Evoluția incredibilă a rețelei feroviare de mare viteză a Chinei VIDEO

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 23:45
4591 citiri
Evoluția incredibilă a rețelei feroviare de mare viteză a Chinei VIDEO
Nu mai puțin de 37.900 de kilometri de căi ferate traversează țara în lung și-n lat, conectând toate marile zone urbane FOTO Pixabay

La începutul secolului XXI, China nu avea căi ferate de mare viteză. Trenuri lente și deseori inconfortabile traversau țara, cu viteze medii reduse, astfel că o călătorie de la Shanghai la Beijing era deseori un test de răbdare.

În prezent, peisajul este complet diferit. Cea mai populată țară a lumii are și cea mai mare rețea de căi ferate de mare viteză. Nu mai puțin de 37.900 de kilometri de căi ferate traversează țara în lung și-n lat, conectând toate marile zone urbane și toate au fost încheiate de când au început proiectele, în 2008, potrivit CNN.

Jumătate din total au fost finalizate în ultimii cinci ani. Până în 2035, se estimează că lungimea căilor ferate se va dubla, la 70.000 de kilometri. Cu viteze maxime de 350 de kilometri pe oră, călătoriile între orașe au fost transformate și dominația companiilor aeriene a fost eliminată, pe rutele cele mai aglomerate. Până în 2020, 75% dintre orașele chineze cu populație de cel puțin 500.000 de locuitori aveau o cale ferată de mare viteză. Spania, care are cea mai extinsă rețea de cale ferată de mare viteză din Europa și ocupă al doilea loc în liga globală, are doar circa 3.000 de kilometri de căi ferate care suportă viteze de peste 250 de kilometri pe oră.

Prin contrast, Regatul Unit are doar 107 kilometri, în timp ce SUA are doar o rută de mare viteză pe care trenurile depășesc 240 de kilometri pe oră.

Un simbol al puterii economice

Ambiția Chinei este de a transforma căile ferate de mare viteză în alegerea principală pentru călătoriile interne pe distanțe lungi, însă aceste noi căi ferate au o semnificație mult mai mare.

La fel ca Shinkansen al Japoniei, din anii 1960, acestea sunt un simbol al puterii economice a țării, al modernizării rapide, creșterii capacității tehnologice și prosperității.

Pentru Partidul Comunist Chinez și liderul Xi Jinping, calea ferată de mare viteză este și un instrument puternic pentru coeziunea socială, influența politică și intergarea regiunilor disparate cu anumite culturi distincte într-un întreg.

„Construirea acestor noi căi ferate este parte a marelui plan al lui Xi Jinping de a integra piața națională vastă”, spune Olivia Cheung, cercetătoare la Institutul Chinez de la Universitatea Londra. „Planul său este grandios în sensul în care se extinde dincolo de conectarea unor orașe existente și merge până la legarea unor noi aglomerări urbane care sunt construite din rădăcini”.

Deși inițial s-a bazat pe companii europene și japoneze, precum Bombardier, Alstom și Mitsubishi, în ultimul deceniu companiile interne au dezvoltat tehnologie și inginerie pentru trenuri de mare viteză.

Demonstrații despre eficiența înaltei tehnologii

Companiile chineze sunt printre primele din lume care au introdus tehnologii noi precum operarea trenurilor automome (fără mecanic). Trenurile-glonț, fără mecanic, care conectează Beijingul de Zhangjiakou, în nordul provinciei Hubei sunt capabile să atingă viteze de 350 de kilometri pe oră, fiind cele mai rapide trenuri autonome din lume. Noua rută, deschisă în decembrie 2019, a redus timpul de călătorie pentru traseul de 174 de kilometri de la trei ore la mai puțin de 60 de minute. Cele mai rapide trenuri încheie cursa în doar 45 de minute.Construită în doar patru ani, linia are zece stații.

Ce urmează?

Extinderea în țările învecinate are deja loc, odată cu deschiderea recetă a liniei ferate de 5,3 miliarde de dolari, dintre China și Laos. De asemenea, este în desfășurarea construirea unei căi ferate către Bangkok, în Thailanda și, în cele din urmă, către sud, în Singapore. În contextul în care China vrea să-și extindă influența în Asia, Europa și Africa prin intermediul inițiativei Centura și Drumul, căile ferate joacă un rol fundamental în crearea noului „Drum al mătăsii” pe care Beijingul și-l dorește. Deși trenurile sale sunt acum printre cele mai rapide din lume, China cheltuiește miliarde de dolari și pe tehnologia levitației magnetice, care îi va permite să opereze servicii pentru pasageri la 620 de kiometri pe oră. În prezent, două astfel de linii sunt în construcție, care au în total în jur de 270 de kilometri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#china trenuri mare viteza, #retea feroviara, #Beijing , #China