China cartografiază zone vaste din Oceanul Indian sub masca cercetării civile, în perspectiva unui război submarin

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 21:49
3803 citiri
China cartografiază zone vaste din Oceanul Indian sub masca cercetării civile, în perspectiva unui război submarin
Submarin chinezesc

China cartografiază zone vaste din Oceanul Indian sub pretextul unor cercetări civile - dar mișcarea ar putea face parte din pregătirile pentru un război submarin, susține Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Navele chineze care desfășoară proiecte civile de cercetare oceanografică au colectat probabil date pentru Armata Populară de Eliberare a Chinei pentru a ajuta la planificarea unor potențiale operațiuni militare, notează studiul CSIS, citat de Business Insider.

CSIS a afirmat că, deși o mare parte din cercetări au fost efectuate în Pacificul de Vest și în Marea Chinei de Sud, navele de cercetare chinezești s-au concentrat din ce în ce mai mult asupra Oceanului Indian.

"În timp ce studiile chinezești din Oceanul Indian contribuie la eforturile științifice și comerciale, datele colectate în cadrul misiunilor de cercetare au o valoare militară clară - în special pentru operațiunile submarinelor", deoarece acestea au nevoie de informații fiabile despre condițiile submarine complicate pentru a-și asigura siguranța, se arată în raport.

Folosind date de la Windward, o companie de date maritime AI, think tank-ul a precizat că a descoperit că navele de cercetare chineze au efectuat „sute de mii de ore de operațiuni la nivel global în ultimii patru ani”.

Acesta a constatat că multe dintre aceste nave au avut un comportament suspect - cum ar fi acostarea în porturi cu "instalații militare afiliate" chinezești - sau cu legături cu Beijingul.

De asemenea, raportul arată că multe nave au oprit sistemele de identificare în zonele sensibile.

Cartografierea subacvatică pare să facă parte din strategia de fuziune militar-civilă a Chinei, în cadrul căreia companiile sau cercetările civile pot fi cooptate în scopuri militare, subliniază CSIS.

Oceanul Indian este o zonă vitală pentru „interesele strategice și economice” ale Chinei, a declarat pentru The Washington Post Matthew Funaiole, de CSIS, care a lucrat la raport. „Beijing-ul dorește serios să dezvolte o flotă civilă, una care va fi activă în Oceanul Indian, iar estomparea liniilor dintre ecosistemul său de cercetare și aparatul său de securitate națională o va ajuta să ajungă acolo”.

Andrew Scobell, cercetător la Institutul pentru Pace al Statelor Unite, a declarat în octombrie că Beijingul consideră că India intenționează să „colaboreze cu alte puteri pentru a limita ascensiunea Chinei și a contracara prezența tot mai mare a Chinei în regiunea Oceanului Indian”.

Dar el a adăugat că China va încerca probabil să păstreze legăturile „cordiale” cu India în viitorul apropiat, deoarece vrea „să mențină New Delhi într-o cutie geostrategică din Asia de Sud, cu capacul bine strâns”.

Associated Press notează că India devine din ce în ce mai preocupată de activitățile navelor de cercetare și a făcut presiuni pe Sri Lanka să interzică temporar ambarcațiunile de cercetare străine din porturile sale din cauza temerilor că navele chineze sunt folosite în scopuri militare ascunse.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China, #cartografiere, #Oceanul Indian, #razboi subacvatic, #India , #China