Rusia face afaceri record cu o țară, de 190 de miliarde de dolari: Moscova, creștere uriașă de 43% în ciuda sancțiunilor

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 02:19
12863 citiri
Rusia face afaceri record cu o țară, de 190 de miliarde de dolari: Moscova, creștere uriașă de 43% în ciuda sancțiunilor
Un tren leagă China de Rusia, orașele Sankt Petersburg și Chengdu FOTO: Xinhua

În ciuda războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, pe 24 februarie 2022 și a sancțiunilor luate împotriva Moscovei de către statele occidentale, Rusia reușește afaceri record cu un stat prieten. Astfel, comerțul dintre China și Rusia a atins o valoare record în 2022, de 190 de miliarde de dolari.

Afacerile dintre Beijing și Moscova a urcat la cel mai înalt nivel din istorie, la 1,28 de trilioane de yuani în anul 2022, chiar dacă importurile Rusiei din Uniunea Europeană au scăzut drastic din cauza sancțiunilor legate de invazia Ucrainei, potrivit Business Times.

Exporturile Chinei în 2022 și importurile din Rusia au reprezentat 3% din comerțul total al Chinei, a declarat Lyu Daliang, purtătorul de cuvânt al Administrației Generale a Vămilor.

Un fost parlamentar rus anunță sfârșitul liderului de la Kremlin: Putin va fi ucis

Livrările de mărfuri chinezești către Rusia au crescut timp de șase luni la rând. Rusia și-a dublat exporturile feroviare de gaz petrolier lichefiat către China în 2022, ca parte a eforturilor Kremlinului de a-și diversifica vânzările la export de energie, a arătat ieri o analiză Reuters, bazată pe date din surse din industrie.

Importurile Chinei de gaze naturale rusești prin conducta Power of Siberia au crescut cu cel puțin 50% în 2022, potrivit principalului producător rus, Gazprom. Importurile de țiței rusești din China au crescut cu 10% pe an în primele 11 luni, la aproape 80 de milioane de tone.

Anul 2022 a fost pentru prima dată când comerțul bilateral dintre China și Rusia a depășit pragul de 1 trilion de yuani. Defalcat, exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 17,5% față de an, în timp ce importurile din Rusia au crescut cu 48,6% față de an, au arătat datele vamale.

Ucraina dă o lovitură armatei lui Putin: A capturat una dintre cele mai performante arme a Rusiei VIDEO

În valori absolute, comerțul total dintre cele două țări în 2022 a ajuns la 190 de miliarde de dolari (creștere de 29,3% față de anul trecut), exporturile Rusiei în China au totalizat 114 miliarde de dolari, cu o creștere uriașă de aproape 50% față de anul 2021, iar exporturile Chinei în Rusiei au ajuns la 76 de miliarde de dolari.

China, cel mai mare consumator global de energie, a intensificat achizițiile din Rusia pentru a profita de reducerile de preț după ce Washington-ul, Europa și Japonia au redus importurile pentru a pedepsi guvernul președintelui Vladimir Putin pentru atacul asupra Ucrainei.

În decembrie 2022, importurile chineze din Rusia, în principal petrol și gaze, au crescut cu 8,3% față de un an în urmă, până la 9 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a...
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Strategia geopolitică a multor state s-a schimbat odată cu începerea invaziei lui Putin din Ucraina, iar altele o modelează în funcție de dinamica regională și de interesele proprii. Rusia...
#china rusia, #Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale, #comert Rusia China, #schimburi comerciale Rusia China , #Razboi Ucraina