Performanța slabă a armatei Rusiei în războiul cu Ucraina a servit drept lecție pentru Xi Jinping despre pericolele corupției. Și a trecut la epurări

Duminica, 07 Ianuarie 2024, ora 05:45
3622 citiri
Performanța slabă a armatei Rusiei în războiul cu Ucraina a servit drept lecție pentru Xi Jinping despre pericolele corupției. Și a trecut la epurări
Președintele Zi Jinping trece în reviztă armata/ FOTO: ABC

În mare parte a anului trecut, o furtună mocnită a cuprins cea mai mare armată din lume, Armata Populară de Eliberare din China. În spatele zidurilor clădirilor militare ale capitalei chineze, generali puternici au dispărut din vizorul publicului unul după altul. Unii au fost ulterior înlăturați din funcții fără explicații, un exemplu fiind chiar ministrul Apărării, scrie CNN.

După luni de speculații publice intense și non-răspunsuri evazive din partea purtătorilor de cuvânt ai guvernului, cel mai clar semn al unei epurări profunde în interiorul armatei Chinei a venit vinerea trecută, când nouă ofițeri de rang înalt al PLA au fost înlăturați din legislatura de vârf a țării.

În timp ce Congresul Național al Poporului (NPC) în sine este doar un parlament formal, membrii săi se bucură de un grad de imunitate față de arestare și urmărire penală acordată de constituție. Anterior, astfel de expulzări bruște au servit adesea ca preludiu pentru acțiuni disciplinare sau juridice ulterioare.

Din cauza opacității care învăluie politica chineză, nu a fost dat niciun motiv pentru îndepărtarea bruscă a generalilor din legislatură.

Dar experții care studiază de mult armata Chinei indică drept cauză a epurării corupția – posibil din cauza achiziționării și dezvoltării de echipamente avansate care a fost un element cheie în eforturile liderului Xi Jinping de a „moderniza” Armata Populară chineză (PLA) și de a o transforma într-un „ forță de luptă de clasă mondială.

Pentru unii, amploarea și profunzimea ultimelor epurări amintesc de anchetele de corupție din primii ani ai mandatului lui Xi, care au dus la căderea mai multor generali de top și a subordonaților lor.

Xi a făcut din eliminarea corupției și a neloialității un semn distinctiv al guvernării sale de la venirea la putere în 2012, iar ultimele schimbări sugerează că această campanie este departe de a fi încheiată în cadrul armatei.

Conducerea Forței Rachete a fost compromisă

În centrul celei mai recente epurări se află Forța de rachete a PLA, o ramură de elită pe care Xi a construit-o pentru a supraveghea arsenalul de rachete nucleare și balistice din China, în creștere rapidă.

Liderul chinez a descris forța ca „un nucleu de descurajare strategică, un sprijin strategic pentru poziția țării ca putere majoră și o piatră de temelie pe care să se construiască securitatea națională”.

„În acest moment, este evident pentru Xi Jinping și înaltul comandament chinez că conducerea Forței de Rachete a fost compromisă”, a spus James Char, observator de multă vreme al PLA și cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

„Dacă aceasta ar ajunge să se deterioreze pe termen lung, cu siguranță ar avea repercusiuni asupra capacităților generale de luptă ale armatei”, a spus Char. Dintre cei nouă oficiali ai armatei expulzați din legislatură, cinci sunt legați de Forța de rachete.

Foarfecă pentru corupție

Dintre cei nouă oficiali ai PLA expulzați din legislativ, cinci sunt legați de Forța de Rachete.

Cel mai notabil a fost generalul Li Yuchao, care a fost înlocuit brusc din funcția de comandant în iulie împreună cu comisarul său politic. Predecesorul lui Li și doi foști comandanți adjuncți au fost, de asemenea, pe listă, precum și un oficial responsabil cu achiziționarea de echipamente pentru Forță.

Alți trei dintre cei înlăturați au fost, de asemenea, implicați în achiziționarea de arme – doi veniți de la Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor PLA, în timp ce ceilalți au supravegheat echipamentele pentru Flota din Marea de Sud a Marinei PLA înainte de a deveni comandantul acesteia.

Generalul rămas demis din legislatură a fost un fost comandant al Forțelor Aeriene PLA.

„Prin afilierea acestor nouă membri ai personalului... putem presupune mai mult sau mai puțin că corupția este cauza principală din spatele investigațiilor asupra faptelor lor greșite”, a spus Char.

Înlăturarea celor nouă a survenit la doar două zile după ce trei directori din industria aerospațială din complexul militar-industrial al Chinei au fost revocați din funcțiile lor din cel mai înalt organism consultativ politic al țării.

Înlăturarea celor nouă a survenit la doar două zile după ce trei directori din industria aerospațială din cadrul complexului militar-industrial al Chinei au fost revocați de funcțiile deținute în cel mai înalt organism consultativ politic al țării. Forța de rachete ar juca un rol cheie în orice conflict în zona Taiwanului sau a Mării Chinei de Sud – două posibile puncte de conflict între SUA și China – prin lansarea primelor lovituri asupra forțelor inamice și descurajarea intervenției SUA, spune Carl Schuster, fost director de operațiuni la Joint Intelligence Center al US Pacific Command.

Având în vedere importanța strategică a forței, o întrebare cheie este dacă această epurare îi afectează operațiunile sau pregătirea pentru luptă. Până acum, Xi nu i-a vizat pe comandanții și personalul de la nivel operațional, a remarcat Schuster.

„Xi vrea oameni calificați în a căror loialitate și judecată are încredere.”

Implicații asupra pregătirii pentru luptă

Forța de rachete va juca un rol cheie în orice conflict asupra Taiwanului sau a Mării Chinei de Sud – două posibile puncte de aprindere între SUA și China – prin conducerea primelor lovituri asupra forțelor inamice și descurajând intervenția SUA, potrivit Schuster.

Având în vedere importanța strategică a forței, o întrebare cheie este dacă epurarea de anvergură ar distruge operațiunile sau pregătirea pentru luptă.

Până acum, Xi i-a lăsat neatinși pe comandanții și personalul la nivel operațional, a remarcat Schuster.

„Liderii de rang înalt au fost implicați în construirea forței, dar, în acest moment, este puțin probabil să fi fost implicați în operațiuni și planificare”, a spus el.

În timp ce epurarea pe scară largă va afecta cu siguranță moralul în rândul Forței și o va aduce sub o atenție mai atentă, Char a spus în general „capacitățile de luptă ale PLA au fost puțin probabil compromise într-o măsură substanțială”.

Ca parte a reformei militare a lui Xi, „activele Forței de Rachete au devenit, de fapt, din ce în ce mai integrate în sistemul de comandă al teatrului comun al PLA. Deci, asta înseamnă că capacitatea PLA de a efectua lovituri cu rachete, ca parte a unei campanii comune mai ample, va fi puțin probabil compromisă”, a adăugat el.

Pe fondul tensiunilor geopolitice aprinse, spun experții, pe termen lung, este esențial ca Xi să curețe putregaiul din cadrul PLA, în special în jurul sistemelor sale de arme.

Dacă epurările au ca rezultat o forță de luptă mai disciplinată, eficientă și loială - s-ar putea dovedi o victorie pentru Xi.

Performanța slabă a armatei Rusiei în războiul cu Ucraina – de la echipamente necorespunzătoare la pachete de rații expirate și slăbiciuni mortale ale tancurilor – a servit drept lecție cruntă pentru Xi și generalii săi de top despre pericolele corupției.

„Curățenia este importantă pentru că, în viitor, ar dori să se asigure că Forța de rachete PLA are echipamente letale funcționale care funcționează pe câmpul de luptă”, a spus Char.

„Vârful aisbergului“

Semne de probleme legate de achiziţiile de arme au fost deja evidente în iulie.

Cu câteva zile înainte de schimbarea surpriză a conducerii Forței de rachete, Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor a ordonat o nouă represiune împotriva practicilor de achiziții corupte, solicitând publicului să raporteze despre activitățile îndoielnice care datează din octombrie 2017.

Ancheta s-a suprapus cu perioada în care departamentul era condus de Li Shangfu, fostul ministru al Apărării, care a fost înlăturat din funcţie în octombrie, după ce a dispărut luni întregi din vizorul publicului, fără explicaţii.

Unul dintre adjuncții lui Li în departamentul de echipamente, Zhang Yulin, se numără printre cei nouă demiși din legislatură săptămâna trecută.

„(Acum) că au fost revocați din calitatea de membru NPC, cazurile lor pot trece la următoarea etapă, care este procesul de acuzare militară”, a spus Char, adăugând că epurarea este departe de a fi încheiată.

„Sunt sigur că există mai mulți generali ale căror acțiuni au fost investigate. Pare a fi doar vârful aisbergului.”

La mai bine de un deceniu de la preluarea mandatului, Xi, cel mai puternic și autoritar lider al Chinei din ultimele decenii, încă se luptă cu generali și ofițeri corupți și neloiali – unii dintre ei aleși și promovați chiar de el.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
#China, #armata, #coruptie, #epurari, #Xi Jinping, #Rusia, #razboi, #Ucraina , #China