În China are loc un nou ”exod al creierelor”: Motivele care au determinat zeci de mii de chinezi să-și părăsească țara

Marti, 03 Octombrie 2023, ora 22:42
4021 citiri
În China are loc un nou ”exod al creierelor”: Motivele care au determinat zeci de mii de chinezi să-și părăsească țara
Beijingul FOTO / UCEAP

Cele mai strălucite minți ale Chinei, inclusiv profesioniștii din tehnologie, emigrează, dar mulți nu se îndreaptă spre America, scrie The New York Times. În anii 1980 și 1990, când China era săracă, cei mai buni și mai străluciți cetățeni ai ei au căutat să studieze, să lucreze și să rămână în Occident. Emigrația a atins apogeul în 1992, cu peste 870.000 de persoane părăsind țara, potrivit Națiunilor Unite.

Acest număr a scăzut la un minim de aproximativ 125.000 în 2012, pe măsură ce China a ieșit din sărăcie pentru a deveni o putere tehnologică și a doua cea mai mare economie a lumii. Guvernul chinez a muncit din greu pentru a-i păstra, lansând stimulente pentru a atrage înapoi oamenii de știință și alți oameni calificați. În 2016, peste 80% dintre chinezii care au studiat în străinătate s-au întors acasă, potrivit Ministerului Educației, în creștere față de aproximativ un sfert cu două decenii mai devreme. Tendința s-a inversat.

În 2022, în ciuda restricțiilor de călătorie, peste 310.000 de chinezi au emigrat, potrivit datelor ONU. Cu trei luni până la finalul anului 2023, numărul chinezilor care și-au părăsit țara a atins același nivel ca pe întreg anul 2022. Mulți au început să se gândească să părăsească țara după ce China și-a modificat Constituția pentru a-i permite lui Xi Jinping să conducă țara pe viață. Campania „zero-Covid”, cu aproape trei ani de blocări constante, teste în masă și carantine, a fost ultima picătură pentru mulți dintre ei.

Un inginer lucra la o întreprindere de stat profilată pe tehnologia de apărare din sud-vestul Chinei când a decis să plece. El a constatat că, după modificarea constituțională, el și colegii săi au petrecut mai mult timp participând la sesiunile de studii politice decât lucrând, și apoi toată lumea era forțată să lucreze ore suplimentare. La sfârșitul anului trecut, a demisionat și a solicitat o viză de muncă în Canada. Acum, el și soția lui sunt în drum spre Calgary, Alberta.

Pe măsură ce președintele Xi Jinping conduce tot mai mult prin frică și propagandă, atmosfera socială și politică a devenit tensionată și sufocantă. Majoritatea emigranților nu se îndreaptă spre Statele Unite din cauza procesului complicat și imprevizibil al Americii de a elibera vize și statut de ședere permanentă.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#China, #exod, #creiere, #SUA, #Canada, #Europa, #politica, #Xi Jinping , #China