China a reprodus în deșert, la scară naturală, portavionul american "Gerald Ford". "Are 330 de metri, exact lungimea navei"

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 16:01
24167 citiri
China a reprodus în deșert, la scară naturală, portavionul american "Gerald Ford". "Are 330 de metri, exact lungimea navei"
"Gerald Ford" (stânga), nava amiral a Marinei SUA, și copia în deșert făcută de China FOTO Planet Labs PBC via rfi.fr RFI.fr

Sateliții de spionaj au fotografiat în ultimele zile ale anului 2023 o imagine ieșită din comun, în deșertul Taklamakan, din provincia chineză Xinjiang.

Fotografia a apărut pe platforma Planet Labs PBC, fiind preluată și analizată de redactorii publicației Rfi.fr. Este vorba despre o reproducere la scară 1:1 a portavionului american "Gerald Ford", nava amiral a flotei de război americane.

Reproduceri ale unor alte nave de război americane au fost detectate în China începând din anul 2021, scopul urmărit de Beijing fiind calibrarea rachetelor chinezești anti-navă de înaltă precizie.

Mecanismul prin care încearcă China să-și atingă scopul este ceva mai complex. ”Cu aceste instalații, ei au tot ce le trebuie pentru a testa și calibra lanțul de achiziție - ISR (informații, supraveghere și recunoaștere) - și ghidarea rachetelor lor balistice anti-navă”, spune un inginer francez din domeniul apărării, citat de RFI.

”Chinezii lucrează de ani de zile la un astfel de proiect. Din punct de vedere tehnic, ei fac ceea ce spun, chiar publică detalii, dar bariera lingvistică lucrează împotriva noastră”, adaugă el.

Potrivit informațiilor adunate de serviciile secrete occidentale, China a dezvoltat o rachetă anti-navă numită DF-21D, capabilă să parcurgă 1.500 kilometri și să lovească din ”spațiu”. Cu toate acestea, nicio rachetă balistică cu vârf convențional nu a fost folosită vreodată împotriva unei nave care se deplasează în largul mării.

Pentru perfecționarea rachetei este necesar să se dezvolte un,, cap de căutare”, cunoscut și sub numele de cap de orientare, capabil,, să recunoască” forma țintei și să se orienteze spre ea. Prin urmare, siluetele din deșert ar putea fi folosite pentru a ascuți,, ochiul rachetei” sau pentru a testa sistemele de informații responsabile pentru a ajuta la identificarea țintei.

Sunt mai multe probleme legate de acest tip de lovitură.

La fel ca în deșert, contururile pe mare ale navelor vizate se disting clar, cu condiția esențială să nu existe nori. La un,, zoom” pe imaginea fotografiilor din deșertul chinez se pot vedea rânduri de mici sfere în spatele suprastructurilor. Potrivit experților, acestea sunt probabil reflectoare radar concepute pentru a simula "ecoul" returnat de portavion.

Prin urmare, inginerii chinezi ar putea căuta să creeze un sistem de ghidare care să folosească tehnologia radar (care poate fi folosită chiar dacă ținta este ascunsă de nori).

”Ar putea să combine mai multe tehnologii sau să testeze diferite soluții, optronică, laser sau chiar radar”. Problema este că acel ”cap” al unei rachete care plonjează din spațiu va fi supus unor constrângeri de temperatură foarte ridicate: ”Racheta care coboară este hipersonică și este înconjurată de plasmă, deci putem încerca să protejăm un dispozitiv de urmărire împotriva căldurii, dar legile fizicii fac ca un sistem radar să funcționeze foarte prost în aceste condiții [...] În ceea ce privește laserul, rachetele sunt atât de rapide, încât nu știu dacă ar putea funcționa”, explică inginerul consultat de RFI.

O ultimă ipoteză înaintată în cadrul analizei este aceea că Beijingul încearcă să pună presiune pe Washington, lăsându-se intenționat spionat pentru a lăsa de înțeles că dezvoltă o tehnologie militară nouă. În realitate, China ar putea fi foarte departe de momentul în care să dețină o astfel de tehnologie.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#China SUA, #Gerald Ford, #nava amiral, #nava desert china , #China