China se confruntă cu o explozie de infecții Covid. Îngrijorare privind răspândirea unor posibile noi variante ale coronavirusului

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 15:10
4091 citiri
China se confruntă cu o explozie de infecții Covid. Îngrijorare privind răspândirea unor posibile noi variante ale coronavirusului
Autoritățile chineze încearcă să vaccineze un număr cât mai mare de oaemni/ FOTO: asia.nikkei.com

Apar noi dovezi cu privire la faptul că China se confruntă cu o explozie de cazuri de infecții Covid în pofida statisticilor oficiale chineze care sugerează contrariul. Potrivit unor postări din mediile sociale online și chiar a unor informații difuzate de presa chineză, cenzurată, sunt indicii cu privire la creșterea numărului de cazuri de infecții. Potrivit unor informații din presă, neconfirmate, zeci de milioane de chinezi ar putea să fi fost infectați cu Covid după relaxarea restricțiilor, în urmă cu două săptămâni.

Ceea ce se încearcă cu disperare este imunizarea cât mai multor persoane posibil, cu cât mai multe doze și cu cât personal este disponibil deoarece deși China a avut la dispoziție trei ani pentru a se pregăti pentru acest moment, nu s-a pregătit bine. Autoritățile încearcă să ajungă cu vaccinurile la persoanele vulnerabile și la vârstnici care sunt expuși riscurilor. De asemenea, se încearcă să se asigure un număr suficient de paturi disponibile pentru unitățile medicale, relatează corespondentul BBC.

Noul val COVID-19 din China provoacă îngrijorare în ceea ce priveşte răspândirea unor posibile noi variante, iar o modelare realizată de un institut de cercetare din Londra sugerează că numărul infectărilor zilnice ar depăşi 1 milion.

Ministerul Sănătăţii din China a făcut un apel la autorităţile locale pentru a analiza frecvent mostre de virus şi a raporta rezultatele în scopul identificării unor noi tulpini implicate în cel mai recent focar.

Ministerul le-a spus oficialilor din provincii să selecteze trei spitale din trei oraşe şi să colecteze mostre provenite de la 15 pacienţi infectaţi, de la 10 forme grave şi de la toate decesele în fiecare săptămână.

Rezultatele sunt aşteptate în decurs de o săptămână, timp în care oamenii de ştiinţă vor analizează mostrele. Oficialii pot monitoriza apoi în timp real ''posibile simptome, căile de transmitere şi patogenitatea noilor variante cu potenţiale schimbări biologice'', potrivit directorului departamentului de virusologie din Ministerul Sănătăţii, Xu Wenbo, citat de agenţia de ştiri Xinhua.

Autorităţile de la Beijing au minimizat amploarea şi gravitatea celui mai recent val de infectări, stârnind îngrijorare peste hotare.

Autorităţile sanitare chineze au raportat doar câteva mii de infectări zilnic, în timp ce o modelare realizată de Airfinity, un institut de cercetare cu sediul la Londra, sugerează că sunt probabil peste 1 milion de infectări zilnice şi peste 5.000 de decese.

Vârful acestui val este aşteptat în ianuarie şi martie, când s-ar putea înregistra 3,7 milioane şi, respectiv, 4,2 milioane de cazuri zilnic.

După aproape trei ani de lockdown-uri, carantine şi testări în masă, China a relaxat brusc, pe 7 decembrie, politica sa drastică ''zero-Covid'', argumentând decizia prin aceea că varianta Omicron provoacă cazuri mai puţin grave.

Cu toate acestea, măsura a fost larg percepută ca o recunoaştere a faptului că nu mai este posibilă menţinerea unor măsuri stricte.

De atunci, virusul a început să se răspândească rapid în multe regiuni, iar spitalele sunt supraaglomerate.

Estimarea sugerează probabilitatea a sute de mii de decese.

India va introduce obligativitatea unui test negativ pentru pasagerii din ţări cu multe cazuri

India plănuieşte să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ COVID-19 pentru pasagerii care sosesc din ţări cu un număr mare de cazuri, a precizat ministrul Sănătăţii din această ţară cu prilejul unui interviu acordat vineri postului de televiziune NewsX, informează Reuters.

''În următoarea săptămână, ţările selectate vor fi identificate după numărul ridicat de cazuri la ora actuală'', a afirmat Mansukh Mandaviya. ''Persoanele de acolo care vin în India vor trebui să încarce testele RT-PCR (COVID-19) şi abia apoi să vină''.

Pasagerii vor trebui să încarce rezultatele testelor pe o pagină de internet guvernamentală şi să efectueze procedura de scanare termică la aterizare, a spus Mandaviya.

India, care a raportat până în prezent al doilea cel mai ridicat bilanţ de cazuri confirmate de COVID-19 la nivel mondial, va demara procedura de testare aleatorie pentru COVID-19 a 2% dintre pasagerii internaţionali care sosesc pe aeroporturile din ţară, a declarat joi Mandaviya în faţa Parlamentului.

La începutul acestei săptămâni, guvernul a solicitat administraţiei locale să monitorizeze cu atenţie orice nouă variantă a virusului şi a îndemnat rezidenţii să poarte măşti în locurile aglomerate, invocând o creştere a numărului de cazuri COVID-19 în China şi în alte regiuni din lume.

Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #coronavirus, #explozie, #infectari, #vaccinare, #India, #test, #turisti , #China