Economia Chinei este pe cale să explodeze: gigantul Evergrande a primit ordin de lichidare. "Era mort de mult timp"

Joi, 01 Februarie 2024, ora 16:03
3437 citiri
Economia Chinei este pe cale să explodeze: gigantul Evergrande a primit ordin de lichidare. "Era mort de mult timp"

Evergrande, gigantul imobiliar chinez aflat în dificultate, cu datorii de 300 de miliarde de dolari, tocmai a primit ordin de lichidare din partea unui tribunal din Hong Kong. Efectul pe care acest eveniment îl va avea atât în China, cât și în întreaga economie mondială.

"Evergrande era de mult timp mort. Ceea ce trebuie reținut este că ultimul eșec al Evergrande nu va declanșa o criză financiară în China, ci este mai degrabă rezultatul crizei financiare care se adâncește de cel puțin patru ani", scrie The Telegraph.

Pentru mult prea mult timp, până la 30% din economia chineză a depins de o bulă imobiliară internă extrem de umflată. Până în 2020, când guvernul a luat în sfârșit măsuri urgente pentru a limita această datorie, efectele sale corozive distorsionaseră și dezactivaseră atât sectorul bancar formal, cât și sistemul bancar paralel, mult mai puțin responsabil și controlabil. Ca urmare, ambele se află acum într-o gravă dezorganizare.

China rămâne dependentă de exporturi într-o economie globală în răcire

Repercusiunile acestei crize nereglementate a împrumuturilor s-au răspândit în întreaga economie. Spargerea bulei imobiliare și a celei din domeniul construcțiilor a slăbit încrederea în economia națională, adâncind criza șomajului și punând probleme majore la bugetele administrațiilor locale.

Aceste preocupări interne au condus la actuala implozie a pieței bursiere chineze. La rândul său, acest lucru i-a determinat pe investitorii străini să adopte o poziție mai realistă față de riscul Chinei decât să creadă în fabulațiile cu gâsca de aur încă vândute de Beijing. Între timp, cu unele excepții notabile, cum ar fi vehiculele electrice, contracția piețelor din străinătate pentru produsele chinezești a evidențiat cât de mult China rămâne dependentă de exporturi într-o economie globală în răcire.

Toate acestea pun sub semnul întrebării capacitatea conducerii chineze de a opri și inversa declinul economiei în general. Comentatorii occidentali spun de ani de zile că China are încă un potențial semnificativ de a-și revitaliza economia stagnantă. Cu condiția ca politicile de reformă rapide și profunde să fie puse în aplicare, China ar putea ieși din actuala spirală descendentă.

Dar această perspectivă se pierde rapid. Eforturile fragmentate pe care Beijingul le-a făcut pentru a susține giganții imobiliari în criză, precum Evergrande și finanțatorii acestora, inclusiv companii precum Zhongzhi și Wanxiang, nu au avut niciun impact fundamental.

Partidul Comunist Chinez (PCC) trebuie să transfere mai multe competențe economice către sectorul privat și să inverseze tendința de centralizare tot mai strictă. Cu toate acestea, Xi Jinping, aparent incapabil să renunțe la ideologia marxist-leninistă autodistructivă a unui control consolidat al partidului și al controlului personal, a abandonat prima variantă și a dublat-o pe cea de-a doua.

Evergrande a intrat efectiv în incapacitate de plată la sfârșitul anului 2021. Compania a pierdut aproximativ 66,3 miliarde de euro în acel an. Fondatorul său a vândut acțiuni în valoare de 343 de milioane de dolari în luna noiembrie a aceluiași an. Pierderile din 2022 au fost de aproximativ 14,6 miliarde.

Eforturile complexe depuse de atunci pentru a gestiona reducerea datoriei au eșuat toate, ceea ce se reflectă în decizia de luni din Hong Kong. Filiala Evergrande din SUA a solicitat falimentul în luna august a anului trecut. Șansele sunt minime ca creditorii Evergrande, din China sau din străinătate, să își primească banii înapoi.

Tigru politic îmbătrânit

Este posibil ca hotărârea din Hong Kong să nu dea în sine lovitura de grație pentru Evergrande; șansele unei cooperări depline din partea RPC în procesul de lichidare în China continentală sunt reduse. Probabil că va fi adoptată o altă formulă pentru a dispersa mai discret fragmentele sale toxice. Dar și acest lucru simbolizează problema credibilității cu care se confruntă PCC. Beijingul rămâne călare pe tigrul economic înbătrânit de care au depins mult timp puterea și autoritatea Partidului. Acum, când zilele tigrului sunt în mod clar numărate, liderii chinezi nu au încă nici viziunea și nici curajul de a coborî de pe el.

Dar riscurile de a se agăța de această strictețe eronată sunt din ce în ce mai mari. Noua generație de muncitori chinezi, care ar trebui să impulsioneze renașterea națiunii lor, nu se mai bucură de creșterea care i-a scos pe părinții lor din sărăcie și i-a adus pe piața imobiliară, acum în dezintegrare. Moștenirea lor a fost risipită prin cumpărarea a milioane de proprietăți care nu vor fi niciodată finalizate.

Administrația locală, în lipsa unei strategii mai realiste, a devenit în mare măsură dependentă, pentru bugetele sale, de vânzările de terenuri discutabile către dezvoltatorii imobiliari, care acum dau faliment cu zecile de mii. Resentimentul și dezamăgirea publicului față de PCC sunt în creștere. Xi și aghiotanții săi, încă în siguranță în cetatea lor, ar putea avea din ce în ce mai puține opțiuni de făcut.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#China, #economie, #bula imobiliara, #Evergrande, #Partidul Comunist , #China