Companii chineze ajută Rusia în operațiunile sale militare din Ucraina, acuză SUA

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 18:42
6020 citiri
Companii chineze ajută Rusia în operațiunile sale militare din Ucraina, acuză SUA
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping/ FOTO: BBC

Administrația Biden a oferit guvernului de la Beijing dovezi că unele companii de stat chineze ajută Rusia în operațiunile sale militare din Ucraina, scrie Bloomberg, Sursele agenției nu au oferit alte detalii, cu excepția faptului că acest ajutor este de natură economică și militară neletală, și permite, de asemenea, sustragerea de la sancțiunile impuse Rusiei.

Tendința a alarmat atât de mult SUA încât oficialii au ridicat problema cu omologii lor chinezi și au avertizat asupra consecințelor acordării de sprijin material pentru război, notează Bloomberg.

Oficialii americani au declarat deja că relațiile dintre Rusia și China sunt acum extrem de strânse, iar China face mai mult ca niciodată pentru a sprijini Rusia.

Totodată, aceștia nu au precizat ce fel de dovezi deține administrația, adăugând că în prezent probele strânse sunt în studiu pentru a determina semnificația acestora.

Constatarea că companiile chineze susțin invazia ar putea avea implicații îngrijorătoare pentru politica SUA față de China.

China nu este atât de neutră pe cât pretinde public

Strategia SUA față de Ucraina se bazează parțial și pe izolarea guvernului președintelui Vladimir Putin și pe încercarea de a-i sufoca economia pentru a împiedica efortul de război. Sprijinul sporit din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, ar putea submina în mod semnificativ această strategie.

Și dacă Biden și consilierii săi ajung la concluzia că guvernul chinez este complice sau a acceptat în mod tacit acțiunile acestor întreprinderi de stat, ar putea duce la noi fricțiuni între cele două țări, scrie Bloomberg.

Oficialii americani cred că China a intenționat inițial să vândă Rusiei arme letale pentru a fi folosite pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, Washingtonul consideră că Beijingul a abandonat planul.

În prezent, administrația Biden consideră că guvernul chinez vrea să ajute Rusia și nu este atât de neutru pe cât pretinde public. În ciuda cererilor SUA pentru a se distanțeze de economia rusă, China și-a aprofundat relațiile comerciale cu Moscova.

China respinge orice alte sancțiuni decât cele convenite la ONU și consideră că solicitările SUA ca alte țări să restricționeze comerțul sunt o încălcare a suveranității. În 2022, importurile Chinei din Rusia au crescut cu aproape 50% față de 2021, în timp ce exporturile au crescut cu 13%.

Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâşkin, a declarat, zilele trecute, că nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China este unul „fără precedent“ şi a declarat că Moscova şi Beijingul fac schimb de cantităţi importante de informaţii la nivelul serviciilor secrete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#China, #ajutor, #Rusia, #razboi, #Ucraina, #SUA, #sanctiuni , #SUA