Curățenie în partidul comunist și armata Chinei. Noua campanie a lui Xi Jinping pentru disciplinarea elitelor de la Beijing

Miercuri, 02 August 2023, ora 23:20
2581 citiri
Curățenie în partidul comunist și armata Chinei. Noua campanie a lui Xi Jinping pentru disciplinarea elitelor de la Beijing
Armata Chinei Foto: Hepta.ro

Ofițeri superiori ai diviziei de arme nucleare au fost puși sub supraveghere în timp ce președintele chinez întărește controlul partidului asupra forțelor armate.

Xi Jinping a lansat o nouă campanie pentru a impune disciplină în rândul membrilor de partid și pentru a elimina corupția în armată, un semn că eforturile sale din ultimul deceniu de a controla personal forțele armate au eșuat, scrie Financial Times.

La două întâlniri la nivel înalt la Beijing în această lună, Xi le-a spus liderilor militari că trebuie să „se concentreze pe rezolvarea problemelor proeminente care persistă la organizațiile de partid la toate nivelurile în ceea ce privește impunerea conducerii absolute a partidului asupra armatei”.

Noua campanie a lui Xi pentru impunerea disciplinei de partid vine după ce mai mulți ofițeri de top ai Forțelor de Rachete a Armatei de Eliberare a Poporului, care are în grijă arsenalul nuclear și de rachete convenționale al țării, au dispărut din public, acesta fiind, de obicei, un semn că aceștia sunt investigați de autorități. Fostul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, nu a mai fost văzut în public de o lună, înainte să fie înlocuit de predecesorul său, Wang Yi, săptămâna trecută.

Potrivit Cercius, o firmă de consultanță din Canada care monitorizează politica de top a Chinei, statutul a 10 foști și actuali oficiali ai Forțelor de Rachete este incertă, inclusiv a comandantului Li Yuchao și a adjunctului său, Liu Guangbin. „Este foarte foarte posibil ca unii, dacă nu toți acești indivizi, inclusiv actuali și foști comandanți să fi fost ridicați pentru indisciplină sau corupție”, a spus Rod Lee, director de cercetare al Institutului de Studii Aerospațiale Chineze ai universității Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.

Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane, dacă nu toate să fi fost reținute din motive de indisciplină sau corupție, apreciază Rod Lee, director de cercetare al Institutului de studii aerospațiale din China din cadrul universității Forțelor Aeriene americane și un expert de frunte în Forța Rachetelor din cadrul PLA.

Mai mulți ofițeri ai Forțelor de Rachete, inclusiv Li Yuchao și adjunctul său Liu, au fost vizați de o anchetă, a relatat vineri South China Morning Post. O investigație nu a fost anunțată oficial, iar Financial Times nu a putut confirma în mod independent cine sunt cei care ar face obiectul unei asemenea anchete.

La începutul lunii iunie, Comisia centrală pentru inspecția disciplinei, un organism de supraveghere internă al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că peste 39 de cadre militare și politice de rang înalt au fost arestate de la cel de-al 20-lea congres al partidului din octombrie anul trecut, dar nu a publicat numele tuturor celor care sunt urmăriți penal.

Doi oficiali guvernamentali de rang înalt din alte țări informați cu privire la informații de la servicii au afirmat că liderii Forței Rachetelor sunt cercetați pentru scurgere de informații militare.

Sub conducerea lui Xi, cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, o cruciadă anticorupție a avut un obiectiv dublu: eliminarea rivalilor săi politici și pedepsirea actelor de corupție. Din 2012, aproape 5 milioane de oficiali de rang inferior, cât și mii de „tigrii” de rang înalt au fost prinși, precum și directori din industria tehnologiei, finanțelor și energiei și chiar și persoane însărcinate cu monitorizarea actelor de corupție.

Rămâne neclar dacă atenția reînnoită a lui Xi asupra armatei a fost determinată de un caz particular sau de preocupări mai mari legate de loialitatea politică. Forța Rachetelor este una dintre cele mai importante ramuri din punct de vedere strategic ale PLA, fiind responsabilă de forța de descurajare nucleară terestră a Chinei, care se extinde rapid, precum și de sistemele de rachete esențiale unui atac potențial asupra Taiwanului și eforturilor de a refuza accesul și libera circulație a forțelor americane în vestul Pacificului.

Armata a fost una dintre primele ținte ale lui Xi după ce a preluat puterea, în încercarea de a-și impune autoritatea supra unei forțe despre care liderul chinez crede că a decăzut și a alunecat în afara controlului partidului comunist, potrivit lui Philip Saunders, director al Centrului pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze. „Zece ani mai târziu, există o nouă generație de lideri, o parte din frica aceea anticorupție a mai dispărut”, a spus Saunders. „Există o nevoie periodică de a readuce lupta împotriva corupției în atenție și să reafirmi politic tema loialității față de partid”.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #armata, #coruptie, #reforma, #Xi Jinping , #China