Putin primește o palmă de la Beijing: ”China nu urmează Rusia” în Ucraina

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 16:16
11786 citiri
Putin primește o palmă de la Beijing: ”China nu urmează Rusia” în Ucraina
China își pierde încrederea în Putin și în Rusia, după invadarea Ucrainei FOTO: IB Times

Dacă în timpul unei videoconferințe de luna trecută, președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să aprofundeze legăturile bilaterale ale țării sale cu Moscova, acum un oficial de la Beijing a declarat, sub protecția anonimatului, că Putin este ”nebun” și că ”China nu ar trebui să urmeze Rusia” în Ucraina.

Publicația Financial Times, care a contactat mai mulți oficiali de la Beijing, subliniază că din declarațiile acestora reiese faptul că neîncrederea Beijingului față de Rusia crește în eșaloanele superioare.

„Putin este nebun”, a declarat pentru sursa citată un oficial chinez, care a refuzat să fie identificat. „Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia”.

Putin mai are o singură variantă în Ucraina, una la care nu s-a gândit la începutul invaziei

Comentariile oficialului vin pe măsură ce neîncrederea față de Rusia continuă să crească pe fondul războiului din Ucraina. Publicația a menționat că cel puțin cinci înalți oficiali chinezi au declarat că neîncrederea a început după ce China a fost orbită de invazia lui Putin, aflând doar despre intenția Rusiei de a lansa un atac la scară largă asupra Ucrainei de-abia după ce liderul rus a ordonat începerea așa-zisei „operațiuni militare speciale”.

Un alt oficial de la Beijing a declarat că Putin i-a spus lui Xi doar că Rusia „nu va exclude să ia orice măsuri posibile dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul Rusiei și provoacă dezastre umanitare”. China a considerat declarația lui Putin ca un semnal pentru un angajament militar limitat și nu o invazie pe scară largă.

Singurul loc unde americanii și rușii se înțeleg de minune în lume: Au petrecut Anul Nou împreună VIDEO

Publicația a menționat și faptul că Xi l-a retrogradat pe vice-ministrul de externe de atunci și pe expertul rus Le Yucheng, după ce ei nu au reușit să obțină informații exacte despre planurile lui Putin, lăsând China nepregătită.

„Le a fost retrogradat cu două niveluri de vechime”, a spus un oficial chinez. „El a fost considerat responsabil pentru eșecul Serviciilor de informații privind invazia Rusiei”.

Câțiva oficiali chinezi, care au vorbit cu presa, sub condiția anonimatului, au mai spus că ei cred că Rusia va ieși probabil din război ca o „putere minoră”. Declarațiile vin în timp ce lupta Rusiei din războiul din Ucraina continuă. Oficialii americani și ucraineni au declarat pentru CNN că intensitatea focului de artilerie al Rusiei a scăzut cu până la 75% în unele zone de pe front.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#china rusia, #Rusia China, #Putin Xi Jinping, #jinping, #china xianjing, #relatii China Rusia, #relatii Rusia China , #Razboi Ucraina