Armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă, avertizează șeful de Stat Major al SUA

Luni, 25 Iulie 2022, ora 23:48
3072 citiri
Armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă, avertizează șeful de Stat Major al SUA
Xi Jinping, alaturi de militari chinezi FOTO Hepta

Armata chineză a devenit mult mai agresivă și mai periculoasă în ultimii cinci ani, a declarat ofițerul militar de vârf al Statelor Unite în timpul unei călătorii în Indo-Pacific, care a inclus o oprire în Indonezia.

Generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, a declarat duminică, 24 iulie, că numărul de interceptări de către avioanele și navele chineze în regiunea Pacificului cu SUA și cu alte forțe partenere a crescut semnificativ în acel timp, iar numărul interacțiunilor nesigure a crescut în proporții similare.

„Mesajul este că armata chineză, în aer și pe mare, a devenit mult mai și vizibil mai agresivă în această regiune”, a spus Milley, care a cerut recent personalului său să culeagă detalii despre interacțiunile dintre China și SUA și alții din regiune, potrivit The Guardian.

Comentariile sale, făcute în drum spre o întâlnire cu șefii apărării indonezieni la Jakarta, au venit în timp ce președintele indonezian, Joko Widodo, se pregătea să plece luni la Bejiing pentru o vizită de două zile, unde se va întâlni cu președintele chinez, Xi Jinping. Va fi pentru prima dată în doi ani când un lider străin este primit individual de Beijing, în afară de Jocurile Olimpice de iarnă din februarie.

Călătoria lui Milley în regiune este concentrată asupra amenințării Chinei. El va participa la o întâlnire a șefilor apărării din Indo-Pacific săptămâna viitoare în Australia, unde subiectele cheie vor fi escaladarea creșterii militare a Chinei și nevoia de a menține un Pacific liber, deschis și pașnic.

Oficialii militari americani au ridicat, de asemenea, alarme cu privire la posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul – posibil până în 2027. China și-a intensificat provocările militare împotriva insulei autonome, deoarece încearcă să o intimideze pentru a se uni cu continentul comunist.

SUA și alții sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că un acord de securitate recent semnat de Beijing în aprilie cu Insulele Solomon ar putea duce la înființarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud. SUA și Australia au transmis Insulelor Solomon că găzduirea unei baze militare chineze nu ar fi tolerată.

„Acesta este un domeniu în care China încearcă să facă activități de informare în propriile scopuri – și din nou, acest lucru este îngrijorător, deoarece China nu o face doar din motive benigne”, a spus Milley reporterilor care călătoresc cu el. „Încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune. Și asta are consecințe potențiale care nu sunt neapărat favorabile aliaților și partenerilor noștri din regiune”.

Administrația Biden a luat măsuri pentru a-și extinde relația militară și de securitate cu națiunile din Indo-Pacific, ca parte a unei campanii de construire a unei rețele mai puternice de alianțe în curtea din spate a Chinei și de a contracara influența tot mai mare a Beijingului.

Milley, care s-a întâlnit duminică cu generalul Andika Perkasa, șeful armatei indoneziene, a spus că națiunile din Pacific precum Indonezia doresc ca armata americană să fie implicată în regiune.

„Vrem să colaborăm cu ei pentru a dezvolta interoperabilitatea și a ne moderniza armatele în mod colectiv”, a spus Milley, pentru a ne asigura că pot „întâmpina orice provocare pe care o pune China”.

El a spus că Indonezia este esențială strategic pentru regiune și a fost multă vreme un partener cheie al SUA.

Milley, care și-a petrecut după-amiaza la sediul militar al Indoneziei din Jakarta, a fost întâmpinat cu un panou masiv cu fotografia și numele său, o paradă militară și un ecran mare de televiziune care arăta un videoclip al carierei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
#China, #china taiwan, #armata China, #Xi Jinping , #China