Acțiunile Chinei din relațiile cu Rusia și Ucraina: Scopurile ascunse din spatele ușilor închise

Sambata, 18 Martie 2023, ora 04:28
21833 citiri
Acțiunile Chinei din relațiile cu Rusia și Ucraina: Scopurile ascunse din spatele ușilor închise
Xi (mijloc) vrea relații bune cu Putin (dreapta) și Zelenski (stânga) FOTO: Ipis

De la începutul războiului, SUA au avertizat China să nu sprijine Rusia. În urma unor rapoarte conform cărora Rusia a cerut Chinei asistență militară în martie 2022, Washingtonul a avertizat că țările care oferă Rusiei sprijin „material, economic, financiar” se vor confrunta cu „consecințe”.

China a aderat în mare măsură la sancțiunile occidentale care restricționează afacerile cu Rusia. Cu toate acestea, a fost esențială pentru rezistența economică a Rusiei, iar relațiile Beijingului cu Moscova și Kiev ar putea influența viitorul, potrivit Scoop.

China și-a crescut substanțial importurile de cărbune, petrol și gaze naturale din Rusia în 2022, de exemplu, care, alături de importurile crescute ale Indiei, au ajutat Kremlinul să anuleze unele efecte ale scăderii vânzărilor de energie către Europa.

Descoperire mai mare decât inteligența artificială: Un nou material revoluționar ce va schimba lumea, demn de Premiul Nobel VIDEO

China și-a crescut, de asemenea, exporturile de tehnologie către Rusia pentru a fi utilizate de industria sa de apărare, după ce multor companii rusești li s-a refuzat accesul la tehnologie din Europa și SUA din cauza impunerii de sancțiuni. Potrivit think tank-ului Silverado Policy Accelerator, „Rusia continuă să aibă acces la tehnologii cruciale cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, mulțumită în parte Chinei și Hong Kong”.

În plus, China a ajutat Rusia să submineze sancțiunile economice occidentale prin dezvoltarea sistemelor internaționale de plată în afara controlului occidental și a pledat pentru construirea unei „alianțe internaționale de afaceri” care să cuprindă companii non-occidentale.

Beijingul a fost, de asemenea, esențial în subminarea eforturilor occidentale de a prezenta Rusia ca un paria internațional. China s-a abținut în mod repetat de la voturile ONU de condamnare a invaziei ruse și a votat împotriva rezoluției din aprilie 2022 de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Beijingul pare să fi oscilat, de asemenea, între a numi situația din Ucraina drept conflict și a semnala încălcarea regulilor ONU privind frontierele.

Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

De ce China nu ajută în mod deschis și militar Rusia?

Deși China a arătat că este dispusă să asiste Rusia, a avut grijă să evite percepția de sprijin deschis. China a invocat nevoia de a respecta și de a proteja „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, fără a denunța Rusia sau a cere acesteia să pună capăt conflictului.

Deci, de ce este China atât de investită în sprijinirea Rusiei în timp ce refuză să facă acest lucru în mod deschis? Nu există nicio îndoială la Beijing că, cu cât Occidentul se concentrează mai mult și mai mult pe Ucraina, cu atât țările occidentale își pot permite să le acorde Taiwanului și regiunii Asia-Pacific mai puține resurse.

Cu toate acestea, există beneficii clare pentru China dacă conflictul se încheie mai devreme decât mai târziu și în condițiile rusești. China își dorește și un vecin stabil și prietenos. O înfrângere a Rusiei ar putea duce la prăbușirea țării, destabilizând potențial o mare parte din Eurasia. Schimbarea conducerii ruse, în cazul unei înfrângeri, ar putea introduce, de asemenea, un guvern rus pro-occidental în pragul Chinei, ceva ce Beijingul dorește să evite.

Rușii, gata să suporte un nou șoc de la Kremlin: Putin vrea să ia o măsură extrem de nepopulară de la 1 aprilie 2023

O înfrângere militară ucraineană ar avea, de asemenea, efecte negative asupra poziției Statelor Unite în afacerile globale, demonstrând că asistența militară occidentală nu a putut schimba valul unui conflict major.

În timp ce relațiile dintre SUA și China sunt din ce în ce mai tensionate, la Beijing se teme că sprijinul deschis pentru Rusia ar putea afecta relațiile Beijingului cu UE. UE este acum cea mai mare piață de export a Chinei, iar China încă speră să creeze o pană între UE și SUA și să împiedice dezvoltarea unei politici transatlantice comune față de China.

Ajutarea Rusiei este văzută ca o decizie strategică pentru China, ceea ce înseamnă că „neutralitatea sa pro-rusă” va continua să fie testată cu prudență la Beijing.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Strategia geopolitică a multor state s-a schimbat odată cu începerea invaziei lui Putin din Ucraina, iar altele o modelează în funcție de dinamica regională și de interesele proprii. Rusia...
#china rusia, #China Rusia Ucraina, #China Ucraina, #China SUA, #China UE comert, #Putin Zelenski, #Xi Jinping , #China