Planul Chinei de „cucerire” a Americii Latine: "Dacă va avea succes, va produce îngrijorări profunde pentru Statele Unite"

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 17:06
4053 citiri
Planul Chinei de „cucerire” a Americii Latine: "Dacă va avea succes, va produce îngrijorări profunde pentru Statele Unite"

Oficialii Partidului Comunist Chinez au dezvăluit “un plan de acţiune pentru cooperare” cu ţările din America Latină, care presupune un plan complex de influenţare a regiunii şi de periclitare a intereselor SUA, după un nou summit cu cei mai apropiaţi vecini ai Statelor Unite.

„Chinezii nu spun că vor să cucerească America Latină, dar în mod clar au lansat o strategie multidimensională de angajament care, dacă va avea succes, va extinde în mod semnificativ avantajele lor şi va produce îngrijorări profunde pentru Statele Unite”, a declarat pentru Washington Examiner, profesorul Evan Ellis, fost oficial al Departamentului de Stat.

Oficialii chinezi şi-au prezentat ambiţiile, după un summit cu Comunitatea Statelor Latin-Americane şi zona Caraibilor.Acest forum interguvernamental a fost lansat în 2011, sub auspiciile fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez, care a vrut să rivalizeze cu Organizaţia Statelor Americane şi să conteste influenţa SUA în America Latină şi acum va furniza preşedintelui chinez Xi Jinping o platformă pentru a reuni o coaliţie de lideri autoritari apropiaţi de interesele Beijingului.

„Partidul Comunist Chinez şi guvernul încearcă în mod activ să-şi întărească legăturile din emisfera vestică, în special cu elementele anti-americane”, a explicat senatorul de Florida Marco Rubio. „Beijingul încearcă să depăşească Statele Unite în toate sectoarele şi trebuie să luăm în serios această ameninţare”.

Regimul din Nicaragua, proaspăt aliat al Beijingului

Exploatarea de către China a faliilor ideologice din America Latină a primit un ajutor brusc atunci când Daniel Ortega, preşedintele din Nicaragua a decis să închidă Ambasada Taiwanului, în favoarea unei noi relaţii cu Beijingul.

„Regimul Ortega-Murillo a anunţat că a rupt relaţiile diplomatice şi a pus punct oricărui contact oficial cu Taiwanul, dar alegerile fictive de pe 7 noiembrie nu i-au conferit un mandat pentru a îndepărta Nicaragua din familia democraţiilor americane”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, într-un răspuns, pe 9 decembrie. „Fără un mandat care vine odată cu alegerile libere şi corecte, acţiunile lui Ortega nu pot reflecta voinţa poporului din Nicaragua, care continuă să lupte pentru democraţie şi pentru capacitatea de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale”.

Rubio, care conduce partea republicană a subcomisiei pentru relaţii externe pentru emisfera vestică, din Senat, nu a fost satisfăcut cu acest răspuns şi în general cu abordarea preşedintelui Joe Biden în legătură cu America Latină.

„Regimul Ortega-Murillo vede în CCP un aliat ideologic mai bun decât SUA, pentru că lista lungă a infracţiunilor lui Ortega şi a încălcărilor drepturilor omului nu sunt de interes pentru regimul ucigaş de la Beijing”, a scris Rubio într-un editorial publicat recent.

Ministrul de Externe nicaraguan Denis Moncada şi-a exprimat interesul, potrivit presei chineze de stat, să se alăture Iniţiativei Cenura şi Drumul, proiectul gigant de infrastructură al Chinei, despre care oficialii SUA spun că este o strategie de construire a unui imperiu. Unele proiecte economice din regiune au atras deja atenţia oficialilor din serviciile de securitate ale SUA. Fostul secretar de Stat Mike Pompeo a condus o campanie globală prin care i.a avertizat pe aliaţii în legătură cu faptul că infrastructura de telecomunicaţii a Chinei reprezintă, de fapt, o ameninţare de spionaj.

“Regiunea este pregătită pentru investiţii, pentru angajamente cu un partener de mărimea Chinei, în diferite sectoare”, a precizat Mateo Haydar, asistent în cercetare la Heritage Foundation. „Şi China capitalizează în acest sens în feluri pe care cred că încă nu reuşim să le recunoaştem şi la o viteză la care cred că nu reuşim să răspundem”.

Oficialii chinezi au oferit detalii mai elaborate despre ambiţiile lor pentru regiune, cu doar câteva zile înainte ca Nicaragua să întrerupă relaţiile cu Taipei. Summitul China – CELAC de pe 3 decembrie a culminat cu adoptarea unui plan nu numai de relaţii strânse, ci şi de consolidarea „cooperării politice şi de securitate” şi în acelaşi timp să aprofundeze implicarea Chinei în sferele de înaltă tehnologie, de la spaţiul cibernetic şi inteligenţa artificială, la ştiinţă spaţială, aplicaţii pentru sateliţi şi construire de infrastructură la sol şi chiar energie nucleară.

„Cu siguranţă China are ambiţia de a deveni influenţa dominantă în America Latină”, a adăugat Haydar. „Provocarea este complexă şi există clar un interes militar şi de securitate aici. Acea ameninţare creşte şi este un tip diferit de ameninţare decât cum am văzut că a fost cea sovietică”.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
#China, #planuri, #America Latina, #proiecte, #SUA , #China