China, furioasă după ce a fost inclusă pe lista NATO a amenințărilor din cauza apropierii de Rusia: ”Vom da răspunsuri ferme și puternice”

Joi, 30 Iunie 2022, ora 17:35
3810 citiri
China, furioasă după ce a fost inclusă pe lista NATO a amenințărilor din cauza apropierii de Rusia: ”Vom da răspunsuri ferme și puternice”
Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Hepta

China a reacționat dur joi, 30 iunie, după deciziile luate de liderii NATO la summitul de la Madrid, acuzând că noua strategie a Alianței reprezintă un ”atac rău intenționat” împotriva sa, relatează The Guardian.

Făcând referire la mesajul NATO conform căruia Beijingul reprezintă ”o provocare serioasă” pentru stabilitatea globală, China a transmis că acesta este o dovadă de ”gândire de război rece și părtinire ideologică.”

Pentru prima dată, aliații din NATO au decis să includă provocările și amenințările prezentate de China în noul Concept Strategic. Documentul anterior privind strategia NATO, din 2010, nu făcea nicio mențiune despre China.

În noul document, aprobat la summitul de la Madrid, NATO a subliniat că abordarea „provocărilor sistemice impuse de Republica Populară Chineză pentru securitatea euro-atlantică” și „aprofundarea parteneriatului strategic” dintre China și Rusia se află printre principalele sale priorități.

Beijingul, furios de decizia NATO

”Cine contestă securitatea globală și subminează pacea mondială? A existat vreun război sau vreun conflict de-a lungul anilor în care NATO să nu fie implicată?”, a transmis joi Misiunea Chinei în UE.

”Așa-numitul Concept Strategic al NATO, plin de gândire de război rece și părtinire ideologică, atacă China cu răutate. Ne opunem ferm. Când vine vorba de acte care subminează interesele Chinei, vom da răspunsuri ferme și puternice”, se mai arată în comunicat.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, China a arătat de mai multe ori cu degetul către SUA și NATO. Parteneriatul China-Rusia a atras însă atenția NATO înainte de operațiunile militare ale Moscovei în țara vecină.

În cadrul summitului anual de la Bruxelles, în iunie anul trecut, alianța militară a afirmat, pentru prima dată, că trebuie să răspundă puterii în creștere a Beijingului.

China nu este adversarul nostru, dar trebuie să fim atenți la provocările serioase pe care le reprezintă”, a spus la summitul recent Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că Alianța este încă „deschisă către un angajament constructiv” cu Beijingul.

Din punct de vedere operațional, nu este clar în ce va consta noua strategie a NATO față de China.

Unii experți au cerut NATO să înființeze un „consiliu al Chinei” pentru a coordona politicile Alianței care vizează Beijingul, dar subiectul nu a fost abordat la summitul de la Madrid.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China, #avertisment, #Concept strategic NATO , #China