Putin i-ar putea strica Olimpiada lui Xi Jinping cu un război în Ucraina

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 15:01
4983 citiri
Putin i-ar putea strica Olimpiada lui Xi Jinping cu un război în Ucraina
Președintele Chinei Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: Asia Times

Pe măsură ce SUA și Europa fac eforturi din ce în ce mai frenetice pentru a descuraja Rusia de la orice invazie a Ucrainei, președintele chinez Xi Jinping este cel care ar putea avea cea mai mare influență asupra programului domnului Vladimir Putin.

Președintele rus a spus că se va alătura liderului chinez Xi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din 4 februarie, unde liderul chinez a investit miliarde de dolari pentru a prezenta lumii statutul de superputere al națiunii sale.

Ultimul lucru de care Xi Jinping are nevoie este ca Vladimir Putin să umbrească marele moment al Chinei, declanșând o criză globală de securitate cu SUA și Europa, scrie Bloomberg.

Rusia și China s-au sprijinit deseori pe scena globală. Au lucrat de comun acord pentru a bloca rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care le critică și s-au aliniat la probleme precum Coreea de Nord.

S-au bucurat de retragerea dezordonată a SUA din Afganistan. Și au rămas în mare parte neutri în ceea ce privește acțiunile declarate a fi în interesul național al celuilalt - cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Xi l-a numit pe Putin „vechi prieten” când au discutat la mijlocul lunii decembrie, în timp ce liderul rus a salutat ceea ce a spus că este o „abordare comună responsabilă pentru rezolvarea problemelor globale urgente”.

Dar lansarea unei invazii a Ucrainei în mijlocul momentului olimpic al lui Xi ar risca să atragă China în lupta diplomatică.

Armistițiu pe perioada Jocurilor Olimpice, cere China

Este posibil ca Xi Jinping să-i fi cerut lui Putin să nu invadeze Ucraina în timpul Jocurilor, potrivit unui diplomat de la Beijing care anonimatul. Ministerul de Externe al Chinei a subliniat importanța pe care Beijingul o acordă problemei Ucrainene într-un briefing de presă din 14 ianuarie. Toate țările ar trebui să respecte o rezoluție tradițională de armistițiu olimpic al ONU „de la șapte zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice până la șapte zile după încheierea Jocurilor Paralimpice”, a spus un purtător de cuvânt.

Aceasta este o fereastră care se întinde între 28 ianuarie și 20 martie, când peisajul înghețat de iarnă din estul Ucrainei începe să se transforme în noroi obositor în urma dezghețurile de primăvară, despre care analiștii militari din Moscova și Occident cred că ar împiedica o incursiune rapidă a Rusiei.

Rezoluția ONU, înaintată de China, a fost adoptată prin consens luna trecută, reprezentantul Rusiei îndemnând toate națiunile să respecte armistițiul.

„Putin trebuie să țină cont de interesele partenerilor ideologici și să se comporte cât mai atent posibil”, a spus Andrei Kolesnikov, un analist Centrul Carnegie din Moscova. „Dacă Putin invadează, va crea un fundal foarte negativ pentru Jocurile Olimpice”.

Este posibil ca Rusia să aștepte cel puțin până săptămâna viitoare, când spune că va primi răspunsuri scrise din partea SUA la cerințele sale de securitate.

După ce s-a întâlnit vineri la Geneva cu secretarul de stat Antony Blinken, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins „isteria” occidentală asupra Ucrainei și a repetat că Rusia nu are de gând să-și invadeze vecinul, chiar dacă are aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței.

Deși este mai puțin probabil ca Rusia să lanseze o invazie la scară largă imediat, ar putea opta pentru o incursiune mai limitată în Ucraina pe la jumătatea lunii februarie, au spus două persoane familiare cu evaluările recente occidentale.

Alte acțiuni, inclusiv atacuri cibernetice și încercări de destabilizare a Ucrainei, ar putea avea loc în paralel sau pot precede o intervenție.

Această evaluare nu înseamnă că o invazie mai mare este exclusă, deoarece aliații occidentali au spus în mod repetat că nu cunosc intențiile domnului Putin.

Forțele ruse continuă să sosească în Belarus pentru exerciții militare comune în perioada 10-20 februarie, pe fondul temerilor SUA și NATO că ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina din nord. Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă are loc pe 20 februarie.

Invadarea Georgiei, în ziua deschiderii Olimpiadei de vară de la Beijing

Dar Putin și China au mai fost într-o asemenea situație. Războiul Rusiei din 2008 cu Georgia a izbucnit în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, spre supărarea liderilor chinezi, determinându-l pe Putin să se întoarcă acasă pentru a conduce operațiunile militare.

La câteva zile după ce Putin a găzduit ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci, pentru care a cheltuit o sumă record de 50 de miliarde de dolari (67,24 miliarde de dolari), forțele ruse și-au început operațiunile de anexare a Crimeei de Ucraina.

Putin intenționează să-l informeze pe Xi cu privire la cererea Rusiei de garanții de securitate din partea SUA și a aliaților săi din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord atunci când cei doi se vor întâlni la Beijing, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

Deși nu a existat „nicio coordonare” între ei în această problemă, „în mod firesc, președintele Putin îl va informa pe Xi despre ceea ce se întâmplă”, a spus el.

Întrebat la un briefing de săptămâna trecută despre posibilitatea unei invazii ruse, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat că Beijingul pledează pentru „tratarea echilibrată și justă a problemelor de securitate”, în timp ce a cerut tuturor părților „să rezolve divergențele prin dialog și consultare”.

Rusia are puține stimulente să antagonizeze China, cel mai mare partener comercial al său, cu un comerț total de 112 miliarde de dolari în 2020 și un consumator uriaș de energie și minerale rusești.

China a fost cel mai mare importator de cărbune rusesc, cumpărând peste 29 de milioane de tone în 2020 sau 15% din totalul exporturilor, potrivit site-ului de știri RBC.

SUA și Europa au amenințat cu sancțiuni „severe” în cazul în Rusia atacă Ucraina, măsuri care îl pot determina pe Putin să se apropie și mai mult de China pentru a atenua impactul asupra economiei Rusiei.

Cu toate acestea, unii spun că, dacă Putin intenționează să acționeze, o va face în cel mai bun moment pentru Rusia, în ciuda potențialelor consecințe.

„Putin nu poate sacrifica interesele strategice și securitatea Rusiei pentru a face un vecin să se simtă bine, chiar dacă este foarte respectat și important din punct de vedere strategic”, a spus consultanta politică a R. Politik, Tatiana Stanovaia.

Dacă liderul rus crede că discuțiile de securitate cu SUA nu duc la nimic, „atunci va invada Ucraina, indiferent de ce îi spune Chinei”, spune aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#China, #Jocurile Olimpice de iarna, #Beijing, #Xi Jinping, #Rusia, #Ucraina, #Vladimir Putin , #Rusia