A doua economie a lumii are probleme. Comerțul Chinei se prăbușește, amenințând perspectivele de redresare economică

Marti, 08 August 2023, ora 23:31
2963 citiri
A doua economie a lumii are probleme. Comerțul Chinei se prăbușește, amenințând perspectivele de redresare economică
Factorii de decizie politică din China au rezistat până acum oricăror măsuri majore de stimulare a economiei/ FOTO: NPR

Importurile și exporturile Chinei au scăzut mai rapid decât se aștepta în iulie, deoarece cererea slabă amenință perspectivele de redresare pentru cea de-a doua economie din lume, crescând presiunea asupra autorităților țării pentru a oferi un nou stimul pentru creșterea durabilă, scrie Reuters.

Cifrele sumbre ale comerțului ridică temeri că activitatea economică ar putea încetini și mai mult în trimestrul al treilea, activitatea în construcții, producție și servicii, investițiile străine directe și veniturile industriale fiind în scădere.

Datele vamale au arătat marți, 8 august, că importurile au scăzut cu 12,4% în iulie, de la an la an, depășind previziunile pentru o scădere de 5% și de 6,8% din iunie. Între timp, exporturile au scăzut cu 14,5%, depășind așteptările pentru o scădere de 12,5% și scăderea de 12,4% din luna precedentă.

Rata de scădere a exporturilor a fost cea mai rapidă de la începutul pandemiei la începutul anului 2020, iar scăderea importurilor a fost cea mai mare din ianuarie a acestui an, când magazinele și fabricile au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus.

Analiştii notează că, deşi scăderea valorilor importurilor reflectă cererea slabă, scăderea preţurilor mărfurilor a exacerbat, de asemenea, scăderea globală a volumelor importurilor.

„Majoritatea cifrelor comenzilor de export indică o scădere mult mai puternică a cererii externe decât au reflectat până acum datele vamale. Și perspectivele pe termen scurt pentru cheltuielile de consum în țările dezvoltate rămân provocatoare, deoarece mulți sunt încă expuși riscului de a se confrunta cu o recesiune în cursul acestui an, deși unul moderat", a spus Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

Cifrele comerciale sumbre întăresc îngrijorările că creșterea economică a țării ar putea încetini și mai mult în acest an.

Acestea vor spori presiunea asupra Beijingului pentru a ajuta la stimularea redresării post-pandemice.

Cele mai slabe cifre privind exporturile din februarie 2020 sugerează că majorarea costului vieții și împrumuturile mai scumpe în alte părți ale lumii au un efect asupra redresării post-pandemice a Chinei, prin reducerea cererii pentru bunurile sale.

În interiorul Chinei, cererea a fost, de asemenea, mai mică decât se aștepta, activitatea economică nereușind să își revină după trei ani de blocaje și restricții stricte pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Efecte asupra economiei mondiale

Poziția Chinei ca cel mai mare exportator și importator major din lume înseamnă că performanța comercială slabă a Chinei va avea probabil un efect de antrenare asupra economiei mondiale.

Spre deosebire de cea mai mare parte a restului lumii, prețurile din China par să scadă – deoarece întreprinderile și consumatorii ies din “zero Covid” fără a fi dispuși să cheltuiască și cu stocuri mari de bunuri de vândut.

Dar, confruntați și cu un șomaj în creștere în rândul tinerilor și cu un sector imobiliar în criză, factorii de decizie politică din China au rezistat până acum oricăror măsuri majore de stimulare a economiei.

Amenințarea de recesiune în Statele Unite și Europa și inflația ridicată au contribuit la slăbirea cererii internaționale pentru produsele chinezești în ultimele luni. Tensiunile geopolitice cu Statele Unite și dorința unor țări occidentale de a-și reduce dependența față de China sau de a-și diversifica lanțurile de aprovizionare explică, de asemenea, această încetinire.

Exporturile către SUA, unul dintre cei mai mari cumpărători ai Chinei, au scăzut cu 23,1% în ritm anual.

De asemenea, Uniunea Europeană a cumpărat cu 20,6% mai puțin din China. UE și China au fost implicate într-o dispută pe tema cipurilor semiconductoare, ceea ce a determinat guvernul chinez să înăsprească controlul asupra exporturilor unora dintre materialele cheie utilizate pentru fabricarea cipurilor de calculator.

Investițiile străine în China au scăzut la un nivel record

Unul dintre indicatorii noilor investiții străine în China a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani conform rezultatelor trimestrului II. Ca urmare, au crescut îngrijorările cu privire la cât de mult ar putea afecta afacerile tensiunile geopolitice și o încetinire a redresării economice, scrie Bloomberg.

În special, angajamentele de investiții directe – o măsură a investițiilor străine directe în China – au scăzut la 4,9 miliarde de dolari în aprilie-iunie, în scădere cu 87% față de aceeași perioadă a anului trecut și cel mai mic din 1998.

„Scăderea ISD este îngrijorătoare”, a declarat Michelle Lam, economist chinez la Societe Generale SA.

Atractivitatea Chinei pentru companiile străine ca loc de investiție a fost subminată în ultimii ani. Tarifele americane în timpul războiului comercial au crescut costurile, pandemia a limitat accesul în țară aproape trei ani, iar tensiunile geopolitice în creștere au forțat companiile să-și reevalueze riscurile.

Redresarea economică lentă din acest an a erodat și mai mult încrederea în rândul companiilor străine, ale căror profituri au scăzut cu rate de două cifre pe fondul cererii slabe de consum intern. În plus, companiile chineze din industria auto devin din ce în ce mai competitive și subcotează vânzările și profiturile firmelor străine. Producătorii de automobile străini au fost printre cei mai mari investitori din China.

În plus, unele companii străine sunt alarmate de controlul sporit al autorităților chineze.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata Partidului Verde Jill Stein a fost arestată la o manifestaţie propalestiniană în campusul Universităţii Washington, la St Louis, în Missouri, unde poliţia a arestat sâmbătă 80...
#China, #economie, #comert, #SUA, #UE, #redresare , #China