlu provizoriu, că ar fi locurile unor astfel de pasaje.

Zhang Yukong, profesor la Universitatea Tianjin și șeful echipei de cercetare, a remarcat că, potrivit unor documente oficiale din timpul dinastiei Ming (1368-1644), triburilor nomade li s-a permis să folosească astfel de porți secrete pentru a pășuna vitele între provincia Qinghai din nord-vestul Chinei și Hetao, o regiune cu rezerve abundente de apă și iarbă la acea vreme. Unele porți erau suficient de mari pentru a permite trecerea simultană a doi cai în direcții opuse.

Pe baza analizei detaliate a imaginilor și a inspecțiilor pe teren, cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare dintre ele au fost proiectate în așa fel încât să corespundă pe deplin topografiei locale. În trecut, aceste uși secrete era folosite pentru mișcarea cercetașilor. Unele dintre ele au fost concepute drept canale de comunicare între părțile interioare și exterioare ale Marelui Zid, precum și pentru comerț.

„Toate acestea ajută la demonstrarea faptului că Marele Zid nu a fost complet închis, ci „deschis” după o anumită ordine”, a spus liderul grupului de cercetare Zhang Yukun, profesor la Universitatea Tianjin.

Partea exterioară a ușii era mascată cu cărămidă, iar partea îndreptată spre soldați a rămas goală. Inamicul nu putea vedea de fapt ușa din exterior, dar soldații puteau sparge poarta din interior și lansa un atac surpriză.

Istoria construcției

Găsirea pasajelor secrete este complicată de faptul că este foarte dificil să vorbim despre Marele Zid ca despre o singură structură. Acest lucru se datorează istoriei construcției sale. Primele secțiuni ale apărării au fost construite în secolul al III-lea î.Hr., în timpul perioadei statelor beligerante (475-221 î.Hr.). Iar aceste ziduri au fost construite de patru regate deodată - Qin, Wei, Yan și Zhao. Au fost construite, să recunoaștem, din lut și betoane.

Abia în timpul lui Qin Shi Huangdi, primul împărat al primului stat chinez centralizat și fondator al dinastiei Qin, aceste zone au fost reunite pentru a forma un sistem de apărare comun. Imperiul Qin avea nevoie de protecție împotriva raidurilor nomade din nord, așa că zidul a fost extins și consolidat. Plăcile de piatră erau deja folosite în construcții.

Unii istorici consideră că tocmai construcția Marelui Zid a cauzat căderea Imperiului Qin: s-au depus prea multe eforturi pentru acest proiect de durată. Chiar dacă au dreptate, conducătorii Chinei care au urmat nu au fost de aceeași părere și au continuat să construiască, să reconstruiască și să consolideze zidul până în timpul dinastiei Ming (secolele XIV-XVII d.Hr.).

Rezultatul a fost ceva ciudat: astăzi, Marele Zid este un complex imens de construcții defensive, dar nu o singură linie. În unele locuri, acest sistem defensiv include turnuri separate. Cea mai lungă porțiune continuă protejează Beijingul. Lungimea totală a tuturor joncțiunilor de ziduri este puțin peste 21 de mii de kilometri. Fără ramificații, lungimea zidului este de 8 850 km, dar acest număr include șanțurile și malurile râurilor (ca linii de protecție naturală), precum și curbele liniei.

Cu alte cuvinte, însăși istoria construcției Marelui Zid îi pregătește pe cercetători pentru faptul că sursele scrise vor raporta informații contradictorii, iar metodele de ascundere a pasajelor secrete vor varia foarte mult de la o epocă la alta.

Anterior, arheologii chinezi au anunțat descoperirea unui castel care făcea parte din Marele Zid Chinezesc în timpul dinastiei Ming. Ruinele Castelului Qingpingbao sunt situate în districtul Jingbian, orașul Yulin, provincia Shaanxi, din nord-vestul Chinei.

Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Stația spațială chineză Tiangong a fost lovită de resturi spațiale în această iarnă și a rămas parțial fără energie. După aceea, China a decis să își intensifice eforturile de...
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
#China, #Marele Zid Chinezesc, #usi secrete, #descoperiri , #China